Шта Мурињо хоће?

Када сам пре тачно годину дана отпутовао у Милано на интервју са Жозеом Мурињом знао сам да је тежак тип. Уосталом свако ко каже за себе да је посебан сигурно не спада у групу скромних. Друго је питање да ли се то данас уопште сматра врлином или не.

Тек, Мурињо је кроз тај разговор открио своју страну личности која је искреношћу привукла многе који му нису били склони. Он има две основне црте карактера а она о којој овде реч показала се на самом крају. Када сам му на поклон дао лоптицу са потписом Новака Ђоковића, рекао је: „Хвала, ово ми значи... волим тог момка... он је један од оних који показује карактер на терену. Волим људе са карактером."

То је он, човек са челичним карактером. Можемо се спорити око тога какав је тај карактер и да ли више подсећа на џентлмена у лику Џемса Бонда или на углађену варијанту Тонија Сопрана, али да привлачи пажњу то је неоспорно. Уосталом, он је  магнет за све. За потврду није потребно да идете даље од своје супруге или девојке. Шта мислите, зашто су у среду гледале са вама утакмицу када су већ из видео клуба донеле ону љубавну мелодраму...

И док сада сви причају шта је Мурињо говорио на конференцији после утакмице Барселоном, и потврђују како је оправдано покретање дисциплинског процеса против њега, у заборав је пао један његов већи, можда највећи, грех.

Како је могуће да нико од новинара широм света не подсети на причу о Андерсу Фриску, судији који је због претњи смрћу њему и његовој породици морао да прекине да се бави овим послом. Швеђанин је наиме 2005. године искључио Дидијеа Дрогбу у утакмици Лиге шампиона у којој је Челси играо против Барселоне (интересантно, зар не?). Мурињо је после испадања изјавио да је Фриск у полувремену те утакмице разговарао са тренером противничке екипе, Франком Рајкардом и да је на његов наговор утицао на резултат. То је покренуло лавину... Мурињо је кажњен са две утакмице забране вођења екипе а Фриск... њему се живот окренуо наглавачке.

Приче о томе да се током забране шверцовао у корпи за веш да би дошао до играча у свлачионици, да је користио модерне комуникационе уређаје да би био у контакту са стручним штабом, изјава да „утакмица почиње на конференцији за новинаре"... и многе, многе друге ствари говоре само о томе какав је он.

Шта Мурињо хоће? Он хоће да победи по сваку цену. Сваку дозвољену цену! Тај? Па тај је гарантовано користио дрвено јаје док се куцао за Ускрс.

Али све док се Мурињо буде држао у границама пристојности и не дозволи му се да његово тумачење морала буде образац понашања дотле ће он бити прихватљив. Размишљајући о томе како план који он спроводи функционише, у Барселони су почели да копирају Муриња. Они не ударају подмукло али падају чим их неко мрко погледа. И сада знају да приговарају судији готово исто као и Реалови људи. Као када гледате сопствени одраз у искривљеном огледалу. А оба тима, оба тренера су у среду на терену била зато што знају фудбал, можда најбоље на свету.   

Као што данас жалим што нема Џона Мекинроа, Ерика Кантоне или Чарлса Барклија...тако ће једног дана недостајати Мурињо и зато - чувајмо (се) Муриња...

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару