Читај ми!

Нова НБА сезона - доба у ком ће се јурити лични рекорди

Предстојећа НБА сезона биће занимљива умногоме. Србију ће представљати седам играча, биће одигран средсезонски турнир, a поједини кошаркаши су близу да стигну до рекорда који ће тешко бити оборени.

У предстојећој сезони Леброн Џејмс покушаће да стигне до два импозантна рекорда који ће његовим навијачима бити највећи аргументи у дебати о најбољем свих времена.

Покушаће да стигне до 40.000 поена у регуларном делу НБА сезоне, али и до 50.000 свеукупно, рачунајући комплетну НБА, али и надметање на репрезентативном нивоу.

Шампион Никола Јокић поред главног циља, одбране титуле са Нагетсима, покушаће да стигне на треће место листе по броју трипл даблова у каријери и да се ваљано приближи Оскару Робертсону и Раселу Вестбруку.

Велике поентерске бројке у наредној сезони јуриће Кевин Дурент, али и Расел Вестбрук и Џејмс Харден.

Леброн Џејмс - "старац" који јури рекорде

Како је прошле сезоне стигао на прво место вечне листе по броју постигнутих поена у НБА лиги, Леброн Џејмс, један од најбољих кошаркаша света свих времена у својој 21. сезони и 39. години јури нова достигнућа.

У овом тренутку, најстарији играч у најјачем светском клупском такмичењу покушаће да постигне 1348 поена и стигне до бројке од 40.000 у регуларном делу сезоне током каријере. Ова бројка била би један од најнедостижнијих рекорда у лиги.

Поред овог, Џејмс јури и интернационални поентерски рекорд.

Током професионалне каријере убацио је свеукупно 48.080 поена (регуларна сезона, плејоф, репрезентација) што га је поставило на друго место светске листе, те га свега 1657 поена дели од Бразилца Оскара Шмита, који је током клупске и репрезентативне каријере убацио 49.737.

Поред поентерски Леброн може стићи до још рекорда.

Изједначен је са Каримом Абдул-Џабаром по броју наступа на Ол-стар утакмицама (19), док би га селектовање у један од три најбоља тима на крају сезоне поставило као апсолутног рекордера са 20 појављивања.

Џејмс је један од тек шест кошаркаша који су у НБА лиги провели више од 20 година.

Јокић и трипл-даблови

Са 198 трип-даблова у каријери Расел Вестбрук стоји сам на врху вечне листе и чини се да се то неће дуго променити. Ипак, најбољи центар света Никола Јокић има прилику да му се знатно приближи, а самим тим попне на трећу позицију.

Јокић је тренутно на шестом месту и фале му три трипл-дабла да прескочи Леброна Џејмса и Џејсона Кида што је очекивано да се догоди већ у првим мечевима у сезони.

Ипак, пред њим је изазов да оствари 34 и тако претекне Меџика Џонсона који их тренутно има 138 и трећи је на листи испод поменутог Вестгбрука и Оскара Робертсона.

Српски кошаркаш је претходне сезоне предводио лигу са 29, па је више него изводљиво да стигне до ове цифре у наредној сезони.

Никола Јокић је такође 358 скокова далеко да буде најбољи скакач франшизе из Колорада.

Кевин Дурент до десетог места на листи најбољих стрелаца

Упркос игрању само 47 утакмица током протекле сезоне наступајући за Бруклин нетсе и Финикс сансе, Кевин Дурант је постигао 1.366 поена.

Дурент се откако је напустио Голден Стејт сваке сезоне сусрео са бар једном повредом која га је на дужи временски период одвојила од паркета, али и поред тога је јако близу најбољих 10 свих времена по броју постигнутих поена у регуларним деловима сезона.

Да би Дурант ушао међу првих 10 стрелаца свих времена, потребно је да постигне најмање 518 поена ове сезоне и тако престигне Хакима Олаџувона, Елвина Хејза и Мозеса Мелоуна.

Чак и током сезона у којима је имао велике проблеме са повредама и играо мање од 40 утакмица Дурент никада није постизао испод 686 поена.

С обзиром да су амбиције Финикса освајање шампионског прстена, Дурент ће морати да игра са различитим поставама током регуларне сезоне како би се видело колико измењени састав Финикса може да пружи у плеј-офу где се сваки минут рачуна.

Ова обавеза са којом ће се сусрести стручни тим из Аризоне Дуренту ће оставити доста простора да се поентерски истакне.

 Харден и Вестбрук до 25.000 поена

Џејмс Харден и Вестбрук, некадашњи саиграчи, су на ивици да се придружеелитној скупини . Тренутно заузимају 25. односно 27. место на листи стрелаца свих времена и потребно им је најмање 307, односно 543 поена да би достигли 25.000 поена у каријери - придруживши се 23 друга играча у историји лиге.

Чини се да су обојица вероватни кандидати упркос Харденовој нејасној будућности са Филаделфија севентисиксерсима из којих је затражио трејд и не појављује се на тренинзима па га управа технички држи као "таоца".

Вестбрук је са некадашњег лидерства спао на најблаже речено споредну улогу у Лос Анђелес клиперсима, али је и даље постигао 1.159 поена у прошлој сезони.

Вестбруку су такође потребна још два трипл-дабла да би био први играч у историји који их је забележио 200.

Нова НБА сезона почиње у ноћи између уторка и среде, а отварају је у 1.30 Денвер нагетси и Лос Анђелес лејкерси.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара