Починиоци напада у Дортмунду непознати, истрага у току

Немачко федерално тужилаштво преузело је вођење истраге после напада на аутобус тима Борусије Дортмунд када је повређен један од играча.

Портпаролка тужилаштва Фрауке Келер рекла је да ће тим поводом касније током дана бити одржана конференција за новинаре, на којој ће бити саопштено више детаља.

Агенција АП напомиње да федерално тужилаштво обично преузима случајеве који се сматрају озбиљним, укључујући и оне за које се сумња да су терористички мотивисани.

Претходно је полиција објавила да истражује могућу "исламску везу" поводом напада, пошто је на месту напада пронађено писмо у ком се помиње напад на божићном вашару у Берлину. 

Портпаролка полиције Нина Фогт рекла је за ТВ станицу ЗДФ да "истрага мора да се креће у свим правцима", пренела је агенција АП.

Како се наводи, играч Марк Бартра задобио је повреде руке и морао је да буде оперисан, док је један полицајац који је био у пратњи аутобуса на мотоциклу био у стању шока.

Претходно је немачка полиција саопштила да није познато ко стоји иза бомбашких напада.

"Засaд није јасно шта је позадина овог дела", рекао је синоћ шеф дортмундске полиције Грегор Ланге на конференцији за штампу, додавши да данас ризик од терористичког напада није ништа ново. Он додаје да су се за то припремали дуго времена, не желећи да сугерише да је у питању терористички напад јер наводи да је истрага у току и да желе да буду веома опрезни, преноси Ројтерс.

Званичник Кабинета државног тужиоца саопштио је да је писмо пронађено у близини места експлозије, али да није познато да ли је аутентично. Није желео да износи детаље.

Немачки медији пишу да је избегнута већа трагeдија захваљујући непробојном стаклу на клупском аутобусу фудбалера Борусије поред којег су, док се кретао, експлодирале три бомбе.

Аутобус је оштећен на два места, али је упркос експлозија поломљено само једно стакло, пише Велт.

Шпигел наводи, позивајући се на безбедносне кругове, да се ради о циљаним нападима на аутобус.

Експлозив је био сакривен у жбуњу поред пута којим се кретао аутобус са фудбалерима. Они су после експлозије враћени у хотел.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара