Читај ми!

Две корпе закуцане за зид три метра изнад пода - како је пре 132 године изгледала прва кошаркашка утакмица

На данашњи дан 1891. године професор Џејмс Нејсмит организовао је прву кошаркашку утакмицу икада, одиграну у Спрингфилду, граду у савезној америчкој држави Масачусетс.

Џејмс Нејсмит се из родног Монтреала 1890. године преселио у Масачусетс, где је у Спрингфилду био професор физичког васпитања.

Током хлданих зимских месеци на североистоку Сједињених Држава студенти и ученици били су уморни и непослушни, па су професори у школама дуго тражили адекватно решење како да их забаве и активирају у затвореном простору.

Нејсмит је 21. децембра у дело преточио идеју о којој је размишљао одређено време.

"Позвао сам момке у салу и поделио их у две екипе по девет чланова. Узео сам две плетене корпе, закуцао их на зидове три метра од пода и дао им фудбалску лопту. Објаснио сам момцима да је циљ убацити лопту у корпу, а онда сам дунуо у пиштаљку и утакмица је почела", са ентузијазмом је говорио Нејсмит 1939. године у интервјуу за Њујоршки радио.

Занимљиво је да је "отац кошарке" планирао да се игра са коцкастим кутијама, али када је домара послао да их донесе, добио је плетене корпе које су служиле за убирање воћа.

Професор их је закачио за ограду балкона у фискултурној сали, што се случајно испоставило као идеална висина.

Вођење лопте није постојало

Џејмс Нејсмит је касније истицао да стварање новог спорта није било случајно, већ да је то била потреба јер ученици нису хтели да играју игре без лопте.

После сваког постигнутог коша, утакмица је прекидана да се лопта извади из корпе која је имала дно, а за исту би се скакало у сваком новом поседу. Вођење лопте није постојало, а једини начин за њено преношење преко терена било је додавање, уз два дозвољена корака.

Прве лиге и утакмице међу америчким колеџима почеле су да се играју већ средином деведесетих година 19. века.

Нејсмит се после постављања принципа кошарке бавио и тренерским послом јер је у периоду од 1898. године до 1907. седео на клупи Канзас џејхокса.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се