Читај ми!

Кошаркашице Србије на Европском првенству!

Женска кошаркашка репрезентација Србије обезбедила је пласман на Европско првенство које се следеће године игра у Шпанији и Француској. Српкиње су, два кола пре краја квалификација, и математички обезбедиле Евробаскет победом над Турском у Истанбулу са 83:76, након два продужетка. Екипа коју води Марина Маљковић преживела је праву драму у граду на Босфору и после додатних 10 минута дошла до великог тријумфа. Наш национални тим је тако на најбољи начин завршио такмичење у истанбулском "мехуру" и домогао се новог наступа на континенталном такмичењу.

Два дана пошто је на истом месту побеђена Литванија, наше девојке су оствариле још један тријумф, задржале максимални учинак у групи Е и сада мирно могу да чекају крај квалификација.

Победу је извојевала натурализована Американка Ивон Андерсон, која је у првом продужетку спасла наш тим у последњој секунди, а онда и почетком другог серијом поена сломила противнички отпор.

Србија сада има недостижних осам бодова, па будући мечеви против Албаније и Литваније у фебруару неће имати резултатски значај.

Окршај са Туркињама у дворани "Ахмет Комерт" очекивано је био веома тврд и неизвестан, а боље је кренуо домаћи тим.

Девојке у белим дресовима су форсирале шут са дистанце и доминирале у скоку у нападу, због чега Српкиње нису могле да се одлепе.

На старту је повукла Соња Васић, придружила јој се Андерсонова и тимови су се смењивали у вођству. Турска је одговорила серијом да би се у финишу првог полувремена пробудила Александра Црвендакић и донела четири поена предности пред одлазак на одмор (38:34).

Пауза као да је утицала на наше девојке које су се охладиле и дозволиле домаћим кошаркашицама да преокрену.

Још једном се Србија вратила, али је у завршници Турској помогла и судијска екипа са неколико контроверзних одлука, па се отишло у продужетак (63:63).

Чинило се да ће наша репрезентација изгубити, пошто је губила после неколико тројки Туркиња, али је тада заиграла много боље и на крилима Андерсонове изборила други продужетак. Ивон је положила за 73:73 у последњој секунди, а онда на већ описан начин покренула саиграчице до победе.

Хероина Ивон Андерсон је била најефикаснија са 25 поена (11/17 из игре), уз још пет скокова и шест асистенција, Соња Васић је додала 18, Јелена Брукс 17, а Александра Црвендакић 12 поена.

Код Турске, најбоља је била Албен са 17, док су по поен мање убациле Пелин Билгич и Кванитра Холингсворт.

Пласман на Европско првенство оствариће победници група, као и пет најбољих другопласираних тимова.

Кошаркашице Србије наредни меч играју 4. фебруара када дочекују Албанију, а тада ће селекторка Маљковић моћи да растерети најбоље играчице и пружи шансу девојкама са мањом минутажом.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи