Читај ми!

Челси, корак до сна

Још од када је 2003. године Роман Абрамович преузео Челси, жеља руског милијардера била је да тај клуб дигне трофеј Лиге шампиона. До сада лондонски клуб је највећу шансу да се окити тим трофејом имао 2008. године када је у финалу изгубио од Манчестер Јунајтеда. У невероватној сезони, пуној успона и падова, „плавци" ће против Бајерна покушати да остваре свој сан.

За девет година стотине милиона евра утрошено је у Челси да би клуб постао конкурентан у Премијер лиги и Европи. На Острву то улагање се исплатило. „Плавци" су освојили три титуле, и коначно дошли на ниво да парирају најбољима.

И на европском нивоу овај клуб је стао раме уз раме с најбољима, али још увек му фали да постане најбољи. Пре четири године, на последњем степенику сачекао их је Манчестер Јунајтед, а данас на путу до сна стоји им минхенски Бајерн.

Пут Челсија до финала није био нимало лак. У групи Е, Челси је био битку са Валенсијом, Бајером из Леверкузена и Генком и на крају ипак успео да се избори за челну позицију.

Све је добро кренуло. У првом колу, на свом терену, Челси је без проблема савладао Бајер са 2:0, да би у наредној рунди ремизирао на гостовању против Валенсије 1:1. Када је на Стамфорд бриџу савладао Генк са 5:0, већ је било виђено да „плавци" имају другу фазу такмичења у рукама.

Онда долазе два шока за Челси. Прво је екипа, коју је тада водио Андре Виљаш Боаш, ремизирала на гостовању против Генка 1:1. Екипа коју је само неколико недеља раније убедљиво савладала на свом терену, сада је откинула два веома важна бода.

Већ у наредној рунди, на гостовању против Бајера у Леверкузену Боашови изабраници губе са 3:1 и озбиљно доводе у питање пласман у другу фазу такмичења.

У последњем колу само је победа против Валенсије гарантовала лондонском клубу да ће се пласирати даље. Иако су били у паду форме, Челси је заиграо најбоље када је најпотребније. Са два гола Дрогбе и једним Рамиреса, „плавци" су дошли до веома убедљиве победе од 3:0, која им је обезбедила прво место у групи.

Тек тада крећу муке за лондонски тим. У осмини финала против Наполија, Челси је убедљиво поражен на Сан Паолу са 3:1. Овај пораз довео је и до промене на клупи енглеског тима који је Боаша заменио његовим помоћником Робертом ди Матеом.

Италијански стручњак за кратко време успева да препороди екипу, макар у Европи. У реваншу где су сви отписали Челси, лондонски клуб успева да, у незаборавном мечу, тријумфује са 4:1. У регуларном времену било је 3:1, а голове су дали Дрогба, Тери и Лампард, док је стрелац за Наполи био Инлер.

Затим, у незаборавном продужетку, јунак Челсија постао је Бане Ивановић који је поготком у 105. минуту одвео клуб у четвртфинале.

После драме у осмини финала, наредна рунда је протекла без превише тензија. Челси је за противника имао Бенфику против које је највећи део посла завршио у првом мечу када је усред Лисабона тријумфовао са 1:0. Реванш је био нешто напетији, али су изабраници Роберта ди Матеа тријумфовали са 2:1.

Највећи испит „плавце" је чекао у полуфиналу где их је чекала моћна Барселона. Изабраници Пепа Гвардиоле већ су елиминисали европског великана, Милана, тако да Челси, макар на први поглед, није био превише велик залогај.

Први меч на Стамфорд бриџу био је демонстрација силе Каталонаца, који, и поред великог броја шанси, нису успели да затресу мрежу противника. Једна озбиљна акција била је довољна Челсију да на колена обори моћну Гвардиолину машинерију. Дидије Дрогба искористио је једини тренутак непажње на мечу и постигао важан гол за Челси у победи од 1:0.

Али прави пакао је лондонски клуб тек чекао на реваншу у Барселони. Свашта су преживели Ди Матеови изабраници, од заостатка од два гола после погодака Бускетса и Инијесте до играча мање и пенала, који је Чех успео да одбрани. Важан погодак постигао је Рамирес на самом истеку првог полувремена и он је држао „плавце" у животу пребацивши притисак на Каталонце.

И поред ураганских напада, Челси је одолео Месију и друговима, а у самом финишу меча тачку на целу представу ставио је Фернандо Торес, који је постигао најважнији гол откада је обукао дрес Челсија.

На крају, после неочекиваног, али заслуженог славља, Челси се налази на само корак до сна. Од тог корака дели га победа над Бајерном.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару