Читај ми!

Боље је органски – која НБА екипа има најбољу "домаћу" базу?

Док се љубитељи кошарке и медији баве великим трансферима и потписима, изградња тима кроз сопствене одабире на драфту представља природнији и уједно тежи начин доласка до успеха. Најбољи пример за то су прваци Денвер нагетси, чији су носиоци од првог дана део франшизе и заједно су стасали за врх. Екипе које такође поседују добру основу са играчима из свог погона су Орландо меџик, Оклахома сити тандер, Минесота тимбервулвс и Мајами хит.

Боље је органски – која НБА екипа има најбољу "домаћу" базу? Боље је органски – која НБА екипа има најбољу "домаћу" базу?

За разлику од европског система млађих категорија у оквиру клубова, амерички омладински спорт је организован кроз школе и универзитете. Тиме се негује дух аматеризма и значај образовања. До индивидуе је одлука да ли ће постати професионални спортиста или само локална легенда.

Тек 1,2 посто играча са колеџа заврши у НБА лиги. Конкуренцију им праве и интернационалци. НБА прича сваког адолесцента креће од церемоније НБА драфта на ком се годишње изговори само 60 имена. Прозвани добијају ту част да изађу на бину, рукују са се канцеларом и доживе моменат добродошлице међу најјаче. Многима је тај тренутак и најсветлија тачка у каријери.

Што си виши пик, очекивања су већа. Ради се о будућим носиоцима. Како је позиција на драфту нижа, тако је вео сенке све непрозирнији, што је уједно прилика да се добрим радом и учењем избориш за сигурну позицију у екипи. Тиме се исписују инспиративне животне приче недрафтованих играча, оних које нико није желео.

Редовне су ситуације да неки момци, нарочито Европљани, никад не заврше у НБА, а права драфта за њих се кроз трејдове размењују од тима до тима.

Затворени систем НБА лиге омогућава цикличне падове и успоне екипа. Идеални след догађаја кренуо би од чамотиње на дну, скупљања "бисера" са тог дна, затим њихово гланцање и онда испливавање на обасјану површину. Кад дође до засићења, процес креће изнова.

Бомбастични трејдови и потписи слободних агената доносе инстант пажњу медија и квалитет уз ману краткорочности и оптерећења по буџет. Рад испод радара је тежи, али органски. Публика се веже за играче праћењем њиховог напретка од првог дана, док велика имена на другим локацијама желе да постану део те приче.

Сан Антонио спарси и Голден стејт вориоси са укупно осам титула у 21. веку поставили су златни стандард у таквом систему рада, а и у данашњем НБА постоје екипе засноване на истом принципу уз резултате као потпором.

Орландо меџик – Вучевићев одлазак показује бенефите

Магија је из Орланда испарила још негде 2012. године, када је тим са Флориде у Лејкерсе испратио Двајта Хауарда, који уз Пенија Хардевеја и Шакила О'Нила чини три великана које је Меџик покупио на драфту.

Од тог трејда, у којем су у Орландо стигли Никола Вучевић и Ал Харнингтон, тим тавори у просеку, а често и испод те границе. Ове сезоне, ипак, назиру се обриси резултата добрих избора на драфту и рада са младим играчима.

Паоло Банкеро оправдава први одабир на драфту 2022. године. Руки године, ол-стар у другој сезони, учешће на Мундобаскету, више од 22 поена, пет скокова и скоро седам асистенција по мечу за узлазну путању новог лидера франшизе.

Годину дана раније, на драфту 2021. имали су чак два избора у првих десет, па су са петог места изабрали Џејлена Сангса, звезду Гонзаге. Трејд Николе Вучевића у Булсе обезбедио им је осми одабир, односно Франца Вагнера.

Немачко крило је на крову света са тек 22 године. Још је управа Меџика искористила прилику за потпис старијег брата Морица. Паоло и Франц су ударне игле напада, доносећи просечно 42,7 поена екипи из меча у меч. Сагс је трећи по времену проведеном у игри са просечно 26,7 минута по мечу и просеку поена – 12,3.

Нажалост, огромни пехови су спречили Џонатана Ајзака да, уз Вагнера и Банкера, буде најстарији члан "велике тројке". За разлику од њега, огромно самопоуздање омаленом и експлозивном Колу Ентонију (15. пик, 2020), сину бившег плеја Никса Грега Ентонија, доноси двоцифрени учинак.

Прошлог лета су у првој рунди драфта изабрани Џет Хауард (11. пик, 2023) и Ентони Блек (6. пик, 2023), али тандем "бруцоша" још није успео да се наметне испред разиграних "апсолвената".

Орландо има могућност да се бори за неко од прва четири места

Минесота тимбервулвс – квартет за чврстину и квалитет

"Вукови" предвођени Ентонијем Едвардсом и Карл Ентонијем Таунсом су букнули на прво место Запада у уводном делу сезоне. Давно заборављене и ретко достизане висине за франшизу из Минеаполиса.

Да су каријере руковођене алгоритмима НБА "2К" игрица, Таунс би требало да је на Јокићевој и Ембидовој позицији по индивидуалним признањима, НБА финалима и, што да не, прстеном. Повреде, породичне трагедије у периоду короне, дармар епизода Џимија Батлера на тренинзима, па и доброћудни карактер спречили су доминиканског бисера да буде јунак Минеаполиса.

Улогу лидера преузео је Ентони Едвардс. Решеност, ароганција, смелост, атлетицизам и таленат видљив са Месеца сврставају га у кандидате да постане не само лидер франшизе, већ и заштитно лице читаве лиге. Евдардс је "Вукове" већ у другој сезони одвео до плеј-офа, где су налатели на будуће шампионе – Николу Јокића и Денвер нагетсе.

Сем момака неспорног квалитета, ваља истаћи тандем радника заслужних за чврстину у одбрани и енергију тима – Наза Рида и Џејдена Мекденијелса.

Недрафтован играч 2019, Рид је прошао најтежи пут за колеџ играча у продору ка НБА саставу. Од двосмерног уговора са развојном филијалом Ајова вулсима, до трогодишњег уговора од 42 милиона долара. Резерва је Гоберу и Таунсу са пристојних 23 минута, 12,7 поена и пет скокова по мечу.

После сложеног трејда у којем је Денис Шредер отишао у Лејкерсе, Џејден Мекденијелс је са 28. места на драфту 2020. године завршио у Минесоти у коју се вратио и Рики Рубио. Као последицу овог трејда, у "Вукове" је годину касније стигао Алексеј Покушевски.

Српски кошаркаш је због повреда испао из комбинација тима из Минесоте и средином ове сезоне прослеђен је у Шарлот, где је, уз Василија Мицића, коначно поново почео да игра озбиљно. Мекденијелс је, у међувремену, изарастао у једног од најцењенијих дефанзиваца у читавој лиги.

Мајами хит – фабрика корисних анонимуса

По распаду "Хитлс" тројца Џејмс-Вејд-Бош, Мајами је под будним оком великог кошаркашког мудраца Пета Рајлија и његовом продуженом руком Ериком Сполстром стекао репутацију франшизе са најуспшенијим роварењем корисних играча. Из сезоне у сезону се појави неко ново име из развојне лиге, нежељена луталица унапред проглашена лимитираном за НБА ниво.

До антологијског пута од плеј-ина до финала са Денвером, блистала су три недрафтована играча – Кејлеб Мартин, Гејб Винсент и Макс Струс. Пронашли су их ван домађаја радара ван НБА хоризонта, територији званој Развојна лига, и начинили их константним члановима бековске ротације. Мартин је остао веран, док су Струс и Винсент променили локације.

Дужег стажа, а исто без прозивања његовог имена на церемонији одабира младих играча, од њих је шутер Данкан Робинсон. После скромне руки сезоне 2018/19 са 3,5 поена се распуцао до каријерног максимума од 13,5 поена са 46 посто са дистанце у "бабл" години. Додуше, продуктивност му је опала у последње време.

Највиша позиција играча у саставу Мајамија, а да га је та франшиза уједно и драфтовала је 13. место – Тајлер Хиро 2019. године. Бем Адебајо је узет са 14. места 2017, руки Хаиме Хакез са 18. позиције, а Никола Јовић са 27. места 2022. године. За сваког од њих Ерик Сполстра налази место и улогу.

Хиро три сезоне заредом ниже 20 поена у просеку улазећи за клупе. За те бројеве је награђен признањем најбољег шестог играча 2022. године. Питање је како би се Јокић и дружина снашли у великом финалу да је Мајами имао још једно поуздано оружје, пошто је Хиро био теже повређен. Терет на леђима упорног Џимија Батлера био би лакши.

Сем бившег бека Кентакија и некадашњи центар Џона Калипарија Бем Адебајо је стуб игре у рекету на обе стране терена, вишеструки ол-стар.

"Калифорнијски Душко Савановић" Хаиме Хакез је одмах по доласку у лигу приказао раскошну лепезу баскеташких потеза у рекету уз покоје атрактивно куцање и посвећеност одбрани.

Никола Јовић се адаптирао на ратничку културу Мајамија. Некад и претера са борбеним жаром, па добије суспензију. Српски репрезентативац је и даље пројекат у настајању. Тек му је друга година у најјачој лиги света, а са статусом повременог стартера у Мајамију би се сигурно озбиљно наметнуо у слабијим и млађим екипама.

Уобичајено, Хит је на граници између плеј-офа и плеј-ина. То њима наравно није важно.

Оклахома сити тандер – вртић је коначно прешао у више разреде

Нагомилавање пикова, таворење на дну и одабир могућих будућих носилаца коначно даје резултате по "громове". Налик ситуацији у Меги, младим играчима је све подређено, само нек раде и развијају се. Неизмерно поверење и трпељивост.

Чет Холмгрен показује зашто је с правом изабран са другог места на драфту 2022. године. Несрећна околност је та да му је Виктор Вембањама конкурент за руки трофеј. Само нек ради на телу и биће све моћнији, све остало је присутно.

Четов "класић" са драфта Џејлен Вилијамс задивљује снагом у контакту. Чини се да му продори ка кошу без чувара на себи нису занимљиви. Одабран са 12. места 2022. је напредовао са 14 па 19 поена ове сезоне.

"Аустралијски Бодирога" Џош Гиди (6. пик, 2021) је у благом паду у односу на врхунску прошлу сезону. Свакако је на 11 поена са преко шест скокова и четири асистенције.

Сва тројица горепоменутих имају тек 22 године.

Свој мањи или већи допринос дају Кијонте Џонсон (50. пик, 2023), Кејшон Волас (10. пик преко Даласа, 2023), Арон Вигинс (55. пик 2023)...

Оклахомини дечаци деле емоцију Минесотине екипе услед ни по чему очекиваног пробоја до врха Запада. Све до ол-стар викенда је Денвер гледао овим екипама у леђа. За састав са 24 године у просеку и без искуства у плеј-офу (сем појединих ветерана), стићи позицију за предност домаћег терена у доигравању је велики скок навише.

Денвер нагетс – школски пример паметног рада малог тржишта

О раду актуелних првака довољно говори чињеница да им је најбољи играч у историји франшизе одабран са 41. места.

У стартној петорци Денвера су три њихова производа. Ниједан од њих није био име за које су се отимали. Јокићева прича нам је свима позната. Његовог партнера у убитачном пик енд ролу Џамала Марија (6. пик, 2016) су чекали пар година да стане на ноге – метафорички и буквално. Повреда леђа је од будућег Дурента направила од Мајкла Портера Џуниора "мачку у џаку" са 14. места 2018. године.

Одлука да се тим буде концентрисан око "Џокера" уз шутере, дефанзивце и атлете није могао да буде бољи по тим из Колорада. Донео им је прстен. Тај тројац из меча у меч доноси просечно 62,6 поена, преко 16 асистенција и 23 скока.

Током доигравања се енергијом, храброшћу и одбраном истакао тада руки Кристијан Браун (21. пик, 2022). Ове године је Пејтон Вотсон (30. пик преузет од Оклахоме, 2022) постао стандардан члан ротације. Руки Џулијан Стротер (29. пик преко Индијане, 2023) није преточио сјајна издања са Летње лиге у регуларну сезону, ваља још адаптације.

Ту су и Зик Наџи (22. пик, 2022), Џејлен Пинкет (32. пик, 2023), Хантер Тајсон (37. пик преузет од Оклахоме, 2023) и Влатко Чанчар (47. пик, 2017).

Нагетси су после ол-стара значајно подигли борбену готовост. Нижу победе и грабе до првог места на Западу на крају регуларног дела сезоне, па у поход на одбрану титуле.

Многе династије и шампонски састави формирани су кроз драфт. Почевши од неумољивих Бостон селтикса из 1960-их, затим "шоутајм" Лејкерса са Меџиком Џонсоном, Џејсмом Вортијем, Бајроном Скотом, Владом Дивцем, па њихових великих ривала Селтикса са Бирдом, Мекхејлом, Ејнџом... Легендарни Булси су кренули са Џорданом, додавши Пипена, Грента, Армстронга, Кукоча... Примера има напретек као доказ да је органски принцип најбољи.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво