Србија за част, Чешка за историју

"Орлови" у суботу у 14 часова у Пекингу играју последњи дуел на шампионату света. Србија ће у мечу за пето место на Светском првенству играти против једног од највећих изненађења турнира, селекцијом Чешке. Директан пренос меча је на Првом програму, стрим на РТС Планети (само за кориснике из Србије), ток меча и кретање резултата пратите на нашем порталу.

Екипа Александра Ђорђевића, након пораза од Аргентине у четвртфиналу, повратила је пољуљано самопуздање и одиграла фантастичан меч и савладала тим САД (94:89).

Србија је постала тек трећа земља која је у последњих 13 година савладала Америку у званичним утакмицама, и што је најбитније поново је играла као тим.

На резултатском плану, нама победа против Чеха не значи превише. Пласман на Олимпијске игре у Кини нећемо остварити. Нашим кошаркашима остаје да скупе снагу и концентрацију за још 40 минута и победом се опросте од Светског првенства.

Селектор Ђорђевић истакао је да приступ мечу против Чешке треба да буде исти као и против селекције САД.

"Једна утакмица коју треба завршити на прави начин, на онај на који смо то учинили против Америке, а ту утакмицу смо одиграли фантастично, сконцентрисано, водили смо 40 минута. Тако треба да уђемо и у меч против Чешке, да завршимо турнир на достојанствен начин, како пристаје правим, озбиљним професионалцима. Дошли смо овде, наравно да су мисли и даље на тој утакмици чевртфинала и то ће да остане, то је тако... Међутим, треба се само сконцентрисати на кошаркашке ствари и из тога тражити добар завршетак такмичења", рекао је Ђорђевић.

О последњем ривалу селектор има само позитивне речи.

"Чеси су екипа која се јако дигла. Без обзира на то што нема Веселог, у Балвину, на позицији пет, нашли су стуб одбране, а и напада, уз Саторанског који је апсолутни лидер и који је одиграо фантастично првенство... Они су једно од изненађења овог Светског првенства, заједно са Пољском, јер су ушли међу првих осам и тако направили сјајан резултат. Све честитке, имају још стару гарду као што су Ауда и Пампрла, али и неке нове момке који су се појавили и играју добру, растерећену кошарку", поручио је Ђорђевић.

Са друге стране, Чеси су утакмицу за пето место против Србије прогласили историјском, јер им се пружа прилика да поправе најбољи пласман у историји - шесто место освојено на Светском првенству у Љубљани 1970. године.

Чехословачка је 1970. године освојила шесто место на Светском првенству. У том тиму играли су великани чехословачке кошарке попут Јиржија Зидека, Јиржија Ружичке и Јиржија Зедничека.

„Прва виолина" Чеха Томаш Саторански изјавио је да је пред почетак првенства у неколико наврата истакао Србију као главног фаворита за освајање турнира у Кини, али да ће његов тим дати све од себе да направи изненађење.

Селектор Рохан Гинзбург сматра да је Србија, бар на папиру, много бољи тим, као и да је очекивао српски тим у борби за златну медаљу.

Директан пренос меча Србија - Чешка можете пратити у субоу од 14 часова на Првом програму РТС-а.

О новом прваку света у кошарци одлучиће у недељу Шпанија и Аргентина

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара