Гледајте светско првенство другим очима

Еуфорија поводом почетка 18. светског првенства у кошарци је на врхунцу. Србија је са веома јаким саставом остварила свих десет победа у припремама, са жељом да тако буде и на турниру. Навијачи, играчи, тренери, скаути - сви они ће својим очима гледати на дешавања у Кини, а ту је и још једна група са потпуно другачијим погледом на кошарку која ће се играти тамо, а то су статистичари. Са тимом српског ”Мундобаскет стата” смо разговарали о њиховом раду и плановима за СП.

Гледајте светско првенство другим очима Гледајте светско првенство другим очима
Они ће поред уживања у игри покушати да током првенства дају анализе завршених догађаја и предвиђање будућих.
 
Тако је под вођством професора доктора Петра Кочовића настао сајт и пројекат ”Мундобаскет стат” (линк сајта је www.mundobasket-stat.rs). Тим поводом смо и ступили у контакт са њима, а прво питање је било одакле идеја за тако нешто?
 
”Кошарка је игра где има пуно догађаја који се могу врло прецизно измерити. Слично је и у тенису или одбојци. Али за разлику од појединачни спортова, где повреда, истегнуће мишића или ненавикнутост на врућину, хладноћу и слично, као у тенису на пример, овде су статистички подаци много поузданији. Нарочито јер тимови имају неограничен број измена (теоретски)”, почиње Кочовић. 

”Оно што смо урадили је да смо покупили све податке о свим играчима из преко 40 лига одакле долазе кошаркаши на Светски куп. Развили смо математички модел којим могу да се дефиниши играчи преко једног параметра. Његов назив је ПОР (Player overall rate). Тај индекс садржи учинак појединачног играча у односу на његов учинак, његов учинак у тиму и његов учинак у лиги. При томе се фантастично обухваћени пропуштени мечеви (зброг повреда на пример).
ПОР беспрекорно показује учинак играча без обзира из којих лига играчи долазе. Али има и аномалија (на срећу мало их је). Неке Азијске и Латоноамеричке лиге имају играче који имају дупло већи ПОР од неких НБА играча. U чему је штос? Једноставно ови играчи играу кошарку тако што ником не дају лопту, а при томе дају доста кошевa. Дакле, можемо лако да откријемо "себичњаке”, каже он и наставља:

”Када израчунамо ПОР за сваког играча, онда врло лако израчунавамо ТОР (Team overall rate). Ова параметар нам служи дa можемо да упоређујемо тимове пре нeго што је шампионат почео на основу овиh параметара. Ове параметре динамички освежавамо на основу учинка играча на самом првенству. Играчи не смеју да се опуштају, јер им и ПЕР и ТОР може опасти. Дакле, радимо на томе да што прецизније одредимо победника на свим утакмицама шампионата, као и прогнозу ко ће да игра у финалу или ко ће да победи у финалу”.
 

Како је примена тзв. Data Science у све широј пимени, поставља се потање њених могућности и резултата када је у питању кошарка...

”Могућности су фантастичне. Нарочито је прва фаза узбудљива - а то је прикупљање података са свих утакмица. Ту смо развили једну апликацију која прикупља податке за све лиге и све игаче. Онда радимо на препознавању играча и обједињавању њихових статистика, с обзиром да неки играчи (као Доминиканци, играу прво у својој лиги, па рецимо у Аргентинској). Ми то проналазимо. Или Новозеланђани играју у Аустралијским лигама”, прича Петар, који ће са својим тимом вредно радити током целог тока СП у Кини.

”Интересантно је да смо пре десетак дана скупљали податке из Чешке лиге (Нáроднí Баскетбаловá Лига). Оборили смо нехотице сајт (јер је био лоше урађен) и он до писања овог текста није опорављен. Ваљда је веб администратор на одмору. Да закључимо, тамо где има много акција за време саме игре, могуће је доста тога да се предвиди.

А шта је циљ овог тима и шта желе постигну својим радом током трајања првенства?
 
”Основни циљ је да помогнемо свима да другим очима прате кошарку. У кошарци се зна "ко је мајстор, а ко меша малтер", па је мало необично када неко има нереалне захтеве од свог тима. А са друге стране, не желимо да деморалишемо навијаче да не навијају свим срцем и уложе сву енергију у победу свога тима.”
 
Наравно, поставља се и питање тачности оваквих прогноза, на чему се базирају и колика су одступања?

”Пошто прогнозе базирају на математичкој дисциплини статистика и вероватноћа, да употребимо вероватноћу од 75-80%. Уз напомену, да ако дође до поремаћаја, мора да се коригују резултати. На ово највише утичу повреде, али и судије. Србији су намерно одузели победу у полуфиналу првенства Европе 2015 против Литваније и у финалу против Словеније 2017. Ево и доказа испод. 


Судије ће да утичу на око 80% резултата критичних утакмица, којих ће на шампионату да буде 9, не рачунајући финале.
 
И за крај оно најбитније - шта они који се одлуче да и на овакав налин пропрате Мундијал могу да очекују на сајту - прогнозе засебних мечева и/или целокупног пласмана екипа?

”И једно и друго. Ускоро не на сајту да освану прогное мечева за наредни дан.
Прогноза победника ће бити коригована, у случају поремећаја (неко је изгубио а није требало или се играч повредио па је снага тима ТОР) промењена”.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару