Читај ми!

Предпразнични спектакл и европски класик у "Арени" - Партизан дочекује Виртус

Американци имају НБА божићни специјал, енглези Боксинг деј, а Европа ће вечерас, само неколико дана пред Нову годину, гледати црно-бели предпразични класик у београдској "Штарк арени", где кошаркаши Партизана дочекују Виртус из Болоње у 17. колу Евролиге. Утакмица почиње у 18.30, а њен ток и резултат можете пратити на нашем порталу.

Предпразнични спектакл и европски класик у "Арени" - Партизан дочекује Виртус Предпразнични спектакл и европски класик у "Арени" - Партизан дочекује Виртус

Нису могли навијачи Партизана да пожеле лепши и помпезнији крај године од предпразничног класика европске кошарке у одавно распродатој "Штарк арен", где вечерас утакмицу 17. кола Евролиге играју Партизан и Виртус, два клуба богате традиције и два некадашња шампиона Европе, која последњих година поново сигурним корацима газе старим стазама славе.

Црно-бели из Београда и Болоње 18 пута су одмерили снаге у европским такмичењима - Италијани су славили десет пута, док је Партизан осам пута био бољи.

По значају се издвајају полуфинале Евролиге на фајнал-фору у Барселони 1998. и четвртфинална серија из 1992. године.

У Барселони је тадашњи Киндер, будући шампион Европе, био препрека преко које се није могло у полуфиналу. Партизан је страдао од својих бивших играча који су касније оставили дубок траг у Болоњи - Предрага Даниловића и Раше Нестеровића, али и од садашњег спортског директора црно-белих Зорана Савића.

Више успеха имао је Партизан 1992, док је Даниловић још увек био у Београду. Са младим Жељком Обрадовићем на клупи, београдски тим је укупним резултатом 2:1 у победама избацио тада Кнор у четвртфиналу и изборио пласман на фајнал-фор у Истанбулу, где ће постати првак Европе.

Једину утакмицу коју је Партизан те сезоне као домаћин играо у Београду, а не у шпанској Фуенлабради, црно-бели су добили резултатом 78:65. Први меч у Болоњи тесно је припао домаћинима - 61:60, а узбудљива мајсторица завршена је победом Партизана 69:65.

У ближој историји записане су четири узастопне победе Партизана над Виртусом - две у Еврокупу 2020. године, док је црно-беле тренирао Андреа Тринкијери, и две у прошлој сезони Евролиге.

У "Штарк арени" 20. октобра прошле године, Партизан је убедљиво славио резултатом 90:62, што је био и први тријумф црно-белих након дугоочекиваног повратка у Евролигу. Бољи је Партизан био и почетком марта у Болоњи (88:79), када је изузетно важном победом трасирао пут ка четвртфиналу Евролиге.

Партизан тражи пут за повратак на победнички колосек

Данас, околности су такве да је дуел са Виртусом прилика за повратак Партизана на победнички колосек након два убедљива пораза - од Реала у Шпанији у претходном колу Евролиге и у Хрватској од Задра у 13. колу регионалног такмичења.

Немилосрдан је распоред када се играју два такмичења, али су црно-бели у Мадриду и Задру остали дужни својим навијачима, не толико због резултата, колико због очигледног мањка енергије, мотива и концентрације.

Поглед на табелу АБА лиге не може бити по вољи партизановаца јер је повратак на прво место до почетка плеј-офа све мање реалан, али је поредак у елитном европском такмичењу далеко повољнији по црно-беле.

Партизан је пре пораза у Мадриду нанизао пет евролигашких тријумфа, од тога два на гостовањима у Каунасу и Валенсији, па је тренутно шести на табели са скором 9-7. Исти однос победа и пораза има још шест тимова, па су наредне две утакмице пред "Гробарима" - вечерас против Виртуса и наредна са Асвелом, лепа прилика да се црно-бели издвоје из гужве и приближе самом челу табеле.

Смаилагић повређен, очекује се повратак Трифуновића

Било би све много лакше да екипа Жељка Обрадовића не кубури са нагомиланим повредама. Алекса Аврамовић је већ дуже време ван тима, а вечерас међу 12 играча у црним дресовима неће бити ни Алена Смаилагића, пошто је у Задру повредио скочни зглоб. Обрадовић је најавио да ће поново моћи да рачуна на Уроша Трифуновића, који се након дужег одсуства враћа из повреде, али још увек није у потпуности спреман.

Само пар дана пред утакмицу са Виртусом, Партизан је довео појачање на бековским позицијама, и то баш из Болоње - амерички кошаркаш са хрватским пасошем и дојучерашњи плејмејкер Виртуса Џејлин Смит потписао је уговор са Партизаном до краја сезоне, али ће право да игра за црно-беле у Евролиги добити тек од наредног кола.

Тренер Партизана Жељко Обрадовић истакао је пред дуел са Италијанима да је свестан да његов тим чека тежак посао јер Виртус игра одлично ове сезоне.

"Чека нас веома тешка утакмица против одличне екипе која уме да се постави на игру сваког противника и поседује изузетан квалитет. Ми смо после седам дана поново кући, а против Задра се осетио пад енергије. То не сме да нам се понови и морамо да одиграмо много боље да бисмо уписали победу", нагласио је Обрадовић.

Виртус - најпријатније изненађење ове сезоне

Виртус у "Штарк арену" долази као најпријатније изненађење актуелне евролигашке сезоне. Иако су пред сам почетак такмичења изненада променили тренера, показало се да је Лука Банки прави избор. Тим из Болоње је након 16 одиграних кола трећи на табели са 11 победа и свега пет пораза.

Изгубио је Виртус у прошлом колу, помало неочекивано, од Валенсије, али је пре неуспеха у Шпанији забележио четири узастопне победе, и то против Олимпијакоса, Басконије, Макабија и Барселоне.

Ништа другачије од Партизана у АБА лиги, Виртус у италијанском првенству плаћа данак густом и напорном распореду због којег је тренутно трећи на табели Леге А са скором 9-4. Чак три пута је тим из Болоње изгубио у претходних пет кола - од Бриндизија, Олимпије из Милана и Венеције.

Покретачка снага Виртуса ове сезоне је искуство са којим тим предводе Торнике Шенгелија (16,4 поена по утакмици) и Марко Белинели (14,6 поена по утакмици).

Тренер Виртуса Лука Банки рекао је дан уочи меча у Београду да се Партизан налази у одличној форми и да његов тим мора да одигра борбено ако жели да оствари победу.

Плишане играчке на терену за лепше празнике

Спектакл који ће навијачи Партизана још једном направити на до последњег места испуњеним трибинама "Штарк арене", вечерас ће имати још једну неуобичајену али лепу епизоду.

Партизан је позвао своје присталице да понесу и убаце на терен плишане играчке када почне чувена песма "Да волим црно-беле".

За сваку убачену играчку, компанија НИС донираће 1.000 динара за куповину зимске одеће и обуће за социјално угрожену децу.

Утакмица у "Штарк арени" почиње у 18.30, а резултат и ток меча можете пратити на нашем порталу.

Евролига, 17. коло:

Четвртак:
Ефес - Фенербахче 18.30
Партизан - Виртус 18.30
Жалгирис - Макаби 19.00
Асвел - Реал Мадрид 20.00
Панатинаикос - Црвена звезда 20.15
Бајерн Минхен - Валенсија 20.30
Олимпија Милано - Басконија 20.30

Петак:
Алба - Олимпијакос 20.00
Монако - Барселона 21.00

Табела:
1. Реал Мадрид 15-1
2. Барселона 11-5
3. Виртус 11-5
4. Панатинаикос 9-7
5. Монако 9-7
6. Партизан 9-7
7. Фенербахче 9-7
8. Валенсија 9-7
9. Басконија 9-7
10. Макабо 9-7
11. Олимпијакос 8-8
12. Бајерн Минхен 7-9
13. Ефес 7-9
14. Олимпија Милано 6-10
15. Црвена звезда 6-10
16. Жалгирис 5-11
17. Алба 3-13
18. Асвел 2-14

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара