Мирисна вувузела

Ова вувузела утиче на нос не на уши, не прави буку већ мирише. Није у питању труба која је својом ужасном буком обележила Мундијал у Јужној Африци, већ ретка врста цвета који расте у тој земљи, а која је добила име по овом музичком инструменту.

Осим добрих утакмица, лепих потеза и голова, Мундијал у Јужној Африци остаће упамћен по вувузелама, трубама које су правиле заглушујућу буку на стадионима где су се играле утакмице Мундијала.

Ова труба до лудила је доводила гледаоце крај малих екрана, који су имали утисак да 90 непрекидно слушају ројеве пчела или комараца како зује поред ушију.

Ипак, да име овог музичког инструмента остане упамћено по злу, потрудио се Институт за биолошку разноврсност у Јужној Африци, који је одлучио да једнан угрожени цвет крсти именом "мореа вувузела".

Овај цвет из породице Ириса, коме због урбанизације прети истребљење, расте у југозападном делу земље.

По изгледу ова биљка много подсећа на инструмент вувузелу, па је због тога и добио име по популарној јужноафричкој труби.

Остаје нада да навијачи, који су месец дана трпели ужасну буку трубе вувузеле, неће свој бес искалити на овој заштићеној биљци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије