Читај ми!

Варнице против Италијана, "Орлови" се спремају за четвртфинале

Српски кошаркаши су против Италије забележили и трећи тријумф на Светском првенству у Кини. Иако коначан резултат (92:77) не осликава право стање на терену, остаће упамћена "физичка" утакмица две екипе и варнице које су последица важности меча.

Иако смо у припремном периоду одиграли два меча са Италијанима и забележили две победе, знало се да ће утакмица у Фошану бити нешто сасвим другачије. Први пут на турниру "Орлови" су имали прилику да осете такмичарски меч, који подразумева велики број физичких дуела, често и преко граница спортске пристојности.

Италијани су у прва два меча фантастично шутирали за три поена, а са том праксом наставили су и у дуелу против Србије (11/26). "Орлови" су у прва два меча на турниру шутирали тројке још прецизније и ту су максимално успели да парирају "Азурима" (10/24).

Чак 50 поена постигли су изабраници Салета Ђорђевића у првом полувремену, да би најлошији период игре била трећа деоница, када су Италијани у једном моменту успели да приђу на два поена заостатка, али то је било све што су успели да направе у овом мечу.

Последњу деоницу обележиле су добра одбрана Србије, из које је направљена недостижна предност, али и варнице на терену проузроковане нервозом Италијана и превише самоувереном, понекад и неучтиво безобразном игром српског тима.

Прво су Радуљица и Галинари били у сукобу, Италијану је досуђена неспортска лична грешка, док су нешто касније Јокић и Хакет имали "блиски сусрет", а српском центру је суђена "прекомерна употреба силе".

Није то нимало чудно. Обе екипе знале су да је овај меч један од најважнијих на турниру. Победа би отшкринула врата четвртфинала, док пораз значи велику борбу са Порториком и Шпанијом за пласман међу осам најбољих екипа на турниру.

Срећом, Србија је та која је стигла до тријумфа, до првог места у Групи Д и до пол-позиције, заједно са Шпанијом, у односу на Порторико и Италију, који ће имати изузетно тежак задатак да прескоче "Орлове" и "Фурију" на путу до зацртаног циља.

Богдановић је још једном био први кошгетер, постигавши 31 поен. Иако је имао проблема у реализацији слободних бацања и у шуту за два поена, Богдан је још једном показао да је прави предводник овог тима и да се од њега може очекивати максимум када је о најважније.

Богдан је на поене додао и четири скока, пет асистенција и чак пет украдених лопти, што показује разноврсност у његовој игри, у оба смера.

Бјелица је са клупе стигао до седам скокова и чак девет асистенција, док је Јокић, уз 15 поена, допринео са шест скокова и четири успешна додавања.

Добру енергију унели су и Владимир Лучић, ангажованом игром у одбрани, посебно над Белинелијем, и Мирослав Радуљица, којег су Италијани успевали да зауставе само прекршајима.

Српски кошаркаши сада се селе у Вухан, где ће мечеве друге фазе играти против Порторика (петак) и Шпаније (недеља). Само једна победа требало би да буде довољна за пласман у четвртфинале, док би оба тријумфа гарантовала прво место у Групи Ј и, бар на папиру, лакшег противника на путу до медаље.

Јесу "Орлови" у мечу са Италијанима показали одређене слабости, али су по ко зна који пут ставили остатку света до знања да Срби кошарку имају у малом прсту и да их с правом многи виде можда и као прве фаворите за освајање златне медаље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару