Пред дуел "Орлова" са Шпанијом – много, много више од игре

Кошаркаши Србије и Шпаније пласирали су се у четвртфинале Светског првенства у Кини. У међусобном дуелу, у недељу, две екипе одлучиће ко ће заузети прво место у групи и, макар оквирно, сазнати распоред мечева до краја тунрира. Више од тога, тај дуел ће показати ко је у овом тренутку највећа сила у европској кошарци.

Свака утакмица кошаркашких селекција Србије и Шпаније носи посебан набој. Са спортске стране, две велике кошаркашке нације желе да покажу свој примат у европској кошарци, али утакмица у недељу у Вухану носи са собом много више од тога.

"Орлови" играју феноменално на Мундобаскету у Кини. Убедљиво су најбоља нападачка селекција, цео свет је задивљен кративним решењима српске екипе, за које ниједан тим, до сада на турниру, није нашао адекватно решење.

Српски кошаркаши који хлеб зарађују у НБА лиги, нарочито Богдановић, Јокић и Бјелица, на најбољи начин прихватили су своје улоге предводника, док се остали сјајно уклапају у замисли селектора Ђорђевића и, свако на свој начин, дају велики допринос тимској игри, на којој завиде чак и амерички медији.

Шпанији недостаје неколицина врхунских играча, али и овај Скариолов тим, као и сви претходни, поседује завидан квалитет и улива одређени страх у костима сваком противнику. Односно, боље речено, готово сваком...

Марк Гасол и Рики Рубио вође су ове екипе, појачани НБА играчима браћом Ернангомез. Искуства дају Серхио Љуљ и Руди Фернандез, док су Виктор Клавер, Пау Рибас и Пјер Ориола одлични тимски играчи, који готово беспрекорно извршавају задатке које пред њих ставља италијански стручњак Серђо Скариоло.

Ко је најбоља европска селекција у 21. веку?

Богата традиција српске кошарке не дозвољава страх према било ком противнику. Чак и у годинама када су Шпанци били неприкосновени, када су били једина сила које се колико-толико могла супротставити Американцима, Србија је проналазила начин да се пружи велики отпор, неретко однесе и победу.

Да не залазимо у далеку прошлост, поменимо само утакмице одигране у 21. веку.

Шпанија је била боља у Америци 2002. и Јапану 2006. године. Ипак, Пешићева екипа је у Индијанополису освојила злато, да би је "Фурија" сменила са трона четири године касније.

На Евобаскету 2009. године, Србија је била боља у групној фази, док су се Шпанци са каматом реванширали у финалу истог такмичења.

У сада већ епском дуелу, у четвртфиналу Светског првенства у Турској 2010. године, Милош Теодосић је "пресудио" Шпанцима тројком у последим тренуцима меча, да би годину дана касније Шпанија узвратила убедљивим тријумфом на Евробаскету.

Један од најслабијих периода у историји српске кошарке Шпанци су искористили и на наредном континенталном шампионату, наневши Србији један од најтежих пораза од када се "баскетара" тапка српским теренима – било је 90:60 за "Фурију".

Шпанци су и на Мундобаскету 2014. године, који су организовали, убедљиво славили у групној фази такмичења, али је Србија на крају освојила сребро, док је Оренгин тим остао кратких рукава.

Последњи међусобни дуел две селекције одиграле су на Евробаскету 2015. године, а Србија је тријумфовала резултатом 80:70.

Борба за прво место у групи, има ли места калкулацијама

Недељни дуел Србије и Шпаније одлучиће ко ће бити првопласирани тим у Групи Ј на Светском првенству у Кини, истовремено ко ће бити и противници две екипе у четвртфиналу такмичења.

С друге стране, тешко је прогнозирати ривале у каснијој фази, пошто мечеви у групама К и Л још нису играни, а велики број репрезентација истакао је кандидатуру за само четири позиције које воде међу осам најбољих.

Ако се држимо пројектованог пласмана екипа, који је врло подложан променама, победом над Шпанијом би се избегао дуел са Американцима у полуфиналу такмичења (наравно, уколико селекција САД заузме прво место у групи, испред Бразила и Грчке), док би ривала за пласман у финале требало тражити међу Аустралијом и Француском, евентуално Литванијом.

Много је непознаница, вероватно је рано и за било какву прогнозу. Ипак, једна ствар је сигурна – дуел Србије и Шпаније биће прави спектакл за кошаркашке сладокусце.

Сувишно је и истицати, надамо се победи српског тима. После свега што су показали у Кини, у прва четири дуела на турниру, Шпанаца се не треба плашити, али их треба схватити максимално озбиљно.

Сале и играчи то вероватно најбоље знају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару