Пешић парафирао нови уговор: Мислио сам да сам своје обавезе према српској кошарци завршио

Трофејни српски тренер Светислав Пешић потписао је нови уговор са Кошаркашким савезом Србије и остаће на челу националног тима до краја септембра 2025. године. Пешић је на конференцији за медије рекао да су се разговори одужили јер је већ имао друге циљеве, планове и обавезе. Упозорио је да ће квалификације за Европско првенство наредне године бити веома изазовне.

Пешић парафирао нови уговор: Мислио сам да сам своје обавезе према српској кошарци завршио Пешић парафирао нови уговор: Мислио сам да сам своје обавезе према српској кошарци завршио

Иако је по завршетку Олимпијских игара у Паризу саопштио да се повлачи са места селектора националног тима, Светислав Пешић је, како је и најављивано претходних дана, променио одлуку и са новим руководством Кошаркашког савеза Србије (КСС) потписао нови уговор до 30. септембра 2025. године, уз могућност да се сарадња настави.

У просторијама КСС-а у Београду организована је тим поводом ванредна конференција за медије, а први се новинарима обратио председник Савеза Небојша Човић, који је истакао да су разговори са Пешићем трајали одређено време и да су се одужили, али да му је велико задовољство што су успели да се договоре о наставку сарадње.

"Јако је важно за нас као кошаркашку нацију да обезбедимо континуитет свега што је рађено неколико година уназад. То је била жеља и нације и играча, што ће олакшати све даље кораке. Преостаје нам да заједничким снагама радимо. Очекујемо велику подршку клубова, у смислу свега онога што треба да прођемо до Европског првенства. Сви рачунају да је то већ завршено, али имамо квалификације. То треба да прођемо и потребно нам је разумевање клубова", рекао је Човић и захвалио Пешићу на разумевању и на поверењу.

Пешић: Ако се не уједине клупске заставе, неће бити резултата

Светислав Пешић је захвалио Савезу на стрпљењу и објаснио да су се разговори одужили јер је већ имао друге циљеве, планове и обавезе.

"Успели смо то на неки начин да регулишемо и ту сам пред вама. Није било никаквих преговора, само разговори. Стварно сам мислио да сам ја своје обавезе према српској кошарци и репрезентацији завршио, али никад не реци никад. Ситуација је таква да се приближавају чувени прозори и квалификације за Европско првенство. Већ смо имали један прозор у фебруару, то смо некако прошли, успели смо да се сакупимо, да направимо екипу. Победили смо обе утакмице, али ништа није завршено јер имамо још четири утакмице", истакао је Пешић.

Рекао је да се нада да је испунио жељу играча, Савеза и јавности, али да ће једног дана неко други морати да настави континуитет.

"То што се говори, говорило се и раније, а говори се и данас. Тренер је у годинама, али још је страст према кошарци и навика дубоко у мени. И то је један од разлога што смо ушли у разговоре и направили споразум, надам се на задовољство људи у Савезу и кошарке. Предстоји нам рад", нагласио је Пешић.

Рекао је да воли да побеђује, али да је увек за процес и упозорио да ће квалификације за Европско првенство бити веома изазовне.

"Верујем, као и сви у Србији, да ћемо се квалификовати на Европско првенство, али то је једна страна. За највећи успех сматрам што смо се уопште квалификовали на Светско првенство у Манили јер да нисмо, не бисмо освојили никакву медаљу, Србија се не би тамо појавила, отишла би не зна се где. Био нам је противник тај систем квалификација. Увек смо у том процесу имали више од 40 играча. Сваки прозор други играчи, сваке квалификације друга екипа. Квалификације које нас очекују биће такође доста изазовне", напоменуо је Пешић.

Истакао је да неће моћи да рачуна на играче из Евролиге и НБА лиге.

"Истог дана када ми играмо у Копенхагену, игра у Београду Звезда против Партизана. Треба направити тим, отићи у Копенхаген и победити. Сигурно да ћемо успети да направимо екипу која ће бити компетитивна, али ако не буде сарадње и помоћи, ако се не уједине клупске заставе у једну јединствену заставу, неће бити резултата. Неће бити медаља јер успех репрезентације зависи од тога како Савез ради свој посао, али морамо да знамо да се све променило. Није као што је некада било, играчи су по десет месеци под контролом у клубовима и онда дођу да играју за репрезентацију", рекао је Пешић.

Нагласио је да процес неће бити нимало лак, али да ће покушати да направи континуитет тима који ће играти квалификације.

"Мораће и Црвена звезда и Партизан да нам помогну, мораће да учествују у формирању тог тима. Ако не три играча, бар једног или двојицу. Не представља само Пешић и људи који седе овде кошарку у Србији. Сви морају да буду свесни да имају обавезу да разумеју и да нам помогну да направимо екипу, а онда ће бити и резултата од којих ће сви помало да профитирају у будућности. И јавност, и навијачи и клубови. Свима је јасно да су успеси репрезентације важни, не само за КСС и људе који су преузели нови циклус, него за све клубове и за популарност кошарке", истакао је Пешић.

Нагласио је да би волео да на утакмицу против Данске на домаћем терену дође 8.000 људи и да се сви интереси уједине под једну заставу – заставу Србије.

"Имам право да кажем да су кошаркаши најбољи део српске кошарке, још увек. Ми имамо четири стуба кошарке, један је КСС, други је КЛС, а трећи или четврти су Црвена звезда и Партизан или Партизан и Црвена звезда. То су стубови. Један, други, трећи и четврти морају да се договарају. Кошарка је најважнија и систем, то су најважније ствари. Без договора и компромиса немогуће је правити резултате. То је мени као тренеру много важно", рекао је Пешић.

Конференцији за медије су присуствовали и потпредседници Кошаркашког савеза Србије Ненад Крстић и Филип Сунтурлић, који је уручио симболичан поклон селектору Пешићу – маркер и тренерску таблу.

Пласман на Евробаскет први наредни циљ

Светислав Пешић је 2021. године постао селектор Србије. Са репрезентацијом је освојио сребрну медаљу на Светском првенству 2023. и бронзу на Олимпијским играма у Паризу ове године.

Трофејни стручњак био је и селектор националног тима Југославије у периоду од 2001. до 2002. године, када је са "плавима" освојио Евробаскет у Турској и шампионат света у Индијанаполису.

Наредну утакмицу репрезентација Србије ће одиграти у гостима против Данске 21. новембра у трећем колу квалификација за Европско првенство, које ће бити одржано наредне године у Пољској, Летонији, Финској и на Кипру. Само три дана касније, Данци стижу у Србију.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи