Читај ми!

Приче из Чеченије

Председник Чеченије Рамзан Кадиров тврди да је управо област којом он влада једно од најсигурнијих места не свету. Као председник Терека из Грозног Кадиров је довео Руда Гулита на место тренера и има намеру да своју фудбалску творевину претвори у најбољи руски, али и поштовани европски клуб.

Руд Гулит је од јануара на клупи Терека. У прва два кола у новој сезони, клуб је забележио два пораза и није постигао гол. Холанђанин за сада није имао проблема, али ако се зна да је први човек Чеченије у исто време и први човек Терека, ствари би могле брзо да се окрену против некадашње звезде Милана.

Рамзан Кадиров је апсолутни владар Чеченије и председник клуба који са клупе води Гулит. Када се сазнало да ће две стране сарађивати, глас су подигли борци за људска права, новинари и навијачи. Кадиров нема репутацију мирног и праведног човека. Напротив, више пута је оптужен за убиства, мучења и терор. Ипак, ово је прича о Руду Гулиту.

Холандски стручњак живи у тимском хотелу Терека, који је под тешким обезбеђењем. У његовој соби, као уосталом и по читавом граду, налазе се портрети Рамзана Кадирова, али и његовог убијеног оца Ахмада. И шта год питали Гулита, он је спреман да прича једино о фудбалским темама.

"Кадиров можда јесте председник Терека, али се не меша у мој посао. Ја овде зарађујем новац, али мој посао има и још једну функцију. Ја фудбалом доносим радост људима након два рата који су проживели", изјавио је Гулит.

Нови тренер је доведен са намером да у најкраћем могућем року од клуба из Грозног направи тим који ће бити поштован у Европи. За то добија између милион и два и по милиона евра годишње, што је преко сто пута више од просечне плате у Чеченији.

Председник клуба тврди да је Чеченија сада једно од најсигурнијих места на планети. Кадиров додаје да је срећан јер је његова војска успела да "истера ђавола из побуњеника", тако да је сада све у најбољем реду. Жена Руда Гулита се не слаже за председником, тако да је одлучила да неко време не живи са мужем.

Терек није успео да потпише Дијега Форлана, па ће до следећег покушаја да доведе звезду у клуб Гулит морати да сачека август. Ипак, Кадиров је "наредио" да клуб у најкраћем могућем року мора да постане најбољи у земљи. Пре свега би ваљало у трансферима "победити" суседни Дагестан, који је успео да доведе Роберта Карлоса и тако зада ударац комшијама.

Вредно се ради на промоцији клуба. Прошле године, на егзибиционој утакмици против тима чији је капитен био Кадиров, играли су Гулит, Кафу, Матеус, Ромарио и Бебето. Договор пре утакмице је био да звезде "тешком муком" победе Тим Грозни. Председник је шутирао три пенала, два промашио, али на крају се све завршило "онако како треба".

Прошлог децембра је стигло и обећање из клуба да "намештања више бити неће". Званичници су рекли свим странама које су заинтересоване за "договор" да се више поводом тог проблема не јавњају. И данас се прича о утакмици Купа из 2004. године, када је Терек савладао Крила Совјетов и тако остварио највећи успех у историји. Верује се да је "политички утицај" решио питање победника.

Тренер Терека Руд Гулит тренутно има проблема са екипом, пошто се мучи да подигне ниво квалитета игре. Холађанин верује у боље дане и зна у чему је проблем. Подсетник председника Кадирова доказује да Гулит није потпуно усамљен у походу на велике резултате.

"Потребни су нам још један дефанзивац и један нападач. Видети кога је могуће довести", пише у поруци Рамзана Кадирова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи