Дончић поново "код куће" - Реал дочекује вољеног Луку, Далас први НБА гост у Европи после седам година

Шампион Евролиге Реал Мадрид и НБА тим Далас маверикса одиграће пријатељски меч од 20:45 у "ВиЗинк арени". Дуел ће нарочито бити пропраћен због повратка Реаловог "чеда" и НБА суперзвезде Луке Дончића.

Један од најбољих играча које је Европа икада подарила НБА лиги, Лука Дончић, по одласку у Тексас 2018. године освојио све што је било могуће од тимских и индивидуалних признања.

Мадриђани су фотографију из Дончићевог тинејџерског периода са саграчем Серхијом Љуљом поделили су је на друштвеним мрежама уз констатацију да ће га дочекати како доликује. Добродошлицу ће му пожелети бивши саиграчи, тада ментори, Серхио Љуљ, Ћаћо Родригез, Руди Фернандез, Ентони Рендолф и Факундо Кампацо. 

Европа се клањала деветнаестогодишњаку, који се надигравао са одраслим људима и долазио до трофеја као носећи играч. Дончић се враћа у Мадрид као четвороструки НБА ол-стар, члан четири идеалне петорке лиге и руки године. Преузео је команду над Мавериксима као што је и у "краљевском клубу". Отлонио је све сумње међу америчким медија, поставши један од пет најбољих појединаца у најјачој лиги на свету. Као дете отиснуто у туђину у потрази за срећом, Лука се враћа међу људе уз које је стасао као човек и кошаркашка сила.

Што се тиче такмичарског аспекта, прваку Европе је стартовала евролигашке и првенствена сезоне, тако да је њихов ниво форме свакако виши од тек скушљеног Даласа. Маверикси су ослабљени за изостанак друге звезде Карија Ирвинга. Меч ће његовим одсуством изгубити на атрактивности шире публике, али ће тимови бити изједначени. Не треба да се изузме и чињеница да НБА тимови током предсезоне дају више минута неким споредним играчима, који се борбе за свој статус и уговор.

Историјат сусрета Реал Мадрида са НБА тимовима је богат. Почело је 1988. поразом 111:96 од легендарног састава Бостон селтикса. Две победе у осам окршаја уписали су против Торонто репторса (104:103) и над Оклахома сити тандерима 2016. после продужетка 142:137. На том мечу је управо играо и Дончић.

Оклахома је два дана касније одиграла утакмицу са Барселоном, што су последња два гостовања НБА тимова на тлу Европе. Седам година се чекало да нека америчка екипа поново заигра на "старом континенту".

 Очекује се прави кошаркашки спектакл, много успомена и познатих лица из света кошарке. Ток и дешавања на утакмици можете да пратите из часа у час на нашем порталу.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара