"Фурија" после два продужетка славила победу у Пекингу, Аустралија испустила финале

Кошаркаши Шпаније бориће се у недељу за друго злато на Мундобаскетима, пошто су после два продужетка у Пекингу савладали Аустралију са 95:88. "Бумери" водили током већег дела сусрета, Шпанци прво изборили продужетак, а онда у додатних десет минута имали више живаца и снаге. У другом полуфиналу састају се Француска и Аргентина.

Кошаркашка селекција Шпаније први је учесник финала на Светском првенству у Кини. После велике борбе и чак два продужетка, "фурија" је била боља од Аустралије – 95:88 и други пут у историји бориће се за златну медаљу на Мундобаскету.

А све је могло да буде другачије да је Аустралија у финишу регуларног тока меча имала мало више концентрације, нарочито Пати Милс, који је на четири секунде до краја промашио једно слободно бацање, па је меч отишао у продужетак.

"Бумери" су се држали и у првом продужетку, док су у другом сасвим физички пали, што су Гасол и Рубио, уз помоћ Серхија Љуља, искористили и дошли до другог финала Мундобаскета, првог од 2006. године, када су на крају и освојили злато.

Аустралија је водила током већег дела сусрета. Пати Милс одиграо је јоп један фантастичан меч са 34 поена, док је из другог плана искочио Ник Кеј, који је уз 16 поена имао чак 11 скокова (седам офанзивних).

Ипак, када је било најпотребније пробудили су се Гасол (33 поена на крају) и Рубио (19 поена и 12 асистенција), док је Љуљ у кључним моментима био прецизан у шуту за три поена (17 поена, четири тројке).

Аустралија је пропустила прилику да се први пут у историји пласира у финале Мундобаскета (најбољи резултати пета места 1982. и 1994. године), па изабаницима Андреја Леманиса остаје да се у недељу боре за прву медаљу у националној историји.

Шпанци ће играти за злато, а противник ће бити бољи из дулеа између Француске и Аргентине.

Овако је протекао меч у Пекингу:

12.28 – Крај меча, Шпанија је савладала Аустралију, после два продужетка са 95:88, и пласирала се у финале Светског првенства у Кини.

12.21 – Још једна тројка Љуља, Шпанија има великих осам поена предности – 90:82. Тајм-аут за Леманиса, до краја другог продужетка остало је нешто више од два минута.

12.20 – Новом тројком Серхија Љуља Шпанија још једном бежи на плус пет – 87:82.

12.15 – Гасол погађа два бацања, Делаведова не успева да постигне кош за четири секунде – 80:80. Гледаћемо други продужетак у Пекингу.

12.11 – Гасол прави фаул, Милс сигуран са линије за слободна бацања – 80:78. До краја продужетка остало је 14 секунди, напад ће после тајм-аута бити за Шпанију.

12.08 – Нерешено је 78:78. Аустралија има 14 секунди за напад, до краја меча остале су две секунде више. Тајм-аут.

12.02 – Бежи Шпанија на плус пет, али Милс тројком и Кеј новим поенима врћају егал – 76:76.

11.58 – Милс погађа само једно бацање, Шпанци не успевају да погоде са пола терена – 71:71, гледаћемо продужетак.

Марк Гасол постигао је 22 поена, Рики Рубио 17. У екипи Аустралије Милс је најефикаснији са 24 поена, Кеј одличан са 16.

11.54 – Гасол прецизан са линије за слободна бацања, Шпанија води са 71:70. За напад Аустралије остало је осам секунди, Леманис тражи вероватно последњи тајм-аут на мечу.

11.50 – Резултат се није променио, напад за Шпанију на 28 секунди до краја меча.

11.49 – До краја је остала 71 секунда, Шпанци преко Рубија и Гасола стижу на 70:69.

11.41 – Шпанија стиже на само минус два – 67:65.

Тројка Рибаса, па поени Љуља и упорни Шпанци у последња четири минута улазе само са два поена минуса. Марк Гасол игра одлично са 18 поена, док на другој страни Ник Кеј држи Аустралијанце у игри (16 поена, пет офанзивних скокова).

11.35 – Период растрзане игре на обе стране, Аустралијанци "беже" на 61:53.

Велика борбеност играча обе екипе, "бумери" се некако боље сналазе у гужви и јурњави по терену. До краја меча остало је нешто више од седам минута.

11.27 – После три четвртине, Аустралија води са 55:51.

Чувају Аустралијанци предност, која је у једном тренутку била двоцифрена, али Шпанци не одустају и предвођени Рикијем Рубиом стижу до подношљивог минуса.

Не превише квалитетан меч, важност утакмице "скратила" је руке и једнима и другима.

Милс је постигао 18 поена, Ник Кеј 12. У тиму Шпаније Рубио има 13, Марк Гасол 11 поена.

11.20 – Тројком Љуља, Шпанија прилази на минус пет – 52:47.

Осим Милса, велики допринос игри Аустралије даје Ник Кеј, који је већ постигао десет поена. Рубио и Гасол постигли су по 11, Љуљ их стиже са девет.

11.08 – Одлична игра Аустралије у трећој деоници, па "бумери" беже на 11 поена предности – 50:39.

Јурњава на терену више одговара Аустралијанцима, Шпанија никако не налази ритам. Милс је већ стигао до 17 поена, на другој страни Рубио и Гасол имају по девет.

10.58 – Настављен је меч.

10.43 – Полувреме, Аустралија води са 37:32.

Имали су "бумери" максималну предност од осам поена, али Шпанци не дозвољавају да противник на велики одмор оде са великом разликом.

Ниски проценти шута, нарочито шпанског тима. Мали број фаулова и слободних бацања, за сада, више одговара тиму Аустралије.

Пати Милс већ је постигао 11 поена, Делаведова је остао на шест. Рики Рубио има девет, а Хуанчо Ернангомез осам поена.

10.35 – Рики Рубио смањује на 32:26. Аустралија не користи неколико напада, Леманис не препушта ништа случају и тражи тајм-аут.

10.28 – Пати Милс је покренуо тим Аустралије, који прави "осетнију" предност и води – 27:22.

Бек Сан Антонија стигао је до осмог поена, а Серђо Скариоло тражи први тајм-аут на мечу.

10.20 – Резултатска клацкалица у већем делу прве четвртине, тројком Љуља уз звук сирене Шпанија води после прве четвртине са 22:21.

Мало фаулова на почетку меча, екипе нису испуниле бонус у првих десет минута. Хуанчо Ернангомез постигао је осам поена, Љуљ и Рубио по пет, на другој страни Делаведова је постигао шест (две тројке).

10.10 – Шпанија води од почетка меча, али "бумери" не дозвољавају противнику да се одлепи. На средини прве четвртине "фурија" води са 11:9.

10.03 – Почео је меч у Пекингу, први напад за Шпанце.

Стартне поставе – Шпанија: Рубио, Фернандез, Клавер, Хуанчо Ернангомез, Гасол; Аустралија: Милс, Делаведова, Инглс, Лендејл, Бејнс.

9.59 – Интониране су химне две државе, ускоро ће почети меч.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару