Читај ми!

Без старца нема ударца – Скола и Гасол у четвртој деценији "вукли" своје тимове до финала

Кошаркашке селекције Шпаније и Аргентине играће у финалу Светског првенства у Кини. Није то толико изненађење, колико чињеница да су њихови најбољи играчи на турниру, Марк гасол и Луис Скола, одавно зашли у четврту деценију живота. У недељу ће, можда и последњи пут, играти велико финале у дресу националних тимова, а управо би њихов директан окршај могао да одлучи ко ће бити нови шампион света.

Без старца нема ударца – Скола и Гасол у четвртој деценији "вукли" своје тимове до финала Без старца нема ударца – Скола и Гасол у четвртој деценији "вукли" своје тимове до финала

На Светском првенству у Кини остало је да се одиграју само завршни мечеви. Познати су учесници свих утакмица за пласман, а најзанимљивије ће, као по обичају, бити финале, у којем ће се састати Шпанија и Аргентина.

Аргентина и Шпанија бориће се за злато у Кини – једине две непоражене екипе на турниру. Ако је то главни параметар, онда је јасно да су обе екипе заслужено у финалу. Иако има и другачијих мишљења...

Шпанцима се, као и неретко у прошлости, замера да су имали свесрдну помоћ судија. Најупечатљивији аргумент је свакако ситуација из завршнице регуларног дела полуфиналног меча са Аустралијом, када су само судије у Пекингу виделе фаул над Марком Гасолом, осам секунди пре звука сирене, у готово безизлазној ситуацији за "фурију".

Гасол је, иако је напунио 34 године, био прецизан, донео предност својој екипи, а Милс касније успео само да одведе утакмицу у продужетке.

А тамо, Гасол је показао зашто је већ више од једне деценије међу најбољим центрима (читај кошаркашима) на свету. Меч је завршио са 33 постигнута поена, шест скокова и четири асистенције, а његове тројке (укупно три на мечу) вероватно су пресудиле Аустралијанцима.

Шпанија ће се борити за своје друго злато на светским првенствима, прво од 2006. године и титуле у Јапану, коју је, повређен, "фурији" донео Марков старији брат Пау.

Шта тек рећи о игри Луиса Сколе. Аргентинац је напунио 39 година, две дуге деценије игре за национални тим, а, иако је далеко од очију љубитеља кошарке играјући за кинески Шангај, Скола није изгубио готово ништа од квалитета који су га красили у најбољим играчким данима.

Лакоћа са којом је играо протв Србије у четвртфиналу и Француске у полуфиналу, умешност у дуелима са најбољим дефанзивцем НБА лиге Рудијем Гобером и непогрешив избор решења у тешким ситуацијама, донели су Сколи озбиљну кандидатуру за најбољег играча Мундобаскета у Кини.

На крају, полуфинални дуел са Француском завршио је са 28 поена, 13 скокова и две асистенције, уз шут за три поена 3/4, од чега две погођене "бомбе" у тренуцима када су "триколори" опасно претили.

Иако су имали далеко лакши пут до елиминиационог таикмичења, Аргентинци су показали да не стрепе ни од много јачих и фаворизованијих селекција. Тимском игром, снажном одбраном и паметним решењима у нападу стигли су на корак до сна који сањају 69 година.

Мало ко је очекивао Аргентину у финалу такмичења, али су својим играма, нарочито у четвртфиналу и полуфиналу, показали да су заслужено у великом финалу, где ће се борити за прво светско злато још од давне 1950. године и првог Мундобаскета одиграном баш у Буенос Ајресу.

Србија још није прежалила пораз од Аргентине у четвртфиналу. Победа над НБА кошаркашима из селекције САД, уместо да донесе олакшање, само је додала "со на рану", али оно што је чињеница је да у финалу играју две екипе које су нас победиле у Кини, односно једине две екипе које су изашле боље из дуела са "орловима" откако су почеле припреме за планетарни шампионат.

Ко год да тријумфује у финалу и окити се златним одличјем, неће бити незаслужено. Биће то још једна прилика да у директном окршају гледамо две велике звезде, али што је важније две кошаркашке легенде, у борби за један од последњих трофеја у репрезентативним каријерама.

Али, познајући њихов менталитет и посвећеност кошаркашкој игри, није искључено да Луиса Сколу и Марка Гасола гледамо и наредне године – на Олимпијским играма у Токију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару