Петлићи под истрагом, ФИФА прети

Француска влада отворила истрагу о околностима које су довеле до дебакла "галских петлића" на Светском првенству у Јужној Африци. ФИФА упозорила да неће допустити мешање државе у фудбалске послове.

Капитен Француске Патрис Евра претио је пре неколико дана да ће испричати све догађаје који су довели до распада система у екипи Рајмонда Доменека. То је, међутим, још увек није догодило, али је Евра објаснио да ће фудбалери своје виђење "пута до дна" прво поделити са политичарима.

"Нико нема довољно хладну главу да процени шта се заиста догодило, јер су ожиљци свежи и све боле подједнако", рекао је Евра, обзнањујући да је истрагу о хаосу у тиму Француске преузела влада и, индиректно, председник Никола Саркози.

Најава исраге уследила је свега неколико дана пошто је Саркози позвао Тјерија Анрија на "канабе" Јелисејске палате у покушају да спаси бар нешто публицитета којим су се, претходних мундијала, китили његови претходници.

Жак Ширак, који се налазио на челу Француске када је Зинедин Зидан водио репрезентацију до светске титуле, забележио је моменталаан скок популарности од 15 одсто, што би Саркозију дошло "као мелем на рану" у тренутку када се држава мобилише против његове реформе пензионог система.

Али, истрага коју су најавили председник Никола Саркози и министарка спорта Роселин Башело, највероватније неће бити могућа, јер је ФИФА оштро упозорила Париз да се неће устручавати да оштро казни Француску уколико утврди да се држава меша у фудбалске ствари.

"Рекао сам им да буду веома пажљиви јер уколико буде мешања ФИФА ће реаговати... Пратићемо шта раде и то не само због тога јер сам ја Француз", рекао је генерални секретар ФИФА Жером Валке.

Упозорење се заснива на Статуту ФИФА, према коме је држава забрањено мешање у послове националних савеза, што су претходно на својој кожи искусили Грци, Шпанци, Етиопија и Ирак.

Уколико се ФИФА одлучи да казни Французе, суспензија се односи на све националне селекције, клубове, судија и званичнике, што би нанело озбиљан ударац француским намерама да 2016. године организују првенство Европе.


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару