Најлепши голови у финалима

Броје се сати до почетка немачког финала Лиге шампиона на Вемблију између Бајерна и Борусије. То ће бити 58. пут да се игра финале најквалитетнијег европског такмичења. Док велика фудбалска битка не почне, подсетимо се неких од најлепших погодака постигнутих у финалима.

У сезони када је Нотингем форест, са легендарним Брајаном Клафом на клупи, харао Острвом, овај клуб је своју доминацију потврдио и у Европи, када је 1979. године овај клуб постао први пут шампион старог континента. У финалној утакмици која је одиграна на Олимпијском стадиону у Минхену Нотингем форест савладао је екипу Малмеа са 1:0. Једини погодак на мечу постигао је Тревор Френсис, главом и то после сјајне акције енглеске екипе.

Један од најузбудљивијих, ако не и најузбудљивији меч у историји финала Лиге шампиона одигран је 25. маја 2005. године у Истанбулу. Снаге су у легендарном финалу одмерили Милан и Ливерпул. Након првог полувремена, у којем је италијански тим водио са 3:0, сви су мислили да је нови европски шампион познат. Ливерпул је у другом полувремену успео да надокнади заостатак, меч одведе у продужетке, а затим да победи након извођења једанаестераца. Један од најзаслужнијих за преокрет „црвених" је и Владимир Шмицер, који је постигао феноменалан погодак у 54. минуту. Њиме је Ливерпул смањио на 3:2.

Финале Лиге шампиона одиграно између Бенфике и Барселоне припало је португалској екипи која је тријумфовала резултатом 3:2. Ипак, најлепши потез на мечу извео је Мађар Золтан Чибор, који је тада наступао за Барселону када је у 75. минуту са двадесетак метара послао лопту под пречку гола Бенфике. Ипак, овај погодак само је на крају ублажио пораз каталонског тима.

Рома је 1984. године имала невероватну шансу, да пред својим навијачима дође до титуле Европског шампиона. Финални меч су играли против Ливерпула и већ у 15. минуту губили су
са 1:0. У финишу првог полувремена је, после центаршута са леве стране, Роберто Пруцо сјајно реаговао и главом маестрално затресао мрежу енглеске екипе. До краја утакмице није било голова, као ни у продужецима, тако да су меч одлучили пенали у којима је бољи био Ливерпул.

Још лепши гол главом у финалима постигао је Дидије Дрогба, који је најзаслужнији за Челсијево освајање Лиге шампиона прошле године. Бајерн је имао вођство од 1:0 и сигурну игру, када је у финишу меча сјајним ударцем главом савладао Нојера. И ова утакмица решена је након пенала у којима је против немачког представника коначно била боља нека енглеска екипа.

На финалном мечу 1968. године одиграном на Вемблију Манчестер јунајтед је у финалу савладао Бенфику са 4:1. Иако је победа била убедљива, она није била нимало лака, јер је извојевана тек након продужетака. Утакмица је завршена резултатом 1:1, а кључни гол у продужетку постигао је Џорџ Бест, када је сјајно преварио одбрану португалског шампиона, „заломио" голмана, и онда пласирао лопту у празну мрежу. Након тога је све било лако, Јунајтедову победу потврдили су Кид и Чарлтон.

У времену када је мадридски Реал харао европским фудбалом виђена је једна од незаборавних
утакмица у финалу тадашњег Купа шампиона, у којем је „краљевски клуб" савладао Франкфурт са 7:3. Том победом Пушкаш и другови освојили су пету титулу европског првака. Пушкаш је са четири гола те ноћи бриљирао, али у стопу га је пратио Алфредо ди Стефано који је постигао хет трик. Италијански фудбалер постигао је и најлепши погодак на мечу, само минут након што је у 72. минуту Реал примио други гол. Мадриђани су лопту извели са центра и у неколико додавања Ди Стефано се нашао на ивици шеснаестерца, где је прецизним ударцем постигао последње гол те вечери за своју екипу.

О легендарном финалу у Истанбулу 2005. године између Милана и Ливерпула већ је било речи, сви памте голове „црвених" и њихов невероватан преокрет. Ипак, не сме се заборавити да је у првом полувремену Милан био доминантан, а други погодак Креспа за вођство Милана од 3:0 у финишу првог полувремена тешко је извести и на игрици. У само неколико контаката лопта је дошла до Креспа, који је рутински затресао мрежу Ливерпула. Како је лако све то изгледало, никоме ни на крај памети није било да би енглески тим на крају могао да тријумфује. Али чуда се у фудбалу повремено ипак дешавају.

Борусија ће у суботу покушати други пут да се домогну титуле европског првака. Навијачима овог клуба и даље је у сећању 1997. година, када су „милионери" први пут постали шампиони победом од 3:0 у финалу над Јувентусом. Немачки клуб је већ након првог полувремена имао предност од 2:0 коју је чувао до 64. минута, када је Дел Пјеро смањио. Таман када је изгледало да ће меч ући у неизвесну завршницу, Ларс Рикен је након контранапада у 71. минуту, ударцем из велике даљине, лобовао голмана Јувентуса Анђела Перуција. Рикеновим поготком постављен је и коначан резултат 3:1.

Без сумње најлепши погодак виђен у финалима лиге шампиона постигао је Зинедин Зидан, када је у дресу Реала закуцао лопту у мрежу Бајера из Леверкузена. У том финалу 2002. године голови су пали већ на самом почетку. Таман када се мислило да ће обе екипе на одмор отићи са по једним постигнутим поготком, након асистенције Роберта Карлоса, који је послао високу лопту, Зизу је са ивице шеснаестерца ухватио савршени волеј и левом ногом постигао еврогол. Реал је повео са 2:1, а резултат је остао непромењен до краја утакмице.

На посебан захтев посетилаца Интернет портала Радио-телевизије Србие, представљамо вам и погодак Дејана Савићевића из финала 1994. године. Савићевић је оправдао свој надимак "Геније" прелепим поготком у 47. минуту, иначе трећим на утакмици која је означила крај првог Барселониног дрим-тима. Меч одигран у Атини ушао је у историју као окршај две тренерске легенде - Фабија Капела и Јохана Кројфа. Остале поготке за то вече немилосрдни Милан постигли су Масаро (два) и Десаи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару