Србија поново има представника у Фибиној Лиги шампиона - ФМП дочекује Перистери

Екипа ФМП-а из Железника, једини представник Србије, започиње вечерас од 20.00 часова такмичење у Фибиној Лиги шампиона дуелом против грчког Перистерија у Хали "Александар Николић".

Први пут од сезоне 2016/17. Србија има представника у Фибиној Лиги шампиона, такмичењу које је Фиба основала 2016. године у намери да понуди алтернативу европским клубовима који не желе или немају капацитета да се надмећу у Евролиги и Еврокупу.

Само су Партизан и Мега, без превеликог успеха, играли Лигу шампиона, а ове сезоне дебитује ФМП, који је и претходних година играо квалификације, али никада није дошао до групне фазе.

Екипа из Железника је сада избегла квалификације, пошто се нашла међу 28 клубова који су добили директно место у Лиги шампиона. Вољом жреба, "пантери" ће играти у групи Х са Мурсијом, Перистеријем и Манисом.

Свака победа биће прави подвиг у изузетно захтевној групи, у којој су два учесника прошлосезонског фајнал-фора Лиге шампиона.

Перистери прва препрека "пантера"

ФМП такмичење отвара вечерас од 20.00 часова у Дворани "Александар Николић" против грчког Перистерија, полуфиналисте из минуле сезоне.

Перистери је на фајнал-фору у Београду заузео четврту позицију са два изузетно тесна пораза против фаворита из Шпаније у неизвесним завршницама. Претходно је у четвртфиналу савладао Бон, тада актуелног шампиона. У првенству Грчке Перистери је стигао до плеј-офа и савладао Арис у борби за треће место.

На клупи грчког тима више није Василис Спанулис, који је поставио клуб на чврсте ноге. Нема ни српског интернационалца Немање Дангубића, који је прешао у Дубаи, као ни Џоа Регланда, својевремено играча Црвене звезде.

Формат непромењен у односу на претходне сезоне

Формат такмичења је остао непромењен у односу на претходне сезоне. Учествују 32 тима, подељена у осам група. У свакој има по четири екипе.

Победници група пролазе директно у топ 16 фазу, док ће другопласирани и трећепласирани тимови из свих група играти плеј-ин после којег ће бити познато и преосталих осам учесника топ 16 фазе.

Затим се формирају нове четири групе са по четири тима. По два најбоља тима из сваке групе иду у четвртфинале, где се играју серије на две добијене утакмице.

Полуфинални дуели и финале биће одиграни на фајнал-фору у једном граду. Прошле сезоне је завршни турнир одржан у Београду, а титулу је освојила Уникаха из Малаге.

И Игокеа у Лиги шампиона

Регионалну АБА лигу представљаће у Лиги шампиона и Игокеа, која се вратила у Фибино такмичење. Клуб из Лакташа је у групи А са Хапоел Холоном, немачким Вирзбургом и француским Нантером, са којим игра у првом колу вечерас од 18.30.

И суботички Спартак је покушао да изађе у Европу и домогне се Фибине Лиге шампиона, али га је у првом колу квалификација зауставио литвански Јувентус из Утене.

Још увек је миљама далеко од Евролиге и Еврокупа, али и ове сезоне ће у Лиги шампиона играти неколико занимљивих и моћних клубова, као што су Галатасарај, Каршијака, Шљонск и Уникаха, која је без дилеме фаворит за још један пехар.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи