Читај ми!

Директор КЛС за РТС: Дискреционо право судије је да процени колико је вређање погрдно

Директор Кошаркашке лиге Србије Александар Грујин, дан након што је прекинута друга утакмица финалне серије плеј-офа Супер лиге између Партизана и Црвене звезде, каже за РТС да је меч прекинут и због убачених предмета на паркет и због најгнуснијих увреда са трибина. Тврди да је делегат поступио по правилима и обавестио представнике оба клуба да ће меч бити настављен. Најављује да ће током дана утакмица бити регистрована службеним резултатом 20:0 у корист гостујућег тима.

Други меч финалне серије плеј-офа КЛС Супер лиге Србије између Партизана и Црвене звезде прекинут је синоћ у трећој деоници. У тренутку прекида Партизан је водио са 57:45, али је титула шампиона Србије припала црвено-белима јер се играчи Партизана након прекида, за разлику од противника и судија, нису вратили на паркет.

У саопштењу којим се КК Партизан огласио у среду увече црно-бели тврде да су службени представници клуба од судија добили информацију да ће меч бити настављен у четвртак, док из Црвене звезде тврде да су то дезинформације и спинови са намером да се, како су написали у саопштењу, јасна правила претворе у Партизанова правила.

Дан након утакмице која је неславно завршена, док се још чека званично саопштење и коначна одлука челних људи Кошаркашке лиге Србије, директор такмичења Александар Грујин каже за РТС да све одлуке везане за прекид утакмице и пражњење трибина доноси главни судија, а то је синоћ био Урош Николић.

Грујин тврди да је судија о одлуци обавестио делегата, који је потом информације пренео представницима клубова.

"Одговорно тврдим да је делегат поступио по правилима и обавестио представника Црвене звезде и Партизана да ће утакмица бити настављена након што трибине буду испражњене", наглашава Грујин.

Директор КЛС-а наводи да се утакмица може одложити за 24 сата уколико не постоје услови да се настави или навијачи не желе да напусте халу, али тврди да у другој утакмици финалне серије то није био случај.

"До прекида дошло и због вербалног деликта и због убачених предмета"

Вечити ривали су у својим саопштењима другачије видели и разлог за прекид утакмице. КК Партизан тврди да је "први пут у историји српске кошарке меч прекинут због вербалног деликта", а КК Црвена звезда да су разлог прекида убачени предмети на терен. Александар Грујин каже за РТС да је тачно и једно и друго.

"До прекида је дошло и због вербалног деликта и због убачених предмита. Судија је донео одлуку о прекиду, а КЛС стоји иза сваке одлуке коју је донео први судија и која је у складу са пропозицијама такмичења", указује Грујин.

Остало је нејасно и зашто је у среду "вербални деликт" био довољан разлог да се утакмица прекине, пошто није први пут да се са трибина током мечева Партизана и Звезде чују увреде на рачун играча, тренера, функционера и чланова њихових породица. Слично је било и у понедељак, када су црвено-бели били домаћини прве утакмице финалне серије у Дворани "Александар Николић", па дуел није прекинут. Грујин покушава и то да објасни...

"Дискреционо право судије је да донесе одлуку да ли је вређање довољно погрдно да би се утакмица прекинула. Морате на неки начин да измерите интензитет, донекле начин и ко се вређа. Било је константно вређање супруге председника Црвене звезде, затим играча тог клуба – Недовића и Теодосића. И то су оне најгнусније увреде. Имали смо и вербални деликт усмерен ка председнику државе", наглашава директор КЛС-а.

Објашњава да је на одлуку о прекиду утицало и то што ни након другог упозорења играча Партизана, тренера и официјелног спикера у хали није било ефекта, већ су увреде постале још гласније.

"Видели смо да су представници Партизана и спикер покушали да опомену публику, покушали су да смире страсти, да се тензије спусте, међутим, сваки њихов покушај је, нажалост, проузроковао само јачи и већи интензитет увреда на најгори могући начин. Када се публика први пут опомене, очекујемо да ће то престати. Ако се то не деси, опомињемо и други пут. Ако се не деси ни други пут, онда се прекида утакмица", објашњава Грујин.

"Нико из КК Партизан није уложио жалбу на записник"

Челници такмичења још нису званично саопштили да ће титула шампиона Србије бити додељена Црвеној звезди, али Грујин најављује да ће у току дана бити донета коначна одлука о исходу утакмице, на основу извештаја делегата, према којој ће бити регистрована службеним резултатом 20:0 у корист гостујућег тима.

Грујин напомиње и да је "врло необично" што нико из КК Партизан није уложио жалбу на записник са утакмице.

Тврди да, колико је упознат, нико из КК Партизан није саопштио представницима КЛС-а, делегату утакмице и судијама да играчи неће изаћи на терен уколико трибине "Београдске арене" буду морале да се испразне.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару