Читај ми!

Најбољи на свету Никола Јокић предводи српске таленте пред којима је светла НБА будућност

Нова НБА сезона за српску кошаркашку јавност биће занимљивија од претходне. Никола Јокић брани титулу са Денвером, а очекује се да обори бар неки од бројних великих рекорда у најјачем кошаркашком такмичењу на свету. Поред најбољег на свету, Србију ће у наредној сезони представљати још шест кошаркаша, али и један тренер.

Најбољи на свету Никола Јокић предводи српске таленте пред којима је светла НБА будућност Најбољи на свету Никола Јокић предводи српске таленте пред којима је светла НБА будућност

У новој НБА сезони пред Олимпијске игре у Паризу, Србија има чак седам кошаркаша од којих, уколико све буде ишло по плану, може да рачуна на шест на једном од најбитнијих интернационалних такмичења.

Држава, која има мање од седам милиона становника, има Николу Јокића, најбољег играча на свету и НБА шампиона који је тек дотакао врхунац каријере.

Има Николу Јовића, који ће, ако је судећи по напретку у односу на долазак у лигу, а потом и наступу на Мундобаскету, тек заблистати у Мајамију.

У најјачу лигу на свету отишао је и Василије Мицић, који ће у Оклахоми знати да задржи лопту и који ће подучавати младу екипу.

Богдановић је стандардно "солидан", а имаће прилику да се врати у стартну петорку Атланте.

Од високих играча ту су још и Алексеј Покушевски, коме су у Оклахоми повреде једини противник великом напретку у каријери, Филип Петрушев, на ког Ник Нерс рачуна у ротацији Севентисиксерса, али и Бобан Марјановић, који је задужен за добру атмосферу у Хјустону.

Никола Јокић - најбољи кошаркаш на свету

Шампион НБА лиге и МВП финала неће имати лак задатак да одбрани титулу с обзиром на појачања која су одређени клубови довели да би се Денвер зауставио. 

Иако често у својим изјавама Никола инсистира на ставу да је за њега кошарка посао на којем се појављује скоро сваког дана, нереално је помислити да не осећа никакву жал што је награда за најкориснијег играча у регуларном делу сезоне припала Џоелу Ембиду.

Да је освојио обе МВП награде у истој сезони, Јокић би се придружио елитном друштву: Леброну Џејмсу, Мајклу Џордану, Кариму Абдул-Џабару, Мозесу Мелоуну, Лерију Бирду, Тиму Данкану, Меџику Џоунсону и Хакиму Олаџувону.

Сомборац је недискутабилно најбољи кошаркаш у лиги, са пуних 28 година налази се на врхунцу каријере и за очекивати је да ако екипа буде здрава његови Нагетси буду фаворити за одбрану титуле.

Денвер није много мењао тим у односу на прошлу сезону. Џамал Мари, Ерон Гордон и Мајкл Портер уиграни су са српским центром, а поуком из претходних сезона то је често најјаче оружје које екипе имају.

Јовић играма на Мундобаскету изборио добро место у ротацији

Никола Јовић игра свој другу годину у најјачој лиги на свету. Српски крилни кошаркаш имао је проблема у својој руки сезони која засигурно није протекла онако како се надао.

Талентовани кошаркаш је, што због одлуке Ерика Сполстре, што због повреде леђа, одиграо свега 15 утакмица у регуларном делу сезоне за тим Мајами хита.

Чак и када је био опорављен и 100 одсто спреман искусни стручњак одлучио је да српског кошаркаша пошаље у развојни тим Мајамија у Г лигу где је Јовић заиста добрим партијама заслужио наступ у плеј-офу такмичења.

Момак рођен у Лестеру у Великој Британији одмах по завршетку НБА сезоне ставио је себе на располагање селектору репрезентације Србије Светиславу Пешићу, те се придружио експедицији Србије која је одлетела у Манилу.

Јовић се на највећој репрезентативној смотри истакао као јако сигурна карика екипе, како у одбрани добрим позиционирањем и атлетским способностима, тако и у нападу шутом за три поена, али и игром под самим кошем. Уз то, показао је велику борбеност и уносио енергију кад је било најпотребније.

Партије које је пружао у репрезентацији засигурно су му обезбедиле минуте и већи статус у ротацији Мајамија у предстојећој сезони.

Јовићу на позицији високог крила конкуренцију у екипи праве сада већ времешни Кевин Лав који је напунио 35 година, као и Чеик Дијало и Орландо Робинсон.

Лав је зашао у озбиљне године, док преостала два кошаркаша на позицији крилног центра једноставно нису довољно квалитетна да буду опција пре српског репрезентативца, па је реално очекивати да ће Јовић у наредној сезони играти између 20 и 30 минута по мечу.

Василије Мицић - МВП евролиге и руки по америчким стандардима

Василије Мицић је након завидне каријере у Евроли напокон одлучио да оде у Сједињене Државе и таленат пресели у НБА лигу.

Мицића је 2014. године изабрала Филаделфија као 52. пика на драфту, али је права на њега потом уступила Оклахоми са којом је српски плејмејкер протекле три године имао преговоре, али до потписа није долазило.

Некадашњи МВП и најбољи стрелац Евролиге у Тандере одлази у по њега не превише погодном тренутку. 

Мицић је доказан евролигашки кошаркаш. Током претходних сезона био је један од најбољих играча у лиги, али је и такав "новајлија" у НБА за америчке стандарде.

Оклахома је јако млада екипа, имају велики број кошаркаша жељних доказивања, а то није најбоље окружење у које играч из Европе може да дође.

Стартни плејмејкер Оклахоме је и њен најбољи кошаркаш Канађанин Шеј Гилџус-Александер, док му је бекап опција Аустралијанац Џош Гиди који је мечевима на Светском првенству привукао велику пажњу на себе.

Васа ће имати тежак задатак да се поентерски истакне међу младом екипом, ипак то није ни основни разлог зашто га је Оклахома регрутовала. 

Мицић ће екипи служити као ментор, јер су његово искуство, преглед игре и кошаркашка интелигенција нешто што фали младом тиму да постане један од најбољих на Западу.

Покушевском повреде највећи противник

Откако је стигао у Оклахому, Покушевски је покушавао да се истакне, али за три године колико је у НБА лиги није имао сезону у којој га је заобишла нека повреда. 

Алексеј је претходне године одиграо свега 34 утакмице у којима је играо респектабилних 20 минута по мечу и бележио осам поена, пет скокова, две асистенције и једну блокаду у просеку по мечу.

Покушевски је био и на списку Светислава Пешића, али је због повреде морао да буде прецртан и пар дана пре пута на Мундобаскет оде у Атину да настави лечење, уместо у Манилу са репрезентативним саиграчима.

Само што је стигао у Америку и почео да тренира са екипом, крилни кошаркаш Тандера доживео је дисторзију зглоба трећег степена због које ће ван паркета одсуствовати сигурно до друге половине новембра. 

Покушевски нема велику конкуренцију на својој позицији као Василије Мицић, али би потенцијална нова повреда у току предстојеће сезоне могла знатно да му закомпликује развој каријере.

Некадашњи кошаркаш Олимпијакоса неће толико морати да се бори за минуте колико да остане здрав.

Богдан Богдановић - статус у Хоксима остаје непромењен

За најбољег кошаркаша Србије на Мундобаскету улога у Атланта хоксима остаће иста као и до сада.

Капитен репрезентације Србије смењиваће се на позицији примарног бека и шестог играча у зависности од форме у каквој се буде налазио, али и форме Дежонтеа Марија.

Доста проблема створила му је повреда колена која му је одложила старт прошле сезоне. Због тога је, у односу на претходне године, кретао најчешће са клупе уз дозирану минутажу која се повећавала како је такмичење одмицало. 

Играо је у 54 утакмице током којих је у просеку бележио 14 поена, три скока и три асистенције.

Скоро је невероватан и податак да је српски кошаркаш после Џастина Холидеја други најстарији играч у тиму. То говори колико је састав Атланте млад и пун потенцијала, али уз то су ишли проблеми у претходним годинама.

Мањак искуства, уз его појединих играча и жељу за доказивањем и кад је то добро по екипу, али и када је лоше, одвајао је Хоксе од доброг резултата.

Већ ће се у првих неколико мечева у предстојећој сезони видети колико је тим Атланте сазрео и колико је спреман да се супротстави све озбиљнијој конкуренцији у Источној конференцији.

Српски кошаркаш је на медијском дану и представљању екипе истакао да му је у Хоксима лепо и да има поверење у екипу пред почетак нове такмичарске сезоне.

Филип Петрушев се изборио за место у Филаделфији 

Крилни центар се након повратка у Европу из Гонзаге јако добро снашао у Меги.

У "ружичастима" је био МВП АБА лиге што му је обезбедило ангажман у Анадолу Ефесу. Његов ток каријере у Истанбулу није текао онако како се очекивало, Ергин Атаман му није пружио шансу, Петрушев је био незадовољан, након чега је отишао из екипе.

Филип је успео да се у претходној години у екипи Црвене звезде врати на кошаркашку мапу, али и у фокус управе Филаделфије.

У АБА лиги је у редовима црвено-белих био један од носилаца игре, док је у Евролиги од доласка Душка Ивановића бележио скоро 11 поена по мечу уз пет скокова.

Петрушев је такође био члан репрезентације Србије у Манили, где је био један од најбитнијих играча у ротацији селектора Пешића.

Некадашњи кошаркаш колеџа Гонзага брзо је по завршетку финала регионалне лиге потписао двогодишњи уговор са Севентисиксерсима, а за очекивати је да га Ник Нерс користи како на позицији крилног центра, тако и на позицији петице.

Филип неће имати лак задатак с обзиром да су му конкуренти на тим местима МВП лиге Џоел Ембид, али и Монтрезл Херел, Пи-Џеј Такер и Тобајас Херис.

Петрушев је у предсезонским мечевима није добијао велики број минута, али их је добро користио на обе стране терена као поливалентан кошаркаш.

Бобану Марјановићу је лепо у НБА

Иако је било очекивано да се Марјановић врати на Стари континент и одигра још неку годину у Евролиги, високи кошаркаш је одлучио да продужи свој стаж у Рокетсима.

Марјановић је скоро па испао из ротације "ракета". Претходне сезоне је једва проводио пет минута у којима је просечно бележио по три поена.

Сада већ искусни ветеран у својој 35. години игра своју осму сезону у НБА лиги и тешко је очекивати да ће добити већу минутажу у односу на прошлу годину, ипак његова харизма и људски квалитети свакако су појачање у свлачионици екипе из Тексаса.

Дарко Рајаковић - српски тренер у канадском тиму

Дарко Рајаковић је после Игора Кокошкова, који је био тренер Финикса, други Србин којем је указано поверење да води један НБА тим.

Рајаковић је тренер који је прошао све тренерске етапе и носи велико искуство са собом.

За разлику од Игора Кокошкова који се на клупи Финикса није дуго задржао чини се да то са Дарком неће бити случај, бар ако је судећи по великој уводној промоцији коју је генерални менаџер Торонто репторса Масаи Уџири припремио.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара