Читај ми!

Ко је капетан Шредер, ко Вагнер, а ко су запете пушке у немачком тиму?

Ривал Србије у финалу Светског првенства, селекција Немачке импресивном тимском игром дошла је до борбе за злато. Технички су добро потковани, физички спремни, играју брзо, са много решења у нападу.

Немачка 21 годину чека медаљу на Светском првенству! У Индијанаполису их је предводио Дирк Новицки, а данас имају неколико НБА и евролигашких звезда.

Као домаћини завршнице Евробаскета домогли су се бронзе. Осокољени добрим резултатима, готово у неизмењеном саставу дошли су на Далеки исток, досад су једини непоражени тим на првенству.

НБА таленти на носећим позицијама

Четири НБА играча су у редовима Немачке. Прва звезда је тамнопути племејкер Денис Шредер, ветеран изграђеног шута, често је мењао тимове. У националном дресу је лидер, асистенцијама и вољом покреће остатак екипе. У одличној је форми, прошле године на Евробаскету је уврштен у идеалну петорку.

Просечно бележи 17,9 поена, од тога 42 посто из игре, 6,7 скокова и 1,4 украдене лопте. Слично Луки Дончићу у Словенији, напад креће од њега. Обожава брз продор, агресиван је у одбрани. Уме да претера, видело се у четвртфиналу против Летоније, које је окончао са девет поена и тек четири поготка из 26 покушаја из игре. Ниједан од осам шутева за три му није прошао кроз обруч.

Срећом, спасили су га квалитетни саиграчи.

Браћа Вагнер, чланови Орландо меџика, опасни су и испод коша и са дистанце. Старији Мориц на позицији крилног центра постиже у просеку 12,6 поена, 4,9 скокова уз 62 посто из игре. Углавном је у рекету са повременим изласцима споља, врло покретљив и меке руке. Четири године млађи Франц прети са дистанце. Садашњост и будућност европске кошарке, има само 22 године. "Експлодирао“ је прошле године на Европском првенству, повреда га је омела на старту Мундобаскета, али је у право време дигао ниво игре да Американцима убаци 22 поена. Интересантно, Франц је први скакач екипе са 6,3 скока. Дели 3,3 асистенције по мечу. После Шредера, главни креатор игре Немаца.

Центар Индијана пејсерса Данијел Тајс је закрпа за сваку рупу. Чврст у рекету, мајстор зс блокаде и закуцавања, прецизан у шуту за три. Идеалне особине модерног члана "помоћног особља“ у рекету. Лакши од Валанчијунаса, биће нов изазов Николи Милутинову испод коша на обе стране. Члан Индијане бележи 12,1 поен и 3,6 скокова по утакмици на првенству.

Евролигашка допуна

И остатак састава завређује пуно поштовање.

Јонахес Фохтман је љубитељима Евролиге добро познат. Од 2016. брани боје Басконије, ЦСКА и Олимпије Милано. Центар од 211 центиметара, прецизан са дистанце.

Поуздани тројац Бајерна даје додатну превагу у извршењу задатака.

Ајзак Бонга је врло необичан играч. Висок 203 центиметра, дугих руку, вижљаст, немогуће је одредити му тачну позицију. Ради све што се од њега тражи, од преноса лопте, чувања неколико позиција, шутирања из отворених позиција, скока... Врло захвалан играч.

Андреас Обст је убојит и увек спреман класични шутер. Американце је начео управо он серијом тројки у првој деоници. На турниру има 45,7 посто за три, увек спремна "хаубица“.

Јоханес Тиман је мајстор из сенке који прави разлику: скокови, одбрана, борба у рекету. Трећи скакач екипе – 4,6 скокова.

Где смо ту ми?

Поређењем статистике, мало је сегмената у којима финалисте не дели тек покоја децимала.

Са 25 асистенција по мечу ми смо у предности, наспрам 23,9 Немаца. Боље штитимо обруч са три блокаде у просеку, Немци су на 2,3 "рампе“.

Скок у нападу је њихов, хватају 10,6 лопти после својих промашаја, Србија 8,1 по мечу. Зато смо бољи у дефанзивном скоку. Мада, Литванија је била тим број један у том сегменту, па знамо како је завршила.

Што се тиче шута, имају 31 покушај за три по мечу, пет више од нас са 38,7 посто успешности. Србија је, и поред мањег броја шутева, за једну децималу јача.

Ради се о екипи великог знања и искуства, може да нападне на различите начине. Више воле бржу кошарку, што се видело у датих 113 поена Американцима.

За искрене и неутралне кошаркашке сладокусце овај меч ће бити право уживање. Екипе које те нападају где си најслабији, траже најбоља решења, играју одбрану и поседују индивидуалце за неизвесне завршнице.

"Вероватно нико до сада није очекивао, али ми смо то очекивали, и то је најважније. Ја сам очекивао да ће Немачка стићи до финала, не због тога што су остале екипе слабије него што су на овом првенству показали највише. Нису изгубили ниједну утакмицу, имали су перфектно првенство и то ме не изненађује јер добро познајем ту екипу, тренера и играче. Њихов највећи квалитет је континуитет јер већ неколико година играју заједно. Направили су једну фантастичну екипу и очекује нас једна захтевна утакмица", рекао је селектор Пешић пред финале, кога су немачки медији назвали "лисцем".

"Орлови" су изненадили не само нацију него и кошаркашки свет партијама против Литваније и Канаде. Њима није угашена ватра у срцу, нити је поремећен мир у глави у последњем кораку. Верују у себе и ми верујемо у њих.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара