Читај ми!

Они никада нису држали "ушати" пехар

Није лако изабрати најбољи тим састављен од играча који су освојили титулу првака Европе. Још теже је изабрати најбољих 11 који нису освојили трофеј!

Енглеску верзију текста можете погледати овде

Било је много великана који чак нису ни учествовали у утакмицама Купа/Лиге шампиона као на пример Пеле, Гаринча, Боби Мур или Стенли Метјус. Данијел Пасарела и Зико су играли у Европи али у периоду када њихови тимови нису учествовали у такмичењу. Два фантастична голмана као што су Лав Јашин и Гордон Бенкс, такође нису никада играли у борби за титулу клупског првака Европе.

Играчи који су још активни овог пута нису ушли у избор. По мом мишљењу најбољи тим који није освојио титулу првака Европе састављен од најбољих играча на својим позицијама изгледа овако:

Голман: Дино Зоф

Одбрана: Ђ. Бергоми, Алдаир, Л. Тирам, А. Бреме

Везни ред: Л. Кубала, Л. Матеус, Џ. Чарлс, Д. Марадона

Напад: Ж. Фонтен, Роналдо

Дино Зоф, Италија. Наступи у КЕШ/ЛШ: 37 са Јувентусом

Познат као: Најстарији фудбалер који је освојио титулу првака света. Имао је 40 година када је Италија победила 1982. године.

Овај чувени голман је мало говорио. Своју спретност са рукама вероватно дугује чињеници да је још као дечак радио као ауто механичар. Због карактера повученог и тихог момка вероватно није стекао славу какву су имали неки "гласнији" голмани.

Зоф је два пута играо финале КЕШ изгубивши од Ајакса 1973. године 0:1 у Београду и од ХСВ истим резултатом десет година касније у мечу који се сматра можда највећим изненађењем у историји финалних утакмица.

Проглашен је за најбољег италијанског играча у другој половини 20-ог века.

Лилијан Тирам, Француска. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 75 (0) за Монако, Парму, Јувентус и Барселону

Познат као: Француски играч са највише утакмица у репрезентацији

Тирам је био изузетан играч типичан по беспрекорним клизећим стартовима које је правио. Био је прецизан, јак и енергичан. Упоран и константан. Његова техника је била врхунска.

Освањање титуле првака света 1998. године у Француској је врхунац његове каријере. У полуфиналу је дао оба гола у победи на Хрватском.

Играо је КЕШ/ЛШ са сваким клубом за који је играо. Сматрају га интелектуалцем у свету фудбала а неке од његових изјава су изазвале контроверзе у свету спорта и политике.

Тирам је рекордер по броју наступа на утакмицама Европског првенства - 16 а са Француском је 2000. године освојио и тај трофеј.

Џон Чарлс, Велс. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 11 (0) са Јувентусом.

Познат као: Најбољи инострани играч у Серији А и то испред Марадоне, Платинија, Ван Бастена и Зидана у гласању из 1997, 34 године после његовог последњег наступа у Лиги.

Вероватно најбољи универзални играч који је дошао из Велике Британије. Бајке су се испредале о његовом начину игре. Висок и снажан али веома спретан играч коиј је сјајно играо главом. Тешко је изабрати његов највећи квалитет.

Сер Боби Робсон је рекао да је Чарлс једини играч који спада међу најбоље на свету на две позиције, централног бека и центарфора.

Џими Гривс га је уврстио у својих идеалних 11 у историји фудбала.

Чарлс је са Јувентусом играо четвртифнале против Реал Мадрида 1962. године а црно бели су испали после мајсторице.

Ђузепе Бергоми, Италија. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 15 (0) са Интером.

Познат као: Играч са највише наступа у УЕФА купу (Европа лиги)

"Ил Зио" или "Ујак" је играо само за један клуб током своје двадесетогодишње каријере.

Његов бескомпромисан стил му је омогућио да са Италијом освоји титулу првака света 1982. године.

Могао је да се прилагоди било којој позицији у одбрани.

Најдаље је у КЕШ отишао у својој последњој сезони у овом такмичењу. Реал Мадрид је избацио Интер у полуфиналу 1981. године а 1999. је у истој фази такмичења био бољи Манчестер јунајтед.

Са Интером је освојио три УЕФА купа.

Алдаир, Бразил. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 21 (1) са Ромом и Бенфиком.

Познат као: Играч чији дрес са бројем 6 је повучен у Роми

Бразил је изузетне дефанзивце почео да производи крајем прошлог века и можда је Алдаир почео тај низ.

Он је био основа екипе која је освојила титулу првака света, куп Конфедерација и два пута Куп Јужне Америке.

Био је активан и у својој 45. години живота играјући за клуб зи Сан Марина и чак учествовао у квалификацијама за Лигу шампиона.

У овом такмичењу играо је више за Рому али је најдаље отишао играјући за Бенфику. Са овим португалским клубом је 1990. играо финале али је поражен од Милана 0:1 у првој европској сезони у каријери.

Осим титуле светског првака 1994. освојио је Серију А, италијански Куп и Суперкуп.

Ладислав Кубала, Мађарска и Шпанија. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 10 (8) за Барселону.

Познат као: Део "Мађарске коњице"

Никада се неће знати да ли би Мађарска постала најбоља репрезентација у историји да су Кубала, Пушкаш, Кочиш, Чибор и Хидекути остали да играју за национални тим.

Кубала је напустио Мађарску у потрази за бољим животом и стигао у Барселону где је морао да издржи годину дана забране играња.

Он је био најбољи играч екипе која је освојила 4 титуле првака Шпаније. Дао је једном 7 голова Спортинг Хихону што је и даље рекорд шпанске лиге по броју погодака најеној утакмици.

Легендарни Хеленио Херера, тада тренер Барселоне, сматрао је да је његов тим бољи без Кубале па је у полуфиналу КЕШ/ЛШ против Реала извео тим без овог сјајног играча. Барселона је изгубила укупним резултатом 6:2. Херера је добио отказ.

Следеће сезоне опет су се састали са Реалом у полуфиналу и Кубала је био најбољи у укупној победи од 4:3 што је био њихов први пораз у такмичењу које су освајали пет година заредом. Ипак у финалу је била боља Бенфика.

Када су навијачи прослављали стогодишњицу од оснивања клуба Кубала је 1999. проглашен најбољим играчем Барселоне свих времена.

Жист Фонтејн, Француска. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 8 (10) за Стад Рем

Познат као: Најбољи стрелац на једном СП. Постигао је невероватних 13 голова на шампионату 1958.

За своја прва два клуба Ницу и Стад Рем дао је 165 голова на 200 утакмица. Статистика наступа у репрезентацији је још боља- 21 меч, 30 голова.

Имао је невероватан осећај за гол. Лако је постизао голове са обе ноге што је у то време била реткост.

Његова каријера би сигурно била још упечатљивија да није други пут поломио ногу на идентичном месту због чега је морао да се повуче са само 27 година живота.

Иако је дао више голова у Лиги шампиона него што је одиграо утакмица ипак у финалу 1959. није био успешан па је Реал освојио титулу.

Лотар Матеус, Немачка. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 48 (6) за Бајерн Минхен и Интер Милано.

Познат као: Играч који је одиграо највише утакмица у историји светских првенстава - 25

Матеус је два пута играо финале КЕШ/ЛШ и изгубио оба пута. Прво против Порта 1987. а онда и против Манчестер јунајтеда 1999.

Одиграо је 150 утакмица за репрезентацију Немачке, био првак света са њима 1990. а Марадона је за њега рекао да је најбољи играч против којег је играо.

Оно што га је чинило посебним је жеља да напредује и у каснијим годинама каријере. Ђовани Трапатони му је као тренер рекао да валики играчи морају да знају да се подједнако добро користе са обе ноге. На СП 1990. је Југославији дао гол и левом и десном ударцима ван казненог простора.

Андреас Бреме, Немачка. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 16 (1) за Интер и Бајерн Минхен.

Познат као: Играч који је дао једини гол у финалу 1990. у мечу Немачка - Аргентина

Колико је био добар Андреас Бреме говори и податак да је пенале изводио десном а слободне ударце левом ногом.

Играч високе технике и огромне енергије, могао је да игра и у одбрани и у везном реду.

Најдаље је у борби за трофеј стигао 1987. када је у финалу победио Порто, меч у којем је Рабех Мађер дао гол петом.

Дијего Марадона, Аргентина. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 6 (2) за Наполи

Познат као: Једини играч којем нико не замера што је дао гол руком

Освајање титуле првака света 1986. је сигурно његов највећи успех. Сматрају га ако не најбољим, онда једним од два најбоља фудбалера икада.

Како је играо Марадона? Као када би неко трчао 110 метара са препонама и жонглирао лоптом. А препоне биле покретне!

Једноставно невероватан играч. Лопта му је била залепљена за леву ногу.

Одиграо је тек неколико мечева у КЕШ/ЛШ и стигао са Наполијем до друге рунде 1990. када је тим са којим је освојио две титуле првака Италије изгубио на пенале од московског Спартака.

Роналдо, Бразил. Наступи-голови у КЕШ/ЛШ: 44 (16) за Интер Милано и Реал Мадрид.

Познат као: Играч са највише голова у историји светских првенстава - 15

Оно што је необично је да Роналдо освојио само две националне титуле иако током 14 година каријере у Европи играо за Реал Мадрид, ПСВ, Барселону, Интер и Милан!

Роналдо чак никада није ни играо финале ЛШ. Он је прославио титулу са Миланом 2007. али није имао право наступа за тај клуб јер је први део сезоне био играч Реал Мадрида. Са Реалом је играо полуфинале 2003. када су испали од Јувентуса.

Врхунац каријере је финале СП 2002. када је дао два гола у победи Бразила над Немачком.

Кажу да је неке ствари са лоптом могао да уради само он, и нико више ни пре ни после њега.

Резерве:

Милутин Шошкић: Источна Европа је дала многе врхунске играче у овом тамичењу Пушкаш, Васовић, Југовић, Бобан, Савићевић, Мијатовић, Шукер, Белодедић... Један од најбољих је бивши голман Партизана који је изгубио финале од Реал Мадрида 1966. Дао је отказ у Келну јер је сматрао да га не третирају као људско биће и одбио да потпише бланко чек!

Пауло Монтеро: Уругвајац држи рекорд по броју црвених картона у историји Серије А а изгубио је три финала ЛШ!

Ерик Кантона: Кантона вероватно не би пристао да буде резерва чак ни у овом тиму! После пораза у полуфиналу ЛШ 1997. рекао је тренеру Алексу Фергусону да напушта фудбал.

Клаудио Ђентиле: Учесник тог чувеног пораза Јувентуса од ХСВ, победник СП 1982. познат по изјави: Фудбал није за балерине.

Нилс Лидхолм: Проглашен је најбољим шведским фудбалером у 20. веку а у Серији А је са Миланом освојио четири титуле са земљацима Греном и Нордалом. Вицепрвак 1958.

Едуард Стрељцов: Легенда о њему расте из дана у дан. Препричавају се његови дриблинзи и потези. Протеран у неки казамат у Сибиру јер је увредио неког комунистичког политичара из доба СССР никада није успео да се опорави од тешког физичког рада који га је уништио и физички и ментално.

Шандор Кочиш: Кочиш је дао више голова по утакмици у међународним утакмицама него било ко. Први играч који је дао два хет трика на светском првенствима, недостајао му је завршни корак и са Мађарском и са Барселоном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару