Читај ми!

Треба ли да страхујемо после победе над Порториком

Неке претходне репрезентације наше земље, како год се она у том тренутку звала, имале су великих проблема са селекцијом Порторика. Ипак, после пораза од тима са Кариба, као по правилу, освајане су златне медаље. Да ли то значи да тријумф Салетових "Орлова" против исте државе у Кини треба да забрине српске љубитеље кошарке?

Треба ли да страхујемо после победе над Порториком Треба ли да страхујемо после победе над Порториком

Златне медаље освојене на Светском првенству у Аргентини 1990. године, као и у Индијанаполису 2002. године, међу најзначајнијим су у богатој историји српске и југословенске кошарке. Занимљиво, у оба наврата пут до највишег постоља водио је преко Порторика.

И оба пута смо изгубили...

У Санта Феу, Пикулин Ортиз и Рамон Ривас били су бољи од једне од најталентованијих европских екипа коју је свет икада видео, а коју су преедводили Дражен Петровић, Владе Дивац, Тони Кукоч, Жарко Паспаљ...

У Индијанаполису, 12 година касније, на турниру који многи и дан-данас препричавају, сви памте победу на плагијатом "Дрим тима" у четвртфиналу, као и епску битку са Ђинибилијевом Аргентином у незаборавном финалу.

Мало ко се сећа пораза од Порторика у другој фази такмичења. Овога пута Пикулин Ортиз (исти онај из Аргентине) био је асистент незаустављивом Данијелу Сантјагу, а Пешићеви момци од тог тренутка победили су у сваком мечу и донели држави ново кошаркашко злато.

У Кини, лета 2019, Салетови "Орлови" нису желели да иду тим путем. Потпуно самоуверено, доминантно, понекад и претвише опуштено, дошли су до тријумфа од 90:47 и наставили низ сјајних резултата на Мундобаскету.

Овога пута Богдановић није био шутерски расположен, па су његову улогу лидера преузели Бјелица и Марјановић.

Бели је био најбољи стрелац са 18 поена. Задивљује лакоћа са којом игра, а нарочито сигурност коју у игри улива осталим саиграчима. Крило Сакрамента редовно испуњава и остале статистичке категорије, некако тромо и неприметно...

Марјановић се поигравао са центрима Порторика и изазивао одушевљење публике у Вухану. Велики број Кинеза и даље га сматра за главну атракцију турнира, не схватајући у потпуности његов кошаркашки потенцијал, а камоли допринос игри српског тима.

Плејмејкери Јовић и Мицић остварили су, комбиновано, 17 асистенција, што је нападачки квалитет којим не може да се похвали ниједан други тим на Мундобаскету.

Новом победом, Србија је сада већ широм отворила врата четвртфинала у Кини. Остао је још дуел са кошаркашким архинепријатељем, селекцијом Шпаније, који ће вероватно одлучити која екипа ће међу осам најбољих са првог места у групи.

Против Порторика, Србија је одиграла шесту узастопну утакмицу на Мундобаскетима са 90+ постигнутих поена. Иако Шпанце никада не треба потцењивати, страх овога пута мора бити у њиховом табору.

Недавно је Рок Стипчевић рекао да је ова генерација српских кошаркаша најбоља европска екипа у последњих 20-25 година. Поредити је са неким претходним не само да је незахвално, већ помало и непоштено према Салетовим момцима, који су се изборили, а тек ће се изборити, за статус који им по свему виђеном у Кини припада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару