Читај ми!

Драгољуб Аврамовић: Мега је поставила неке нове стандарде

Тренер јуниора Мега Драгољуб Аврамовић изјавио је да тајна успеха његовог кошаркашког клуба лежи у систему рада и функционисању који је успостављен у овом тиму. Јуниори, кадети и пионири Меге су у последње две године од могућих шест, освојили четири титуле шампиона Србије, а уз то Мегина јуниорска селекција три пута узастопно била је најбоља у региону, а врхунски резултати остварују се и у такмичењима у организацији Евролиге.

Мега је за само 24 године постала клуб са највише драфтованих играча (15) у НБА лигу ван америчког континента, а Тренер јуниора Мега Драгољуб Аврамовић истакао је од чега зависе такви успеси.

"Тајна успеха лежи у систему рада и функционисања који је успостављен у клубу. Када кажем систем, не мислим само на организацију и људе који су сада у клубу, већ и на тренере, врхунске стручњаке који су раније радили, па сада ти резултати планског рада излазе на површину. Мислим да се овде у Меги играчи и тренери осећају много комотније и срећније. Системски је све подређено да играч напредује и буде бољи у сваком смислу, а то све важи и за тренере. Такође, уколико се појави неки проблем, он се моментално решава и мислим да је све то померило границе", рекао је Аврамовић.

Он је истакао да се суштина у раду са млађим категоријама не састоји у бројкама.

"Последња ствар која би у раду са младим играчима и млађим селекцијама требало да се гледа и буде битна је управо тај однос победа и пораза. Мега је поставила неке нове стандарде и зато није случајно што сваки млади играч сада жели да дође у Мегу. Нису ту само у питању врхунски услови за тренинг. И Црвена звезда и Партизан имају одличне услове, врхунске сале, квалитетне тренере, али у Меги клинци заиста уживају у доласку на тренинг и самом раду. Однос према играчима и емоција коју им пружимо, разговори које водимо са њима, савете које им дајемо, начин на који бринемо о њима у сваком смислу направили су разлику између нас и других клубова", истакао је тренер јуниора Меге.

Аврамовић је нагласио да опседнутост победама у млађим категоријама мора да се превазиђе код тренера, родитеља, а онда и код деце.

"Мора да се избегне изазивање мржње према било ком другом клубу. Утисак је да то данас превазилази границу кошаркашке игре. Дошло је неко чудно време да не смеш да изгубиш утакмицу. Ако је кошарка постала борба на живот и смрт онда сви треба да се запитамо чему то води. Зато у Меги имамо потпуно другачији приступ", нагласио је Аврамовић.

Он је подсетио да је осим тријумфа у јуниорској лиги Србије и АБА лиги, Мега освојила традиционални Трофеј Београда, била прва и на турниру у Патри, а посебан осврт имао је на учешће на Евролигиним турнирима.

"На квалификационом турниру у Београду у финалу смо после продужетка у феноменалној утакмици победили Црвену звезду. Нисмо одбранили титулу првака Евролиге освојену прошле године, али смо се поново представили у лепом светлу у Каунасу. Победили смо Жалгирис, затим Хувентуд, који је шампион Шпаније. Изгубили смо од АНГТ екипе у утакмици у којој ништа нисмо могли да погодимо, али смо поново међу четири најбоља тима Европе", истакао је Аврамовић.

"Ипак, значајније од свега тога је да је један Богољуб Марковић, велики таленат, који је у клуб дошао са 202 центиметра и 74 килограма, сада висок 211 и има 16 килограма више и да је у свим сегментима игре остварио значајан напредак. Он је МВП јуниорске лиге, члан прве петорке Евролигиног Ф8 и то је највећа победа Меге, па ако хоћете и мене као тренера. Да се види да ти млади играчи напредују и то је нешто што треба да буде први циљ када су млађе категорије у питању", додао је тренер јуниора Меге.

Аврамовић је тренирао кошаркаша Мајамија Николу Јовићу и играч Меге Никола Ђуришић.

"Тај 23. јун прошле године када је Јовић изабран на НБА драфту, или моменат када је Ђуришић проглашен за МВП-ија јуниорске Евролиге минуле сезоне су за мене најзначајнији тренуци у мојој тренерској каријери. То су моје најдраже титуле и све будуће трофеје бих заменио за неке нове такве моменте", додао је Аврамовић.

Он не крије да је Дејан Милојевић својим специфичним радом оставио неизбрисив траг у Меги.

"Још нисам упознао неког ко на такав начин функционише, са таквом и толиком позтивном енергијом као Дејан Милојевић. Он је на све нас у клубу утицао да будемо позитивни. Осмех је много важан и он је по томе препознатљив. Све је врло једноставно, ако се ти не осећаш лепо и ако ту групу момака не можеш да учиниш срећном, онда нема ту доброг посла", додао је Аврамовић.

Он је на крају истакао да је са Милојевићем редовно у контакту.

"Много пута смо причали и све се своди на то да је Стеф Кари заиста сјајан, да Леброн Џејмс делује импресивнан, да су Тејтум, Лилард, Дурент фантастични играчи, али да оно што ради Никола Јокић је просто невероватно. И за 50 година ће се причати о начину како је Јокић играо кошарку, како је померао границе и рушио рекорде НБА лиге. Он је претекао Вилта Чембрлена, за шта су многи милсили да је немогуће. Али, оно што је у свему томе задивјујуће је да он то ради са таквом лакоћом", закључио је Аврамовић.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару