Читај ми!

Неспортски ударац или грешка лекара – хоће ли Бориша Симанић наставити кошаркашку каријеру

Проф. др Миљко Ристић, кардиохирург, изјавио је за РТС да треба испитати да ли је била намера противничког играча да нанесе српском кошаркашу Бориши Симанићу такав ударац због којег му је одстрањен бубрег. Сматра да ће Симанић, после опоравка, моћи да се врати кошарци. Др Мома Јаковљевић, хирург и лекар кошаркаша указује да је реч о најдрастичнијем случају повреде у југословенској и српској кошарци.

Српски кошаркаш, двадесетпетогодишњи Бориша Симанић задобио је тешку повреду у мечу са Јужним Суданом, услед чега су лекари у Манили, да би му сачували живот, донели одлуку да му одстране бубрег.

Проф. др Миљко Ристић, некадашњи председник Медицинске комисије ФСС, сматра да два оперативна захвата лекара у Манили, која су урађена Симанићу, указују, према медицинским правилима, да није све урађено како треба у првом.

"Задобио је страховито јак ударац. Постојала је очигледна намера противничког играча. Ствар није катастрофална, али је страшна. Мислим да ће моћи да се врати спорту, уз праћење анализа. Све спортисте, пре одласка на такмичења, морају да прегледају спортске комисије", рекао је Ристић за Јутарњи дневник РТС-а.

"Потребна инспекција"

Према речима Ристића, нема сумње да је Симанић отишао на такмичање потпуно здрав, али такав ударац захтева инспекцију Светске кошаркашке организације да ли је постојала намера да се онеспособи.

"Не потцењујем своје филипинске колеге, али је питање у каквој је болници оперисан. Ако је рађена ревизија за дан или два, упућује на то да нешто није урађено у првим акту како треба. Млад је, издржаће", сматра Ристић. 

"Важно је да је спасен живот"

Др Мома Јаковљевић, помоћник директора КБЦ "Драгиша Мишовић" изјавио је да ће Бориша Симанић после опоравка, за шест до седам месеци, моћи да настави кошаркашку каријеру.

"У првом тренутку, нико није могао да претпостави шта ће да се деси. Ударац је био с бока. Ово се дешава једном у сто милиона, да од таквог ударца дође до прекида континуитета крвних судова и некрозе бубрега. Важно је да је спасен живот и да га дочекамо у Београду", објашњава Јаковљевић.

Др Мома Јаковљевић, хирург и лекар кошаркаша, поручује да у европским хируршким круговима није чуо за случај да је услед спортске повреде дошло до овако тешке повреде бубрега.

"Ово је најдрастичнија повреда у југословенској и српској кошарци", поручује Јаковљевић.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару