Читај ми!

Виктор Вембањама - дечко који обећава

Део кошаркашке јавности у последње време опседнут је осамнаестогодишњим француским талентом Виктором Вембањамом. Игра на позицијама центра и крилног центра и прогнозира му се светла будућност.

Прашина се подигла после ревијално меча који је његов Метрополитан играо против тима састављеног од талената Г лиге а у којој је талентовани Француз убацио 37 поена уз пет блокада.

За Вембањаму наводе да је ценар и крилни центар, висок 221 центиметар и тежак 95 килограма. Ипак, податак о висини не треба узети здраво за готово јер се понекад менаџери користе триком где сакрију праву килажу кошаркаша да би га у месецима пред драфт физички што боље припремили и "нагрували" килограмима.

Француз је за своју висину прилично брз и покретљив, скочан је и има добре латералне кретње, што су основне предиспозиције да буде добар дефанзивац за шта му тренутно фали неколико десетина килограма. 

Што се напада тиче, Вембањама им добру технику вођења лопте и преглед игре који упоређују са Јокићевим.

Поседује Виктор и квалитетан шут са полудистанце и завидан за три поена док су му проценти слободних бацања такође високи. Међутим, у рекету нема шта да тражи, бар не у овом тренутку, јер ће лако бити изгуран од физички доста надмоћнијих НБА центара.

Вембањама је професионалну каријеру почео у Нантеру 2019. године, где је провео две сезоне, након чега одлази у Асвел. У тиму из Лиона играо је периодично, од добрих партија у Евролиги до јако лоших у домаћем шампионату.

У Америци НБА скаути су „одлепили" за њим и већ сада га прогнозирају као првог пика на предстојећем драфту. 

Млади Француз је од могућих 76 мечева у прошлој сезони за Асвел наступао 33 пута, пропустивши и плеј-оф домаће лиге због "мистериозне" повреде мишића.

Средином јула, најављивано је да се опоравио и да ће Венсан Коле моћи да рачуна на њега на Европском првенству, да би пар дана пред пут "Галских петлова" доктори ипак рекли да "можда није потпуно опорављен" и да неће играти на Евробаскету.

На крају сезоне млади Француз је донео дискутабилну одлуку - напустио је Асвел који се такмичи у Евролиги, да би отишао у Метрополитанс који не игра европска такмичења.

Одлука је двострана. Са једне стране одрекао се надметања са најбољим европским екипама где би стекао богато искуство, али и био под већим притиском што често може лоше да утиче на младе кошаркаше.

На другој страни, отишао је у екипу у којој ће имати значајнију улогу и већу минутажу, а играће за Колеа, који је истовремено и селектор Француске.

Вембањама још није чврсто стао на тло професионалне кошарке, а већ му предвиђају успешну каријеру. На њему је да ради, бори се са притисцима, напредује технички и (нарочито) физички и да се нада да ће га заобићи повреде.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару