Читај ми!

Велики заокрет за Србију - Литванија шокирала Американце

Кошаркаши Литваније славили су против екипе САД 110:104 у мечу за прво место у групи Ј и заказали дуел са Србијом у четвртфиналу Мундобаскета.

Кошаркаше Србије обасјала је "срећна звезда" на Далеком Истоку. Као другопласирани у групи И играће против првопласиране Литваније у групи Ј, уместо већ виђених Американаца. 

Млади тим Америке добио је озбиљан шамар од Литваније. Ниво изненађења због пораза првог фаворита турнира једнак олакшању "орлова" после критичног пораза од Италије.

Без потцењивања било ког ривала, сваког ваља надиграти на терену, али је сазнање да се заобилази "дрим тим" значајно диже морал свима у нашем саставу. Литванија је показала да је чврст тим борбеног карактера, којим надокнађују изостанак палете изузетних индивидуалаца.

Од уласка НБА професионалаца у Фиба такмичења мало је екипа толико "разнело" Американце као Литванци у првом полувремену. Препознатљива, али заборваљена, литванска шутерска школа кошарке била је у пуном сјају са осам узастопних погодака за три у прве две деонице. У једном тренутку је предност Литванаца била на 21 поен разлике, па се смањила на 54:37 на крају првог полувремена.

Три везане тројке и судијске одлуке довеле су Американце на једноцифрен минус. Два пута је Валанчијунасу свиран фаул у нападу, па је техничка грешка свирана клупи Литваније после недосуђеног кош-фаула над њим помогли су такође смањењу заостатка. Американци су се озбиљно "захуктали" и чинило се да ће доћи до неочекивано брзог преокрета. Литванија се мучила у нападу, али су до поена долазили тројкама у првом моменту, физикалном игром и поенима из "одбојке" на офанзивном скоку - тврдо, споро, снажно и упорно. Нарочито се истакао Миндаугас Кузминскас, уз допринос Монтејунаса, Браздеикиса, Бенџијуса и Јакубаитиса.

Предност од два поседа у псоледњим минутима приморала је америчке играче да фауловима шаљу ривале на линију пенала. Ни Литванци им нису остајали дужни.

Американци су грешили, нису знали нека Фиба правила (као рецимо да је додатни напад 14 секунди), уздали се у изолације, покушаје Ентонија Едвардса, онемогућених залетања у контранападе и атрактивних закуцавања за преузимање моментума меча.

Италијани су мислили да су се са две победе и првим местом спасили од сусрета са САД, док рука судбине није уплела своје прсте.

Црногорци су у претходном мечу показали рањивост екипе САД, а Литванија их је потпуно оголила.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара