Африка пише историју

Холандија и Шпанија победом у финалу Светског купа стижу до свог првог трофеја намењеног прваку света. "Лалама" треће финале, Шпанци дебитују у финалним мечевима. Први пут у историји Мундијала, једна европска репрезентација освојиће "богињу" ван свог континента.

После великог броја утакмица, лепих голова, узбуђења, судијских грешака, суза и радости, дошли смо до саме завршнице Светског првенства у Јужној Африци. Први Мундијал на афричком континенту остаће упамћен, ако ни по чему другом, по бар два куриозитета.

У финалу ће играти две европске екипе, које су највише и показале на турниру, Холандија и Шпанија. Једна од ове две репрезентације освојиће фудбалску "богињу" први пут у историји, а притом ће се први пут десити да европска репрезентација осваја титулу првака света на ваневропском континенту.

Холандија и Шпанија одиграле су осам мечева у историји, а занимљиво је да се никада нису састајали на Мундијалима. "Лале" су у малој предности, јер су забележили четири победе и три пораза, уз један реми, док је гол разлика на страни "фурије", 12:10.

Трећа срећа за "лале"

Холанђани у Јужној Африци играју свој девети Мундијал. Свакако ће екипа Берта ван Марвијка покушати да оствари што њихови претходници нису успели, а то је освајање трона света.

Златна ера Холандије била је седамдесетих година прошлог века. У два узастопна финала "лале" су остале кратких рукава, али старији љубитељи фудбала сигурно још увек памте мајсторије Кројфа, Репа и Нескенса.

У Западној Немачкој 1974. године, Холандија је приказала сјајну игру. Редом су падали Уругвај, Бугарска, Аргентина, Источна Немачка и Бразил, док је само Шведска успела да извуче нерешен резултат. Ипак, у финалу је бољи био домаћин (2:1), предвођен Францом Бекенбауером.

Четири године касније, најбољи фудбалери света нашли су се у Аргентини. Чудне околности претходиле су Мундијалу, пошто је само две године раније у Аргентини извршен војни пуч. Холанђани су пре турнира остали без предводника, Јохана Кројфа, који је одбио да учествује на Мундијалу.

У финалу противник поново домаћин, овога пута Аргентина са сјајним Мариом Кемпесом. Меч је одигран на Монументал стадиону у Буенос Аиресу, пред више од 70 хиљада гледалаца. После 90 минута резултат је био нерешен (1:1), али су "гаучоси" са два поготка у продужетку решили питање победника.

Холанђани се надају да ће ове године надокнадити изгубљено и да ће напокон освојити "богињу". Екипа игра одлично, забележене су све победе, на путу до дуго жељеног циља стоји само "црвена фурија".

Историјски успех Шпаније

Шпанија ће на дванаестом појављивању на Мундијалима одиграти своје прво финале у историји светских првенстава. Нација која живи за фудбал жели да буде трећа репрезентација у историји, после Западне Немачке и Француске, која ће објединити титуле првака Европе и света.

Највећи успех "фурије" је четврто место на Светском првенству у Бразилу давне 1950. године, када су екипу предводили убојити стрелци Басора и Зара, који су укупно постигли девет голова на турниру. Ипак, даље од четвртог места није се могло, али тај резултат је до ове године био мисаона именица за шпанске фудбалере.

Ове године, екипа је сјајно укомпонована. Осим изненађујућег пораза на старту шампионата, забележене су све победе, минималне али сигурне. Како ће бити у мечу против Холандије, сазнаћемо после великог финала на Сокер Сити стадиону у Јоханесбургу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару