Колина, стварно најбољи

Легендарни судија Пјерлуиђи Колина проглашен за најбољег судију у историји фудбала.

Свако ко прати фудбал сигурно је чуо за име Пјерлуиђија Колине, најпрепознатљивијег фудбалског лица, не рачунајући играче и тренере. Мада, познатији је и од већине играча и тренера.

Италијански фудбалски арбитар проглашен је за најбољег фудбалског судију свих времена у избору Међународног института за историју и статистику фудбала.

Колина је у анкети добио 86 поена, односно 20 више од другопласираног Немца Маркуса Мерка, док је на трећем месту Данац Петер Микелсен.

На листи 80 најбољих фудбалских судија света нашао се и један српски арбитар. Зоран Петровић дели 46. место са Мароканцем Саидом Белколијем.

Десет најбољих судија свих времена:

1.Пјерлуиђи Колина (Италија) - 86 поена
2.Маркус Мерк (Немачка) - 66
3. Петер Микелсен (Данска) - 62
4.Ким Милтон Нилсен (Данска) - 50
4. Шандор Пул (Мађарска) - 50
6. Андерс Фриск (Шведска) - 40
7. Лубош Михал (Словачка) - 37
7. Пјерлуиђи Парето (Италија) - 37
9. Мишел Вотро (Француска) - 36
10. Урс Мајер (Швајцарска) - 34

Пјерлуиђи Колина, рођен 1960. године у Болоњи, дипломирао је економију на локалном универзитету, а фудбалом се бавио у млађим данима. Играо је на позицији штопера.

На курс за судије отишао је 1977. године, а четрнаест година касније почео је да суди мечеве италијанске серије Б и серије А.

Рано је изгубио косу па је добио је надимак Коџак, по истоименој серији и ћелавом детективу којег је глумио Тели Савалас. 

Недуго затим уврштен је на листу међународних судија, а судио је и пет мечева на Олимпијским играма 1996. године, укључујући и финале између Аргентине и Нигерије.

Судио је и финале Лиге шампиона 1999. године између Бајерна и Манчестер јунајтеда, а то је утакмица за коју Колина каже да је никада неће заборавити.

Врхунац у каријери достигао је 2002. године када је изабран да суди финале Светског првенства између Немачке и Бразила.

Пензионисао се 2005. године, јер је достигао старосну границу, напунивши 45 година.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару