Мијаиловић за РТС: Буџет 23 милиона евра, Партизан ускоро неће дуговати ништа

Председник Кошаркашког клуба Партизан Остоја Мијаиловић каже за РТС да су црно-бели направили сјајну нову екипу и да га више од прве победе у сезони радује хемија која се види у тиму, са навијачима и стручним штабом. Открио је колики је буџет за нову сезону, колико приходује клуб, а колико даје држава. Истакао је да су враћени сви дугови бившим играчима и запосленима и најавио да Партизан ускоро никоме неће бити дужан.

Кошаркаши Партизана отворили су у среду нову сезону регионалне АБА лиге убедљивом победом над чачанским Борцем у "Београдској арени". Гост Београдске хронике био је председник Кошаркашког клуба Партизан Остоја Мијаиловић, који истиче да је амбијент на јучерашњем мечу био изузетно добар.

"Ми јесмо ту утакмицу победили, показали смо квалитет и не постоји боља најава за почетак сезоне од оне утакмице синоћ. НБА екипе гостују пред 18 или 20 хиљада људи, а на нашу утакмицу против Борца дође 18.300 навијача. То је озбиљно добра најава за почетак сезоне", нагласио је Мијаиловић.

Напомиње да је врло интересантно и лепо што на трибинама има много дама и мале деце, што га посебно радује.

"Последњих пар година смо привукли доста младе публике, доста дама, девојака... Занимљива је атмосфера. Некада да су мушкарци чинили 98 одсто публике. Сада не. Сада је другачија, мешовита публика", рекао је Мијаиловић.

Истиче да Партизанова публика зна да препозна добар посао клуба и да непогрешиво зна када екипа игра добру кошарку.

"Након прошле сезоне, која није завршена очекиваним спортским циљевима, били смо свесни да лошу атмосферу у екипи морамо да променимо. Жељко Обрадовић, Зоран Савић, ја и сарадници у клубу сели смо и донели одлуку да променимо већину екипе. Није био план да променимо екипу у потпуности, али смо имали пуно среће са прелазним роком. Мислим да смо направили сјајну екипу", истиче Мијаиловић.

Наглашава да га више од победе радује хемија која се видела у екипи, хемија са навијачима и хемија са стручним штабом.

"Да се то догоди на првој утакмици у потпуно новој екипи, то нико није очекивао. Очигледно да су се играчи добро упутили шта је Партизан. Неки од њих су играли Евролигу, па су гостовали у Београду и играли против Партизана. Јако ми се свиђа атмосфера међу играчима, као да играју десет година заједно, као да није прва такмичарска утакмица на којој су заједно. Мислим да нас очекује јако добра сезона", уверен је Мијаиловић.

"Враћен целокупан дуг бившим играчима и запосленима"

Када је у питању буџет, који је усвојен пре неколико дана на Скупштини клуба, Мијаиловић каже да за наредну сезону износи 23 милиона евра.

"Што се тиче стручног штаба и екипе, говорим о бруто буџету, где су укључени порези и менаџерске провизије, он износи 15 милиона евра. Остатак до 23 милиона су трошкови клуба, млађих категорија, путовања, организације утакмица... То су трошкови које има сваки клуб у Европи", објаснио је Мијаиловић.

Напомиње да је протеклих пар година држава преко државних предузећа, укључујући и НИС, давала Партизану пет милиона евра и да исто очекује ове године.

"Наши сопствени приходи ће бити 18 милиона евра и приход од државе би требало да буде пет милиона евра. Желим да искористим прилику да се захвалим држави што је стално уз нас. Тих пет милиона нама доста значи, али ми смо наше клупске приходе доста подигли. Када сам дошао 2017. године, клуб је дуговао 15 милиона евра, а буџет је био милион и 300 хиљада евра. Пунио се из два државна предузећа - НИС-а и Телекома", сећа се Мијаиловић.

Наглашава да је клуб вратио целокупан дуг бившим играчима и бившим запосленима.

"Када сам дошао, на платном списку сам имао осам тренера који су радили у Партизану да их плаћам и деветог којег сам затекао - Муту Николића. Било је 85 играча на платном списку који нису били плаћени. Уз екипу, било је преко 100 играча на платном списку. Данас је ситуација потпуно другачија. Сви су дугови исплаћени ван пореског дуга", тврди Мијаиловић.

Што се тиче пореза, каже да је клуб протекле сезоне, од септембра до септембра, уплатио 6,6 милиона евра у буџет Републике Србије и да ће ускоро ући у репрограм, као што је и најављено.

"То је било одложено поступком редовне контроле Пореске управе. Нисмо могли да урадимо репрограм и сада идемо да решимо и тај дуг. Партизан неће дуговати ништа у неком ближем периоду", обећава Мијаиловић.

"Прелазак у Арену најбоља стратешка одлука"

Наредне недеље почиње и Евролига, а председник Партизана истиче да је кошарка у Србији национални спорт, што се види по два клуба која већ годинама играју елитно европско такмичење.

"Заиста правимо спектакл у Београду. Мислим да је то јако важно за Београд, јако је важно за регион. Партизан и Звезда су у кошарци постали озбиљни брендови у Европи. Ово што Партизан ради са утакмицама привлачи велики број странаца који долазе у Београд да спавају по хотелима, да троше новац по ресторанима... Итекако утиче на туристички амбијент и понуду Београда и Србије. То људи препознају широм света, знају за атмосферу у Арени која је феномен", рекао је Мијаиловић.

Сматра да је одлука о преласку из "Пионира" у "Београдску арену" његова најбоља стратешка одлука откако је у клубу.

"Знао сам да нема бизнис модела у 'Пиониру'. Донео сам одлуку да пређемо у 'Арену'. Ту се десио спектакл од утакмица и почели смо да приходујемо новац од карата и од спонзора због величине сале. Да постоји дворана у Србији која може да прими 30 или 40 хиљада људи, Партизан би ту дворану сигурно напунио", уверен је Мијаиловић.

"Породица која ће временом само да расте"

Мијаиловић напомиње да је Партизан другу годину заредом продао преко 15.000 сезонских улазница и истиче да више не може да прода иако има огромну потражњу.

"Извињавам се људима, али морамо да будемо у ситуацији да навијачи из Црне Горе, Републике Српске и других земаља могу да купе дневну карту. Морамо да мислимо и на оне који немају новца да купе сезонску карту, да могу да дођу на понеку утакмицу", објаснио је Мијаиловић.

Истиче да клуб има 16.000 чланова који плаћају редовну годишњу чланарину, што је значајно увећало клупске приходе.

"Навијачи то знају да препознају, знају да нам врате за труд и рад. Мислим да смо једна озбиљна здрава породица која ће временом само да расте. Ситни детаљи могу да се коригују, али нема превише ствари које могу боље од овога што сада савршено радимо", сигуран је Мијаиловић.

"Захтевамо више љубави, а мање вређања на утакмицама"

Председник Партизана је споменуо и нову акцију која пропагира навијање без вређања, за коју каже да је иницирана од стране стручног штаба и играча.

"Причали смо доста о томе. Синоћ је акција спроведена. Сви заједно из клуба захтевамо више љубави, а мање вређања на нашим утакмицама. Велики проблем за екипу су утакмице на којима водимо 20 разлике и публика ниоткуда почне да вређа људе који немају никакве везе са утакмицом. Дођемо у ситуацију да нам се дешава пад резултата. То значи да концентрација играча оде на погрешну страну", објаснио је Мијаиловић.

Најављује да ће акција бити настављена јер у клубу желе да утакмице буду савршене у сваком погледу.

"Не желимо никакав вербални деликт, не желимо да плаћамо огромне казне за увреде. Желимо више љубави због деце и дама које долазе. Појачаћемо ту акцију и биће на снази током целе сезоне", истакао је Мијаиловић.

На кратко питање да ли је за Партизан приоритет регионална АБА лига или српска лига, Мијаиловић нема дилему да регионално такмичење има приоритет, као и Евролига у односу на АБА лигу.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи