Читај ми!

Пешић без неколико евролигашких играча, Недовић прескаче овај прозор

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић изјавио је да Немања Недовић неће играти за национални тим против Велике Британије и Турске у другом кругу квалификација за Светско првенство 2023. Такође, селектор не може да рачуна на неке евролигашке играче, али се нада да ће Мицић, Лучић, Јарамаз и Гудурић да се појаве на припремама. Барса не пушта Калинића, као и Басконија Маринковића. Србија у петак од 20.00 гостује у Великој Британији.

Пешић је истакао да је Недовић замолио да не буде у националном тиму у новембарском прозору квалификација за СП 2023.

"Недовић је замолио да прескочи прозоре, јер не осећа да је спреман. Он ће ових седам дана тренирати, није скроз спреман, а играч који није спреман, боље је и за њега и за репрезентацију да не буде у саставу. Огњен Добрић се синоћ повредио. Повреда није тешка, али захтева мировање. Надам се да ће се опоравити до сутра", рекао је Пешић на конференцији за новинаре.

Селектор је додао да је Србија у квалификацијама за СП прошла кроз напоран процес.

"Не постоји континуитет за разлику од екипа против којих играмо. Имаћемо 38 кошаркаша, који су до сада прошли кроз ове квалификације. Добили смо тешке противнике, добили смо најтеже противнике. Белгија и Летонија нису шампиони Европе, али имају континуитет. То су биле екипе које су боље од нас. Наша кошарка је боља, али те две репрезентације су биле у комплетном саставу", навео је селектор Србије.

Он је истакао да је добио преглед на које играче може да рачуна у будућности.

"Надам се да ћемо играти на великим такмичењима. Ми нисмо криви за однос који данас влада у европској кошарци. Дошли смо у такву ситуацију да не можемо да рачунамо у овом прозору на све играче. Имали смо одличне разговоре са Партизаном и Звездом, који су нам изашли у сусрет."

"Шпански клубови нису дозволили да пусте наше играче. Очекујемо да се Василије Мицић и Марко Гудурић појаве на припремама, као и Владимир Лучић и Огњен Јарамаз", рекао је Пешић.

"Сваки успех репрезентације не мора да значи да кошарка напредује, али може да подигне популарност спорта у држави", рекао је данас селектор кошаркаша Србије Светислав Пешић пред дуел са Великом Британијом у квалификацијама за Светско првенство 2023.

"Жеља је да се пласирамо на СП, а касније и на Олимпијске игре", навео је Пешић на конференцији за новинаре.

Кошаркашка репрезентација Србије у петак и понедељак играће две важне утакмице у квалификацијама за СП, које ће следеће године бити одржано у Јапану, Индонезији и Филипинима.

"Орлови" ће прво у петак гостовати Великој Британији, а у понедељак дочекати Турску.

"Ми смо добро започели другу фазу квалификација победама против Турске и Грчке, за разлику од прве рунде где нам нису признате победе против Словачке, јер они нису прошли даље. Оно што је данас много важније је то што нас очекује у петак и понедељак. Током ових квалификација, кроз наш тим ће проћи укупно 38 играча што је апсолутни рекорд. То значи да не постоји никакав континуитет", рекао је Пешић и додао да је жеља пласман на Светско првенство.

"Приоритети су се променили. Критеријум се променио. Систем такмичења се променио и он је против свих репрезентација. Сваки успех репрезентације не мора да значи да кошарка напредује, али може да подигне популарност спорта у држави. Жеља је да се пласирамо на СП, а касније и на ОИ. Ја сам овде дошао због тога, а не да бих написао још једну књигу", казао је селектор Србије.

Као и у претходним прозорима, и у овом селектор Пешић неће моћи да рачуна на све играче.

"Обавили смо разговоре са Црвеном звездом и Партизаном, који су нам изашли у сусрет јер ће они имати мечеве у Европи. Шпанци за сада нису пустили наше играче. Басконија и Барселона нису пустили Вању Маринковића и Николу Калинића. Чекамо Ефес и Фенербахче да добијемо дозволу за Марка Гудурића и Василија Мицића, као и за Владимира Лучића и Огњена Јарамаза из Бајерна. Са Звездом и Партизаном смо имали договор да нам дају по три играча. Ту је и млади Никола Топић", навео је Пешић.

"Немања Недовић је замолио да прескочи овај прозор, јер и даље не осећа да је у пуној форми, док је Балша Копривица имао пех и повредио се. Огњен Добрић се синоћ повредио, па ћемо видети шта ће бити са њим. До 31. октобра смо имали рок да пријавимо играче", рекао је Пешић и додао да су овогодишње квалификације изузетно напорне.

"Јаз између кошаркашких велесила и условно речено, слабијих репрезентација се смањио. Нисмо имали среће у квалификацијама, јер од почетка играмо са сјајним екипама као што су Грчка, Турска и Летонија", рекао је он.

"Поновићу, у таквој смо ситуацији да нажалост не можемо да рачунамо на већину играча, који су летос били у тиму. Прошли смо кроз један захтеван процес, лично сам добио апсолутни преглед на које играче можемо да рачунамо сада, па и на које на ОИ 2024. године уколико се наравно квалификујемо", казао је селектор.

После скоро годину и по дана, Стефан Јовић се вратио у репрезентацију.

"Јовић је добар, у одличном физичком стању је. Санирао је све повреде, које су га мучиле. Чини се да никада боље није изгледао. Фали му игра, али се надам да ће кроз његово искуство помоћи тиму. Лука Митровић се такође осећа добро. Срећан сам што је са нама, јер већ две сезоне игра на високом нивоу", рекао је Пешић.

Истакао је да Велика Британија није за потцењивање.

"Што се тиче Велике Британије, то је тим који је већ дуже време на окупу. Они су победили Турску и на свом терену праве добре резултате. Имаћемо врло захтевну утакмицу и неће нам бити лако. Ми стичемо утисак да играју само фудбал, али играју и кошарку. Ми се спремамо за ову утакмицу као да је последња, јер свака квалификациона утакмица може бити последња", нагласио је Пешић.

Србија ће у петак, 11. новембра, играти са Великом Британијом у Њукаслу, а три дана касније дочекаће Турску у хали "Александар Николић".

Кошаркаши Србије одрадили су данас први заједнички тренинг у Београду уочи мечева против Велике Британије и Турске у другом кругу квалификација за СП 2023. Наша селекција ће у петак у Њукаслу играти са Великом Британијом, а три дана касније дочекаће Турску у Београду.

Летонија је прва на табели групе квалификација за СП са 11 бодова, док је Грчка друга са 10. Белгија и Србија имају по девет, Турска је сакупила осам, док је Велика Британија последња са само седам. Пласман на СП 2023. избориће три најбоље пласиране селекције.

уторак, 06. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару