Преминуо Јанис Јоанидис, тренер високог интензитета

Један од најбољих грчких кошаркашких тренера, Јанис Јоанидис преминуо је у 78. години. Јоанидис је са Арисом и Олимпијакосом освојио укупно 12 титула првака Грчке и шест националних купова. Био је и посланик Нове демократије и заменик министра спорта.

Легендарни грчки тренер и најтрофејнији стручњак у историји ове земље, Јанис Јоанидис преминуо је у 78. години, јавља атински Катимерини.

Човек кога Грци, уз Душана Ивковића и Жељка Обрадовића, сматрају најбољим тренером који је икада водио неку екипу из ове државе је током каријере освојио укупно 18 трофеја, 12 првенстава и шест купова.

Са тим екипама је забележио укупно 416 победа, што га чини најуспешнијим тренером у историји грчке кошарке.

Учествовао је на пет финалних турнира Евролиге, али није успео да освоји тај трофеј.

У Арису је тренирао великане кошарке - Никоса Галиса, Панајотиса Јанакиса, Фаниса Христодулуа, Панајотиса Фасуласа и Слободана Суботића и Мишу Мишунова. Остаће упамћен и јер је, док је био тренер Олимијакоса, током тајмаута гађао Јоргоса Силагаса флашом.

Рођен је 1945. године у Солуну, а за тамошњи Арис играо је 18 година и постигао 4.970 поена, што га чини другим најбољим стрелцем у историји клуба - иза легендарног Никоса Галиса.

После тренерске каријере бавио се политиком и од 2004. до 2015. био је посланих Нове демократије у грчком парламенту. У два наврата био је и заменик министра спорта у владама Костаса Караманлиса и Антониса Самараса.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се