Читај ми!

Терзић за РТС: Помало ме је страх када сам видео синоћ утакмице Лиге шампиона, али ми се питамо

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, дан пред прву утакмицу црвено-белих у реформисаној Лиги шампиона, каже за РТС да га је помало страх након што је одгледао мечеве у уторак. Без обзира на велики респект према Португалцима, очекује да ће Звезда одиграти храбро и високо напасти. Истиче да у његовој ери црвено-бели никада нису имали јачи тим, али признаје да је јако тешко убедити квалитетне стране играче да дођу у Србију.

Почела је нова Лига шампиона. После 32 године такмичења по групама, Лига шампиона коначно је постала лига, са једном табелом и 36 клубова. Као и 1992, учесник и ове прве Лиге шампиона је Црвена звезда. Сезону у најквалитетнијем европском такмичењу шампион Србије отвара у четвртак на "Маракани", утакмицом са Бенфиком.

Дан уочи дуела са португалским великаном, гост емисије "Око" био је генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић, који је у разговору са Гориславом Папићем истакао да већ након првих шест утакмица, одиграних у уторак, нови формат елитног европског такмичења делује спектакуларно.

"Тек сада, са ове временске дистанце видимо колико је био прост онај претходни систем Лиге шампиона. Тек сада видимо да је ово права Лига шампиона. Прави се јединствена табела од 36 клубова. Многим љубитељима фудбала је било нејасно како ће то све изгледати, ко са ким игра. До самог жреба многи су ме запиткивали да ли је ово група или није група. Људи нису могли да схвате ако Звезда игра против Интера, Милана и Барселоне, да Јанг бојс или Бенфика не играју против њих", испричао је Терзић.

Признаје да нови систем Лиге шампиона јесте у почетку био компликован да се схвати, али наглашава да је спектакуларан и потпуно другачији.

"Ово је права лига. Помало ме је страх када сам видео синоћ оних шест утакмица и како је Штутгарт одиграо усред Мадрида. Потпуно је надиграо Реал, поготово у првом полувремену. Имао је много већи посед лопте, по свим параметрима је био за класу изнад Реала. Број шанси који је направио, стварно да се добро замислимо. Није он случајно био вицешампион велике немачке Бундеслиге. Синоћ су показали да су храбри и офанзивни. Стварно невероватан тим", нагласио је Терзић.

"Много очекујемо, али треба бити опрезан"

Терзић напомиње да су сви противници Црвене звезде у Лиги шампиона велики клубови и одлични тимови.

"Без обзира на тежину противника, драго ми је што смо добили велике клубове. Добили смо шампионе и вицешампионе великих европских сила – Немачке, Француске, Италије, Холандије, Португалије... Стварно ће уживати сви навијачи Црвене звезде, а и ми", истакао је Терзић.

Сматра да је право време да Црвена звезда измери колико може против најбољих екипа у Европи.

"Ово ми је већ 11. сезона у Црвеној звезди. У мојој ери никада нисмо имали бољи и квалитетнији тим. Много очекујемо, али треба бити опрезан, уз уважавање великих клубова против којих играмо. Мислим да Звезда може много више него свих претходних сезона", сигуран је Терзић.

Напомиње да многи навијачи нису срећни због јаких противника из четвртог шешира, али да Звезда не треба никога да се плаши ако хоће да игра Лигу шампиона.

"Без обзира на велики респект који показујемо и осећамо према Португалцима, сигурно ћемо сутра одиграти храбро и високо их напасти. Наравно, у оваквим утакмицама је потребно доста среће. Видели смо да Милан поведе код куће против Ливерпула, па изгуби са 3:1. Требаће много среће, али ми се питамо, све зависи од нас. Колико будемо квалитетни, концентрисани и храбри, такав ће резултат бити", нагласио је Терзић.

"Играч калибра Силаса у нормалним околностима никада не би дошао"

Што се појачања у финишу прелазног рока тиче, Звездан Терзић не крије да играч калибра Силаса, дојучерашњег фудбалера Штутгарта, у нормалним околностима никада не би дошао у Црвену звезду.

"Искористили смо моменат његовог сукоба са тренером Штутгарта. Прелазни рок је завршен свуда у Европи, а он је дечко хтео да игра, да нађе клуб и нову средину и могао је то само у Србији или Турској. Преговарали смо добро, одржали смо видео-позив са њим, предочили смо му све предности Црвене звезде. Осетио је неко поверење код нас и преломио да хоће у Звезду", објаснио је Терзић.

Подсећа да је Силас два пута проглашаван за најбољег младог играча Бундеслиге и званично другог по брзини играча шампионата Немачке.

"Имао је велике понуде из Премијер лиге. Штутгарт је све то одбио. По свим параметрима, играч као Силас никада није дошао у Црвену звезду", истакао је Терзић.

Наглашава да, поред Силаса, Звезда има квалитетан тим, у којем је и Раде Крунић, играч који је одиграо 300 утакмица у Серији А и био стандардни првотимац Милана.

"Он је тактички паметан играч, права 'шестица' која нам је недостајала. И сви остали играчи који ће сутра истрчати на терен, Звезда може да се похвали да су то репрезентативци својих земаља, играчи који имају огромно искуство, пуни самопоуздања. Уз подршку пуне 'Маракане' не сумњам да ћемо показати оно што Црвену звезду чини великим европским клубом", рекао је Терзић.

"Хвангов примарни циљ да се приближи Премијер лиги"

На питање може ли Крунић да буде нови Звездин Ин Бом Хванг, Терзић наглашава да репрезентативац Босне и Херцеговине има много јачу биографију од Хванга.

"Без обзира на то што смо ми Хванга заволели и прихватили са разлогом и што су га навијачи прогласили за најбољег играча Звезде, Раде Крунић је мало дефанзивнији и мислим да је нама то потребно у овако јакој Лиги шампиона, да добијемо стабилност и чврстину испред штоперског тандема. Ми морамо доводити све најбоље што је српско и нисмо смели то да испустимо", истакао је Терзић.

Открио је да је Жозе Морињо хтео да уведе у Фенербахче нову енергију и свежу крв, због чега се појавила могућност да црвено-бели доведу Крунића, који није одговарао Португалцу.

"Стрпљиво смо у тајности радили. Ишли смо на карту српства и звездаштва код Крунића и направили смо феноменалан потез довођењем њега и Силаса. Кажу ови што прате портале и форуме да је била таква еуфорија последњих сати, да одавно Црвена звезда није тако успешно привела прелазни рок крају", нагласио је Терзић.

Признаје да му је, као и свим навијачима Звезде, жао што је Хванг отишао, али каже да су претходног лета успели да га доведу само због неспоразума са Олимпијакосом и да је његов једини услов био да се у уговор стави чврста излазна клаузула од седам милиона евра.

"Био је коректан, није искористио ту клаузулу. Рекао је да не жели да оде ако се не договоре са Црвеном звездом на осам милиона. Он је заволео Београд, Звезду и Србију. Користим прилику да му захвалим на свему што је дао клубу у претходних годину дана", рекао је Терзић.

Напомиње да је Хвангов примарни циљ био да се приближи Премијер лиги јер жели у будућности да заигра у Енглеској.

"Сматрао је да је после годину дана време да преко холандске лиге буде ближи остварењу својих циљева. Са спортске стране га разумем. Велико му хвала, свима нам је жао што је отишао, али мислим да је разочарање звездашке јавности кратко трајало јер после два дана смо реализовали долазак Крунића, Силаса и Немање Радоњића. Много разлога за задовољство имају сви навијачи Црвене звезде", нагласио је Терзић.

"Јако је тешко убедити играче да дођу у Србију"

Терзић признаје да је много тешко довести у Звезду играче попут Хванга и Силаса јер не гледају на клуб само кроз призму Лиге шампиона, него, пре свега, кроз призму домаће лиге, која је, како каже, изузетно лоша са изузетно лошом инфраструктуром.

"Има јако неквалитетних тимова и игра се јако неквалитетан фудбал. Надам се да ће Фудбалски савез Србије у неком догледном периоду, као што већ ради, уз помоћ државе, изградњом нових стадиона и терена, направити још корака. Треба да се мења и формат такмичења и многе друге ствари кроз дугорочну стратегију развоја српског фудбала, поготово наше лиге, омладинског фудбала и стручног кадра", апелује Терзић.

Понавља да је јако тешко убедити играче да дођу у Србију јер Црвена звезда није само Лига шампиона, већ и домаћа лига, која је, како каже, остала далеко испод Звезде, организационо, финансијски и по квалитету.

У том контексту, Терзић напомиње да је велико појачање за Звезду и Вања Дркушић, Србин рођен у Словенији, чији је дечачки сан био да дође у Црвену звезду.

"Искористили смо тај моменат. Ја их у разговорима често пецнем. Кажем им играо си фудбал свуда, али никада ниси обукао дрес Црвене звезде и никада ниси изашао на 'Маракану'. То је нешто што недостаје свакоме у биографији и да сутра прича својим унуцима. Наравно да је српским играчима лакше да разумеју величину Црвене звезде и величину нашег стадиона и наравно да их је лакше убедити", не крије Терзић.

"Највећа плата коју можемо да дамо је 1.250.000 евра"

Терзић истиче да би воле да у Црвеној звезди буду сви најбољи српски играчи и репрезентативци, али да има објективних околности због којих то није могуће.

"Нама су можда и најскупљи српски играчи које желимо да доведемо. Видите где играју и за које плате у Милану или Јувентусу. Црвена звезда дефинитивно у овом тренутку не може то да испрати. Највећа плата коју можемо да дамо је 1.250.000 евра. То нам је сада горња граница и годишња плата најплаћенијег фудбалера. Као клуб ћемо да растемо и сигурно ћемо доводити све боље играче и плаћаћемо све више. Неће проћи много пре него што Црвена звезда почне да плаћа по два или два и по милиона вера најбоље играче", рекао је Терзић.

Наглашава да је то једини начин и да свако ко жели да буде учесник оваквог формата Лиге шампиона мора да улаже и доводи боље играче.

"Ја када сам дошао 2014, ми смо имали буџет од осам милиона и то смо користили за враћање старих дугова. Да бисмо правили овакве резултате Црвеној звезди је потребно 65 милиона евра годишње. Направили смо ове године рекордан приход. До сада смо, од првог јануара 2024, зарадили 92 милиона евра. Наши приходи су јасни, транспарентни и доступни свакоме на АПР-у. Највећи су нам приходи од трансфера играча. Ове године смо приходовали 42 милиона вера од играча и 28 милиона вера од Уефиних бонуса", саопштио је Терзић.

Подсећа да је Црвена звезда много инвестирала у претходном периоду јер је, како истиче, фудбалски бизнис другачији од свих осталих.

"Не можете чекати да нађете паре па да купујете играче. Морате да ризикујете јер је само добар спортски резултат генератор великих прихода. Највећи проблем у старту био је да ми људи верују и да ми дају време. То смо успели сами, једном паметном политиком. Волео бих да нашим путем крену и остали клубови који не разумеју фудбалски бизнис, али ту смо да им помогнемо и да им објаснимо", рекао је Терзић.

Цело гостовање Звездана Терзића у емисији "Око" погледајте у видео-снимку на почетку текста.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи