Кад се грешка исправља грешком - Евролига утврдила пропусте судија на утакмици Звезда - Барселона

Евролига је објавила саопштење у којем је потврдила да су арбитри меча четвртог кола елитног европског такмичења између Црвене звезде и Барселоне у Београду донели шест погрешних одлука, од којих су се три догодиле у последњих 30 секунди четвртог периода.

Кошаркаши Црвене звезде изгубили су у петак од Барселоне резултатом 98:94 у четвртом колу Евролиге и пред својим навијачима уписали први пораз у елитном европском такмичењу.

Изузетно узбудљива и неизвесна утакмица решена је тек у продужетку, а велика напетост условила је и погрешне одлуке судијске тројке коју су чинили Роберт Лотермозер, Микеле Роси и Василики Царуха.

Евролига је анализирала суђење у завршници меча и издала званично саопштење којим је потврдила да су арбитри донели шест погрешних одлука - три на штету Црвене звезде и три на штету Барселоне.

Констатовано је да је Џоел Боломбој на 1,56 до краја меча направио грешку у корацима, која није досуђена, да је постојао фаул Јана Веселог над Јагом дос Сантосем на 1,14 до истека четврте четвртине, који такође није досуђен, као и да је у наставку исте акције Јаго у покушају да шутне добио блокаду од Веселог, која је погрешно окарактерисана као фаул.

Највише спорних одлука судије су донеле у последњих 30 секунди четвртог квартала, пре и после "мртве лопте" и подбацивања у којем су учествовали Џоел Боломбој и Јан Весели.

За почетак, некадашњи играч Партизана направио је фаул над центром Црвене звезде 29,3 секунди пре последњег звука сирене.

"На 29,3 секунди до краја, Џоел Боломбој је остварио контролу над лоптом дефанзивним скоком у дуелу са Јаном Веселим. У покушају да украде лопту, Весели је додирнуо Боломбојево лице. То је лична грешка која је требало да гуде свирана. Погрешна одлука", пише у саопштењу Евролиге.

Након подбацивања, Боломбој је стигао до лопте пре Веселог, али пошто су црвено-бели и пре "мртве лопте", која је оправдано досуђена, били у поседу, нису имали пун напад и пуних осам секунди да пренесу лопту на противничку половину. Правило каже да ако тим који је у нападу освоји лопту, време за напад ће наставити да тече од тренутка када је досуђена "мртва лопта". Дакле, записнички сто је урадио свој део посла и исправно пустио сат.

Јаго дос Сантос је оклевао и евидентно закаснио да пренесе лопту на противничку половину, што судије нису приметиле. Тренер Барселоне Ђоан Пењароја жустро се побунио и са разлогом добио техничку грешку, али су арбитри онда један пропуст покушали да исправе другим.

Пењароја је захтевао да судије погледају видео-снимак на екрану и увере се да играчи Звезде за осам секунди нису пренели лопту на противничку половину, што су арбитри и учинили. Доделили су црвено-белима једно слободно бацање због техничке грешке, а лопту Барселони, али по правилима Евролиге на то нису имали право.

Пошто судијска тројка није досудила прекршај код Јаговог касног преласка на половину противника, није ни било основа да се у тим околностима прегледа снимак. Иако је Јаго заиста закаснио, Барселона је неоправдано добила лопту и напад из којег је Кевин Пантер погодио тројку.

"Оба сата пуштена су на време након подбацивања, тако да прекршај код превођења лопте (правило 8 секунди) није могао да буде провераван на екрану", навела је Евролига.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи