Читај ми!

Одбројавање до Мундобаскета - Србија и шест фаворита

Сједињене Америчке Државе највећи су фаворит за освајање медаља на предстојећем Мундобаскету. Француска има ширину у игри, Шпанци играју на искуство и атмосферу, а Аустралијанци немају мане. Навијачи Србије желе, најмање, пласман на Олимпијске игре.

Иако не играју са најзвучнијим именима Американци су свакако први фаворити за освајање најсјајнијег одличја. Њихова селекција сачињена је од играча који у НБА тимовима имају велике улоге.

Француска наде полаже у сарадњу бекова и центара, Шпанија игра на карту добре атмосфере и искуства, Аустралија скоро да нема мане у својој игри. Канада инсистира на индивидуалном квалитету, Словенија се узда у Луку Дончића, а Србија своју шансу вреба из сенке.

Америка је далеко од идеалног тима, али најближа злату

Сједињене Државе ће у сваки меч улазити са тактиком играња на кош више. Њихову игру краси велики број брзих напада, игра у транзицији, основана на физичкој доминацији. Осим тога, јака страна су им и изолације и игра један на један коју ће највише користити бекови и Брендон Инграм.

Џејлен Брансон, Ентони Едвардс и Тајрис Халибертон по питању индивидуалног квалитета знатно су бољи од већине бекова који попуњавају остале селекције, па ће највећи притисак на ривале правити баш они.

Поред тога, ослањаће се на велики број скрининга, (малих блокова за играче којима се праве простори за утрчавања или шут за три поена), оно што је селектор Стив Кер до танчина усавршио у екипи Голден Стејта.

Недостатак у игри селекције Сједињених Држава може да буде лоша дефанзивна уиграност, али и прелазак на Фибина правила.

Најбољи резултат: златна медаља

Неуспех: све сем тога

Француска игра на искуство и пик енд рол

Игра Француске највише ће се ослањати на сарадњу бекова и центара, две позиције које су најбоље попуњене у овој селекцији.

Труде се да попут Америке играју са доста скрининга, али се првенствено ослањају на класичну пик енд рол игру са Рудијем Гобером и Матијасом Лесором.

Oви кошаркаши су уједно и једне од главних узданица у одбрани и познати по добром чувању обруча.

Лопта ће несумњиво највише времена проводити у рукама Евана Фурнијеа, који је уз времешног Николаса Батума најискуснији кошаркаш.

Мане Француске огледају се у недостатку поузданог шутера за три поена и потенцијално лоша завршница мечева услед великог броја фаулова због агресивне игре у одбрани.

Најбољи резултат: улазак у финале

Неуспех: испадање у четвртини финала

Шпанија - уместо браће Гасол, примат преузимају браћа Ернангомез?

Шпанија са ослабљеним тимом брани титулу из Кине, али појединци никад нису ни били њен главни адут.

У кошаркашкој репрезентацији Шпаније у последње две деценије утемељен је култ репрезентације какав је био у СР Југославији, а потом и у Србији. 

Највећа предност ове селекције је хемија у екипи и уиграност дугогодишњих чланова националног састава. Шпанију предводе искусни Серхио Љуљ, Руди Фернандез и Виктор Клавер, који, иако су у позним тридесетим годинама искуством, добрим одлукама у нападу саиграчима доносе потребну енергију.

У репрезентацији шансу да поново иступе имају браћа Ернангомез, који на турнир иду као најбитнији играчи селекције.

"Фурију" красе дуги позициони напади, уигране акције, а у одбрани агресивна игра са великим бројем "дрских" фаулова.

Највећи недостатак Шпаније је изостанак Рикија Рубија и Лоренза Брауна који су у претходним годинама били константна поентерска опција у нападу.

Најбољи потенцијални пласман: борба за одбрану титуле

Неуспех: испадање у осмини финала

"Кенгури" имају прилику да коначно прескоче четврто место

Репрезентација Аустралије је од 2016. на три велика такмичења играла три полуфинала и на крају остала кратка за једну од медаља.

"Кенгури" скоро да немају мане ове године, поготово на офанзивном плану. Имају атлетски способне кошаркаше у виду Егзума и Рита, шутере Гидија, Инглса и Милса који је уједно и један од најбољих плејмејкера на турниру.

Оно што би могао бити једини проблем Аустралије на предстојећем Мундобаскету могле би бити изгубљене лопте.

Изабраници Брајана Горџијана грешили су доста приликом покушаја одигравања атрактивних додавања и повратних лопти у свим припремним мечевима.

Најбољи потенцијални пласман: освајање медаље

Неуспех: понављање четврте позиције

Словенија - група грађана окупљена око Луке Дончића

Словенија је на листи фаворита само због Луке Дончића јер је једина права суперзвезда на предстојећем шампионату.

Дончић је навикао да самостално предводи тим и игра позиције на паркету које се од њега изискују. Навикао је да игра за репрезентацију и познаје и европске, али и кошаркаше из НБА лиге.

Читава игра репрезентације прилагођена је њему, не само зато што је најбољи појединац, већ и зато што је најбољи тимски играч.

Проблем Словеније могао би да буде мала центарска ротација, јер је Жига Димец далеко, не од адекватне, већ и од замене за Мајка Тобија и једноставно није довољно добар за интернационалну сцену овог нивоа.

Још један проблем за селекцију коју предводи Александер Секулич могла би бити криза у коју екипа улази када је стане шут за три поена. 

Најбољи потенцијални резултат: борба за медаљу

Неуспех: испадање пре осмине финала

Србија из сенке "вреба" своју шансу

Први пут након дуго година Србија није међу прва три фаворита за освајање неке од медаља на шампионатима, и то може да буде њена највећа предност. "Орлови" у Манилу иду без апсолутно икаквог притиска и први пут су после дугог низа година испраћени без великих очекивања.

Екипа Србије ипак има прилику да се докопа циљева које је вероватно зацртала, додуше скромно без објављивања на разглас. Изабраници Светислава Пешића могу и до медаље и до Олимпијских игара.

Србија је показала да екипа има добру хемију, што је пресудно за овакве турнире.

Најбитнија ставка у игри репрезентације је да са доласком Стефана Јовића екипа има потребно искуство и креативност. У офанзивним залагањима велики број кошаркаша има могућност да помогне Богдановићу, то су показали и Никола Јовић, Петрушев, Милутинов и Гудурић.

Дефанзивно, бековске позиције добро бране ривала, док још увек постоји проблем у грађењу обруча и изласку изнад блока у брањењу шута за три поена.

Најбољи потенцијални резултат: борба за медаљу и пласман на Олимпијске игре

Неуспех: испадање пре четвртфинала

Канада - полубрат Сједињених Држава

Канада игра брзу кошарку и на посед више. Инсистира на нападима у транзицији и игрању на индивидуални квалитет појединаца.

Нападе ће завршавати брзо, нападати противничке одбране док нису постављене и трудити се да лопта скоро увек буде у рукама Берета или Гилџос Александра који ће позивати изолацију или играти брз пик са центрима.

Велики индивидуални квалитет који имају појединци у канадском саставу могао би бити и мач са две оштрице јер се чини да након неколико добрих преузимања у одбрани ривала за Канаду не постоји опција Б за решавање напада.

У одбрани су сви покретљиви и играју јак пресинг на играча са лоптом, поготово над плејмејкерима које покушавају да држе далеко иза линије за три поена.

Највећи проблем за ову селекцију као и за Сједињене Државе прелазак је са НБА на Фибина правила.

Ова селекција није честа учесница на Светским првенствима, али играчи који су се одазвали на позив националног тима високо котирају Канаду на прогнозама.

Најбољи потенцијални пласман: борба за неку од медаља

Неуспех: испадање пре четвртфинала

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару