Читај ми!

Toпић предводи нови талас - петорка младих кошаркаша који надолазе у 2024.

Пребогата и успешна година за српску кошарку је за нама, а нови добри резултати би могли да буду виђени убрзо. Издвојили смо петорку младих кошаркаша са најбољом полазном основом и предиспозицијама да букну у 2024. години.

Toпић предводи нови талас - петорка младих кошаркаша који надолазе у 2024. Toпић предводи нови талас - петорка младих кошаркаша који надолазе у 2024.

Узалудне су медаље на великим такмичењима, ако се из тога не изроди нова генерација и селекција дечака за континуитет великих резултата. То изнова и изнова наглашава Светислав Пешић последњих година. На сву срећу, у Нишу се појавила нова талентована генерација под вођством Ненада Стефановића.

"Орлићи" су се домогли европског злата у категорији до 18 година и чека се да чланови те селекције покажу свој потенцијал. За то је потребна прилика, минутажа, поверење, вредан рад и добре каријерне одлуке. Најмање је до талента.

Сем тог састава, имамо и нешто старије и нешто млађе играче који би могли да привуку пажњу на себе код навијача, тренера, скаута, а што да не и селектора Пешића. Издвојили смо петорку која би могла да подигне свој ниво игре и партија у 2024. години.

Никола Топић

Очекивано име на овој листи. Плејмејкер виђен као предводник нове генерације и будућа суперзвезда европске и српске кошарке.

Немогућност играња Евролиге због двојне регистрације дигла је фаму око Топића већ у сезони 2022/23. док је био члан Црвене звезде и ОКК Београда. Никола је ишао корак по корак и бриљирао на сваком нивоу. Приказао је доминацију на јуниорским турнирима Евролиге. Лидерски се понашао на Европском првенству у Нишу за играче до 18 година на путу до злата. Адаптација на сениорску кошарку је био логичан след догађаја. Позајмица у Меги се показала као исправни потез.

Из кола у коло регионалног такмичења, Николина статистика и партије били су под пуном присмотром, што њему није била отежавајућа околност. Одговорио је максимално на изазов и постао коловођа младе екипе Меге. Решавао је утакмице, преузимао одговорност, парирао Милошу Теодосићу у дуелу са Звездом и самим тим показао о каквом се потенцијалу ради.

НБА скаути су потпуно задивљени. Чини се да из месеца у месец његова позиција на предстојећем драфту расте.

Година 2024. може да буде преломна у каријери сина чувеног Миленка Топића. Бљештава светла НБА лиге су врло примамљива, али умеју и да лако заслепе уколико ниси спреман да издржишиш интензитет тог сјаја. Звезда га је вратила у састав. Ето новог изазова -  доказати се против европских ветерана и асова, па спреман отићи "преко баре".

С обзиром на комплименте о његовој радној етици, мирној глави, лепом васпитању и преданости напретку, не треба сумњати да ће се етаблирати кад-тад.

Саво Дрезгић

Tек му је 17 година, а већ је осетио драж професионализма.

Дрезгић је у прелазном добу. Врло осетљив период у каријери. Прерастао је своју генерацију, а пред њим су дуели са одраслима.

План Жељка Обрадовића је био јасан, на Саву је да осети атмосферу у свлачионици и да учи од врхунских појединаца на европском нивоу. Добија прилику "на кашичицу" и њеоговo је да преданим радом и пажљивим упијањем свих детаља напредује из дана у дан. Тешко је пробити се у екипи великих амбиција и крцатој добро плаћеним странцима.

После дебија у Купу Радивоја Кораћа и уписана три званична меча, следи пут у САД. Дрезгић је пред крај године потписао за ДМЕ академију у Дејтон Бичу, Флорида. Изаћи ће из зоне комфора, искусиће иностранство, доказивање међу непознатима и борбу за свој статус. Тренинг је у овом тренутку за њега најважнији, па ће спремнији и обученији доћи у Србију.

Никола Ђуришић

Још један представник српске кошарке на предстојећем НБА драфту.

Сина фудбалера ДушкаЂуришића и чувене одбојкашице Весне Читаковић красе импресивне физичке предиспозиције. Ниско крило као из уџбеника. Висок 203 центиметра, дуге руке, снажан продор, контрола лопте, спремност на шуту за три. Са напуњених 19 година већ има оформљено тело. Радом на мишићној маси може заиста да постане "стена".

Оно на чему треба да ради је свакако шут за три. На 3,5 покушаја по мечу је на 31 одсто успешности. Може да погоди и 2/3, али и 1/5. Смело улази у продоре ка кошу, користећи импресивне димензије да заврши на обручу. Уме да креира за себе и друге захваљујући доброј контроли лопте. Ваљало би да своју грађу надогради експлозивношћу, чиме би додатно допринео на скоку.

И поред свих тих мањкавости, на одличних је 11,6 поена, 2,8 асистенција и 2,3 скока по утакмици у АБА лиги. Вредан рад на слабијим играчким карактеристикама уз огроман физички потенцијал могу да му донесу још значајнију улогу у Мегиној фабрици талената.

Богољуб Марковић

Рођени Ужичанин је још један члан трофејног састава из Ниша.

Умотворина кошаркашких стручњака каже да "не можете играча научити да буде висок". Богољуб Марковић је са 18 година на 212 центиметара. Притом, није тром, већ лаган, покретљив и скочан. Много матијерала за обликовање.

Марковић је у био уз Топића члан идеалне петорке У18 Европског првенства током којег је бележио 14 поена и седам скокова по утакмици. Остварио је и пар дабл-даблова.

Није се наиграо у сениорској кошарци, још увек је у У19 селекцији Меге, где игра рутински.

У претходној сезони је освојио јуниорску титулу у регионалној лиги и националном првенству, бележивши 15 поена и 8,6 скокова по мечу међу вршњацима у АБА лиги.

Павле Николић

Чачак поново има шта да понуди. Борац поседује крилног центра за будућност.

Николић са је 18 година заглављен у превеликој конкуренцији на својој позицији крилног центра, пошто Борац има чак шест крилних центара. Чачанима је примарни циљ опстанак у АБА лиги и стога се ослањају на искусније играче и странце.

По град и клуб такве традиције би било пожељно да размишља дугорочно, те да настави помало заборављену традицију прављења играча. Николић би могао да буде нови успешан пројекат Борца.

Крилни центар висок тачно два метра је провео мало времена на сениорским дуелима у претходне две сезоне. У сезони 2022/23. je одиграо 37 минута и забележио 11 поена, четири скока и три украдене лопте против Цибоне. Ове сезоне је морао да се задовољи са тек пет минута против Партизана у Београду. Ту је стало.

Притом, Николић је импресиван у јуниорској АБА лиги са 21 поеном и 11 скокова, тако да би његово форсирање било потпуно оправдано.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара