Читај ми!

Кошаркашки спектакл у Београду – недеља Евролиге у "Арени" и "Пиониру"

Последње овосезонско дупло коло у оквиру Евролиге доноси чак пет дуела који ће бити одиграни у Београду, а сваки од њих допринеће узбудљивом расплету борбе за плеј-ин, али и за што бољи пласман и лакшег противника у плеј-офу.

Кошаркашки спектакл у Београду – недеља Евролиге у "Арени" и "Пиониру" Кошаркашки спектакл у Београду – недеља Евролиге у "Арени" и "Пиониру"

Биће то први пут у историји елитног европског такмичења у једном граду биће одиграно пет мечева за недељу дана, па ће Београд током текуће недеље представљати епицентар кошаркашких дешавања у Европи, а неке од утакмица могле би пресудно да утичу на коначни поредак.

Осим Црвене звезде и Партизана који ће запосленима у "Штарк арени" направити велики посао, Макаби ће један од својих мечева дуплог кола одиграти на "домаћем терену" у дворани "Александар Николић" и на тај начин употпунити кошаркашку недељу.

Након 29. одиграних кола, регуларни део Евролиге улази у своју последњу фазу, а оно што радује све љубитеље европске кошарке јесте чињеница да је мало шта извесно на пет кола до краја.

Реал Мадрид је одавно резервисао прво место на табели и једино би га право чудо – нова серија пораза и беспрекоран учинак Барселоне – одвојило од сусрета са најслабије пласираном екипом на почетку плеј-офа.

Асвел и Алба су и математички елиминисани из трке за плеј-ин, док је савезник Црвене звезде и Жалгириса једино теорија.

Панатинаикос, Олимпијакос и Фенербахче имају скор 18-11 и уз Монако који има победу више ће се борити за што бољу позицију пред четвртфиналне сусрете. Међутим, мораће и да се припазе евентуалне серије неуспеха у завршници, с обзиром на опасност од пада у плеј-ин зону.

Виртус са скором 17-12, као и Басконија и Макаби који су на 16-13 могли би серијом победа у последњих пет кола да у потпуности поремете тренутни поредак.

Ипак, најзанимљивија борба водиће се за десето – последње место које обезбеђује учешће на плеј-ин турниру и наставак борбе за фајнал-фор у Берлину. Чак пет екипа, укључујући Партизан, налази се у прилици да се домогне десетог места, те ће за српског представника, али и за Бајерн, Валенсију, Олимпију и Ефес свака од наредних утакмица бити попут финала.

Нека од тих финала биће одиграна у главном граду Србије ове недеље, чиме ће Београд имати нову прилику да оправда епитет једног од најзначајнијих кошаркашких центара у Европи.

Партизан – последња шанса за улазак у форму

Прилике за нешто безбрижнију завршницу црно-бели су прокоцкали пре свега поразима у неизвесним завршницама и серијом од само три победе и седам пораза у претходних десет мечева.

Мораће стога екипа Жељка Обрадовића, која је претходне сезоне била на само један несмотрен потез далеко од фајнал-фора, да у последњих пет кола покуша да квалитет и искуство који поседује претвори у што већи број победа.

Добра ствар за Партизан је што ће у четири од пет преосталих мечева бити домаћин, а управо ће ове недеље дочекати два госта из Шпаније.

Први меч црно-бели ће одиграти против Басконије у уторак од 20.30 часова, да би два дана касније у истом термину дочекали Реал Мадрид.

Од 13 победа у досадашњем делу такмичења Партизан је чак десет остварио на домаћем терену и јасно је да ће им већи број мечева на домаћем терену у завршници бити велика предност у односу на ривале.

Очекује се велика посећеност и одлична атмосфера у „Штарк арени“ на обе утакмице – нарочито на оној са Реалом – што би на крају могло да буде један од пресудних факотра у Партизанову корист.

Звезда – загревање за завршницу АБА лиге

Упркос теорији, јасно је да ће Црвена звезда раније него што су то очекивали у клубу морати да се посвети обавезама у Јадранској лиги.

Звезда се налази у серији од пет евролигашких пораза, а имајући у виду и велики број повреда и тежак распоред, постоји велика могућност да се та серија продужи.

Међутим, често је Звезда умела да, нарочито на домаћем терену, намучи фаворизоване ривале у ситуацијама када се то не очекује.

Упркос томе што је посећеност опадала сразмерно опадању Звездиних шанси за пласман у плеј-ин, „Арена“ је и даље добро попуњена када је треба обојити у црвено, те ће изабраници Јаниса Сферопулоса макар због својих навијача морати да пруже максимум у мечевима са Панатинаикосом и Вуртусом.

Меч са грчком екипом на програму је у среду од 20.00 часова, док је утакмица са екипом из Болоње заказана за петак од 19.00 часова.

Евентуални успех Звезде у неком од наредна два сусрета не би много утицао на амбиције српског представника, али би могао да умногоме утиче на распоред екипа у горњем делу табеле.

Панатинаикос и Виртус су у ситуацији у којој морају да искористе мечеве у које улазе са улогом великог фаворита како би покушали да се домогну што боље позиције пред почетак плеј-офа, а управо би црвено-бели могли да им поремете планове.

Макаби - Београд као друга кућа

Одсуство домаћег терена и атмосфере која им је деценијама била ветар у леђа није представљало непремостиву препреку за екипу из Тел Авива.

Макаби је од 13 мечева колико је одиграо у дворани „Александар Николић“ због политичке ситуације у Израелу забележио чак девет победа и показао да се поприлично добро привикао на паркет у некадашњем „Пиониру“.

Везали су четири тријумфа на „домаћем паркету“ и у уторак од 20.05 часова ће имати прилику да забележе нову победу против Асвела, чиме би могли додатно да поправе своју позицију пред крај регуларног дела.

Макаби је само први меч у сезони одиграо у својој дворани, након чега је био приморан да потражи нови дом, који је пронашао у Београду, што је израелски представник знао да цени.

Кошаркаши Макабија стога на сваком загревању пре утакмица у којима имају улогу домаће екипе излазе на терен у мајица са натписом „Хвала ти Београде“ како би изразили своју захвалност.

Да ли ће Београд имати два представника следеће сезоне?

С обзиром на то да учешће два српска представника у Евролиги следеће, а ни наредних сезона није гарантовано услед изостанка лиценци, Београд ће поново бити на великом испиту.

Улазак Дубаија међу друштво најбољих кроз две сезоне додатно компликује ситуацију, а ни резултати вечитих ривала ове сезоне нису поправили њихов положај.

За сада једино трофеј АБА лиге гарантује место међу 18 најбољих екипа наредне године, а добро је познато да ни Партизан ни Звезда нису превише задовољни таквим исходом.

Евролига је са друге стране била прилично шкрта када су најаве о потенцијалним дугогодишњим лиценацама у питању, те ће вечити морати да наставе да се приказују у најбољем могућем светлу, уколико желе да на дужи рок буду део елите.

Прве наредне прилике чекају их већ током ове недеље, док се очекује да се Макабијева захвалност Београду не заустави само на натписима на мајицама.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару