Опет ништа!

Холандија се пробудила са мамурлуком после Светског фудбалског првенства, на коме је репрезентација те земље поражена у финалу од Шпаније. Полиција спречила веће инциденте.

Међу насловима у холандској штампи са извештајима са Светског првенства у Јужној Африци налази се и онај на коме пише "Не опет" изнад фотографије утучених Холанђана после завршетка другог продужетка, док је дневник Алгемен дагблад извештај је почео насловом "Наранџасте сузе".

Холандија је трећи пут поражена у финалима светског првенства. Оба претходна пута губила је од домаћина Мундијала, 1974. године од Западне Немачке, а четири године касније и од Аргентине.

"Био сам у пеленама '74. а мислим да смо били ближи '78, када смо погодили стативу у другом полувремену. Сада морамо да чекамо још 32 године", рекао је Крис Нилен, тридесетосмогодишњи менаџер.

"Искрено, Шпанија је била боља, признајмо то. Али, имали смо и ми шансе", рекао је Џес ван Стратен.

Полиција је широм земље забележила неколико немира када су се разочарани навијачи потукли и палили ватромет на крају утакмице.

Специјална полиција морала је у Хагу да растура масу са једног трга, на коме су раније избијали нереди на Светском првенству. У граду Зволе на истоку земље ухапшен је један човек са пиштољем, али се не зна још да ли је пуцао из њега.

Мноштво потиштених навијача у Амстердаму пробудило се јутрос увијено у холандске заставе на трибинама градског Централног стадиона, пошто су пропустили последњи превоз кући.

Утакмицу је на огромним екранима на градском Тргу музеја гледало више од 100.000 навијача, али су се брзо и релативно мирно разишли пошто је Андрес Инијеста у продужетку развејао њихове снове о ослобађању етикете "најбољег тима који никад није освајао Светског првенство".

Међу ђубретом које је остало на тргу налазиле су се изгажене наранџасте вувузеле.

Холандска фондација која прати телевизијске рејтинге објавила је да је финале код куће гледало 8,5 милиона људи, што га чини једним од најгледанијих програма у историји земље.

Међу разочаранима нашло се и поноса што је земља од само 16 милиона становника дошла до финала, избацивши успут петоструког првака Бразил.

"Борили су се као лавови", наслов је у најпродаванијем дневнику Телеграф. Поред наслова налази се фотографија са терена у Јоханесбургу, на којој је Робин ван Перси са лицем у шакама, поред кога је Арјен Робен на коленима, такође са лицем шакама.

Отказана је и планирана победничка парада бродом кроз канале Амстердама, али тим селектора Берта ван Марвијка биће ипак лепо дочекан. Играчи се у отаџбину враћају поподне, а њихов авион испратиће наранџасти авион Ф16, који ће се укључити у пратњу чим се уђе у ваздушни простор Холандије. У уторак иду у госте код краљице Беатрикс у Хагу, а онда ће отићи у Амстердам на пријем на Тргу музеја.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се