Читај ми!

Јокић против "вукова" и "громова" - Денвер добио нову конкуренцију на Западу

Минесота тимбервулвси са скором 12-4 и Оклахома сити тандери са 11-5 су водећи тимови Западне конференције. Позитивна изненанђења на почетку нове НБА сезоне унела су пометњу међу устаљену групу фаворита у којој су Денвер, Финикс, Лос Анђелес лејкерси и Клиперси, Далас и Голден Стејт, захваљујући наглом напретку у односу на прошлу сезону. Шампиони Нагетси и њихов лидер Никола Јокић добили су потенцијалну нову опасност на путу ка одбрани титуле.

Јокић против "вукова" и "громова" - Денвер добио нову конкуренцију на Западу Јокић против "вукова" и "громова" - Денвер добио нову конкуренцију на Западу

Денвер нагетси су на турнеју по источном делу САД отишли са скором 9-2, а вратили се са 10-6. Тек једна победа и то против слабашних Детроит пистонса. Повреда Џамала Марија, неозбиљни моменти у одбрани и недовољан допринос клупе одмагали су врхунском Николи Јокићу.

Повратнички тријумф над Сан Антонио спарсима у "Бол арени" сместио их је на деобу трећег и четвртог места са Финикс сансима, ривалима из прошлогодишњег полуфинала Запада. Изнад њих су Минесота тимбервулвси и Оклахома Сити тандери.

Неочекиваном поретку на врху Запада допринели су и проблеми у редовима главних конкурената. Нагетси без Џамала Марија током новембра, Сансима недостају Кевин Дурент и Бредли Бил. Код Даласа са Луком Дончићем и Кајријем Ирвингом постоји претња распада као и прошле године. У Лос Анђелесу, Лејкерси нису у "пуном гасу", док Клиперси траже систем за "велику четворку" ветерана од доласка Џејмса Хардена и уједно одмарају Каваја Ленарда. Вориорси чувају Стефа Карија да се не повреди и Дрејмонда Грина да не повреди остатак лиге.

Код Минесоте и Оклахоме је младалачки полет у пуном сјају. Не штеде се и желе да се наметну против искуснијих екипа. Слично се може рећи за Хјустон рокитсе, али се бар засад чини да ће екипи Имеа Удоке бити потребна још сезона или две.

Обе екипе за прве звезде имају момке који су блистали на Мундобаскету, Шеј Гилџус-Александер у Оклахоми и Ентони Едвардс за Минесоту.

Едвардс предводи компактни "чопор" Минесоте

Тимбервулвси су прошле сезоне били прва барикада коју су Нагести срушили у плеј-офу на путу до НБА трона. Костур саставa потпуно исти, богатији за искуство доигравања.

Ентони Едвардс постаје права звезда. Главна узданица репрезентације САД на Мундобаскету подигао је ниво партија и тренутно бележи 26 поена, шест скокова и пет асистенција у просеку. Од првог дана у лиги је истицао да не преза ни од кога и успешно се "лакта" кроз густу звездану прашину НБА асова.

Карл Ентони Таунс је са Доминиканском Републиком постигао леп резултат за ту земљу на Светском првенству, а у овом тиму се подредио млађем, дрчнијем и амбициознијем Едвардсу. КАТ је на 22 поена и осам скокова уз очекивано високе проценте шута.

Иако се чинило као пропали пројекат, Руди Гобер се сада одлично сналази и даје дефанзиви оно што се од њега и очекује. Од играча улоге је велики успон начинио Наз Рид са 12 поена у просеку, ту су и ветерани Мајк Конли и Кајл Андерсон, као и врхунски дефанзивци Џејден Мекденијелс и Никел Александер-Вокер.

Дефанзива је примарни квалитет "вукова". Трећи су по блокадама и скоку у одбрани, четврти по броју примљених поена и дефанзивном рејтингу, други по допуштеном проценту шута за два. Та одбрана је толико добра да њом успевају да збрину просечан учинак у нападу. - убацују 113, а примају 107 поена.

Нагетсе су спустили на 89 поена, од звучнијих екипа су славили над лидером Истока Бостоном, на гостовању у Финиксу, два пута заредом над Голден Стејтом у Сан Франциску. Пали су и Сакраменто, Филаделфија и Њујорк.

Оклахомини дечаци су прерасли "вртић"

Политика гомилања драфт пикова, рада са младим играчима и проналаска бисера у мору младих талената коначно даје резултате за Тандере. Први конкретни помаци у новој ери клуба.

Шеј Гилџус-Александер наставља где је стао прошле сезоне, кад је уврштен у идеалну петорку НБА лиге. Канаду је предводио до историјске светске бронзе, па се вратио у Оклахому са истим жаром. Опет је на просеку од 30 поена.

Чет Холмгрен чини оно што се њему и прогнозирало. Други пик драфта 2022. је, после годину дана опоравка од повреде, као дебитант у суштини постао главни конкурент Виктору Вембањами за награду за најбољег рукија. Чак, ако се узме у обзир допринос и скор екипе, налази се испред Француза. Ништа мање јединствена појава у односу на Вембањаму. "Мршавац" од 216 центиметара и тек 88 килограма изузетно меке руке бележи просечно 18 поена, уз осам скокова, 2,5 асистенције и 2,3 блокаде по утакмици са фасцинантних 63 посто за два поена, 46 посто за три и 88 посто са пенала.

Џејлен Вилијамс је трећи стрелац тима са 17 поена по утакмици. "Аустралијски Бодирога" Џош Гиди је на 12 поена, 5,8 скокова и 4,8 асистенција. На жалост наших љубитеља кошарке, Василије Мицић и Алексеј Покушевски у овом тренутку не дају велики допринос.

За разлику од Минесоте, Оклахома је врхунска у нападу, али и врло добра у одбрани. Са 119 поена су четврти у лиги, најбољи су тројкашки састав са тимских 40 посто за три, штавише четворица стандардних играча пребацују ту границу врхунског шута са дистанце. У врху су у катеогријама противничких процената шута из игре и са тројке, иако не блистају у блокадама и краденим лоптама.

Тандере је до другог места Запада довео импресивни низ од шест победа средином новембра, где су два пута савладали Вориорсе, затим Финикс и Портланд у гостима, а домаћи терен су одбранили против Чикага и Сан Антонија.

Резултати у регуларној сезони могу да значе много, али и да им се не придаје важност. Из године у годину имамо тим који у 82 утакмице "букне" на врх, задиви кошаркашки свет и постане нови "хит".

У доигравању се креће са правом кошарком. Свакако, регуларна сезона доприноси управо младим екипама, жељним да ехо њихових имена одјекује по емисијама, подкастима, пабовима, школским ходницима,...

Регуларна сезона је путоказ, а Минесота и Оклахома су на добром смеру. Потребна је зрелост "преко ноћи" како би на тој писти угрозили остале конкуренте са горњег дела табеле. Свакако су освежили НБА мапу и показали да лига може да рачуна на њихове добре резултате у скоријој будућности.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара