Читај ми!

Јокићев саиграч Кристијан Браун - пет трофеја у седам година играња кошарке

Кристијан Браун је у својој првој НБА сезони освојио шампионски прстен, и тако употпунио колекцију трофеја из досадашње каријере којих укупно има пет у последњих седам година бављења кошарком.

Кристијан Браун један од најмлађих саиграча Николе Јокића од приступања средњошколском кошаркашком тиму освојио је пет шампионских титула у ти различита такмичења за седам година.

Браун који је рођен 17. априла 2001. године играо је за средњу школу у Оверленд Парку у којој је освојио три узастопне државне титуле, а у последњој средњошколској сезони по мечу је бележио 28 поена, 9 скокова и четири асистенције по мечу

Средња школа за коју је наступао "Blue Valley Northwest High School" у његову част сваки 4. април прославља "Даном Кристијана Брауна".

Садашњи кошаркаш Нагетса 2019. године проглашен је за најбољег средњошколског кошаркаша савезне државе Канзас (Mr. Kansas basketball) и био је проглашен за најбољег свеукупног спортисту ове савезне државе у скупини атлета које се такмиче у бејзболу, америчком фудбалу, фудбалу и кошарци.

Добра завршна сезона обезбедила му је понуде престижних колеџ тимова. Браун је добио понуде Канзас Стејта, Илиноја, Мизурија и Кентакија.  

У првој сезони на Канзасу Браун је по мечу просечно бележио нешто више од пет поена и око три скока, али је његова дефанзивна игра била у првом плану јер је због својих способности увек бранио најбоље нападаче противничког тима.

У другој сезони за "Kansas Jayhawks" бележио је 10 поена и пет скокова, да би у трећој у којој је постао колеџ шампион имао 14 поена уз три асистенције и седам скокова. Финална утакмица НЦАА лиге против Северне Каролине обезбедила му је драфт позицију у првој рунди.

Браун је био најзаслужнији за повратак екипе која је на полувремену заостајала 40:25, бек Канзаса је остварио дабл-дабл са 12 поена и 12 асистенција а у последњем нападу успешно је одбранио шут за три Кејлеба Лава који им је донео колеџ титулу.

Денвер је Брауна изабрао као 21. пика на драфту а баш он је у трећој утакмици НБА финала имао једну од пресудних улога како са рекордом НБА каријере са 15 убачених поена и одлучујућом тројком у преломним моментима, тако и са одбраном у последњој деоници.

Играч Нагетса постао је тек пети кошаркаш у историји који је након НЦАА титуле у следећој сезони освојио и НБА. Пре њега то су успели: Бил Расел, Хенри Биби, Меџик Џонсон и Били Томпсон.

петак, 19. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару