Енглезима три милијарде евра

У последњих шест сезона Европска фудбалска унија поделила је клубовима који су играли у Лиги шампиона више од три милијарде евра, а највећи део тог колача припао је енглеским премијерлигашима.

Челси, Манчестер jунајтед, Арсенал и Ливерпул просечно су у том периоду зарадили по 160 милиона евра, што је готово четири пута више од прихода шпанских клубова.

Таква несразмера је логична, ако се узме у обзир чињеница да из Енглеске у Лиги шампиона практично играју само та четири клуба, док је шпанских много више.

Листу клубова са највећим приходом од Лиге шампиона у последњих шест година предводи Челси са зарадом од 183,7 милиона евра. Други је Манчестер jунајтед, који је добио 13 милиона мање, а трећи Арсенал са зарадом од 155,8 милиона. Француски Лион је четврти (138,8), а Ливерпул пети (130,7).

Из Шпаније је у протеклих шест година у Лиги шампиона играло десет клубова, а најуспешнија је била Барселона са приходом од 128,6 милиона евра.

За разлику од четири енглеска клуба, који су поделили укупно 641 милион евра, четири руска клуба су у истом периоду укупно зарадила 40 милиона евра.

Приближно половина зараде у Лиги шампиона остварује се на основу удела у телевизијском тржишту, а друга половина зависи од остварених резултата.

Наградни фонд у Лиги шампиона ове године ће бити 26 одсто већи него лане, а најмањи износ који ће клубови добити биће 7,1 милион евра.

Победа у групи доноси 800.000 евра, док титула вреди девет милиона, за разилику од прошлогодишњих седам милиона.

Првих десет клубова на листи зарада у последњих шест година:

1. Челси 183,7

2. Манчестер јунајтед 170,7

3. Арсенал 155,8

4. Лион 138,8

5. Ливерпул 130,7

6. Милан 130,3

7. Барселона 128,6

8. Интер 125,7

9. Бајерн 120,9

10. ПСВ 120,5

Зарада по државама

1. Енглеска (четири клуба) 641 милион

2. Италија (седам клубова) 476

3. Шпанија (десет клубова) 429,5

4. Немачка (шест клубова) 316

5. Француска (шест клубова) 303

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару