Сва миланска финала

Четврти пут у историји, Милано је домаћин највеће утакмице европског клупског фудбала. На њему су славили Интер, Фејенорд и Бајерн, а четврти клуб ће свакако бити из Мадрида...

Стадион Ђузепе Меаца, односно Сан Сиро, домаћин је финала Лиге шампиона.

Стадион је, што сви већ знају, дом фудбалера Милана и Интера. Стадион је саграђен 1925. године, отворен је годину дана касније, а име Сан Сиро добио је по четврти у којој се налази.

На првој утакмици икада одиграној на Сан Сиру, Интер је савладао Милан са 6:3 ,19. септембра 1926. године.

Милан је био власник стадиона до 1935. године, када је продат граду. Интер се уселио 1947. године, а након проширивања и улепшавања средином 50-их година прошлог века, капацитет је увећан на више од 100.000 места.

Четврти пут у историји, најзначајнија утакмица Лиге шампиона (Купа шампиона), биће одиграна баш на овом стадиону.

Прво 1965. године, када је Интер, пред, такорећи својом, публиком освојио другу титулу европског првака.

Предвођени легендарним тренером Елениом Ерером, фудбалери Интера су савладали у финалу Бенфику са 1:0. Голом Жаира да Косте, екипа Интера (за који су играли Сандро Мацола, Ђакинто Факети...), узела је другу узастопну титулу у Европи пред 77.000 гледалаца.

Пет година касније, у финалу су се састали Фејенорд и Селтик.

Екипа Ернста Хапела је сломила отпор Селтика у продужецима, после 1:1 након 90 минута игре. У 116. минуту, дуга лопта у шеснаестерац Селтика, чији је капитен Били Мекнил погрешно проценио њен лет и играо руком. Ипак, пре него што је арбитар досудио пенал, лопта је дошла до Овеа Киндвала који је затресао мрежу.

Милано је чекао на ново финале 31 годину. Али вредело је. Тада су се, 21. маја 2001. године, у финалу састали Бајерн и Валенсија у "пенал мечу".

Шпанска екипа је повела у трећем минуту, голом Гаиске Мендијете са беле тачке.
Само неколико момената касније, Бајерн је имао савршену прилику да изједначи. Англома је фаулирао Ефемберга у казненом простору, али је Сантјаго Кањизарес зауставио ударац Мемета Шола.

Ипак, Баварци су изједначили у 50. минуту - са беле тачке. Амедео Карбони је играо руком у дуелу са Карстеном Јанкером, а са пенала је био прецизан Ефемберг.
После продужетака, на ред су дошли пенали...

Пауло Серђо и Патрик Андерсон нису погодили за Бајерн, али зато за Валенсију нису погађали Златко Захович, Карбони и Маурисио Пелегрино, тако да је Бајерн после пенала подигао пехар у Милану.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару