Одржан жреб за Лигу Европе - Лазетић против Бодеа

У "Грималди форуму" у Монте Карлу одржан је жреб за реформисану Лигу Европе. Најзанимљивије утакмице играће екипа Реал Сосиједада.

У првом жребу пред такмичење потпуно новог формата, са више учесника и већим бројем мечева куглице су извлачили некадашњи играч Атланте Глен Стремберг и нападач Атлетик Билбаа Ариц Адуриз.

Србија неће имати представника у другом по квалитету европском такмичењу.

Најзанимљивије мечеве играће Реал Сосиједад, који је био у другом шеширу. Укрстиће копља са Ајаксом, Лациом, ПАОК-ом, Макабијем, Андерлехтом, Динамом из Кијева, Викторијом Плзељ и Ницом.

Макаби из Тел Авива који са клупе води Жарко Лазетић играће против: Порта, Ајакса, Реал Сосиједада, Браге, Митјиланда, Боде Глимта, Риге и Бешикташа.

Репрезентативац Србије Андрија Живковић са екипом ПАОК-а снаге ће одмеравати са: Галатасарејем, Славијом из Прага, Јунајтедом, Ференцварошем, Реал Сосиједадом, Виторијом Плзењ, Стауом и Ригом.

Реформисана Лига Европе

Нови формат Лиге Европе идентичан је новом формату Лиге шампиона. Уместо досадашња 32, од предстојеће сезоне имаће 36 учесника.

Тимови више неће бити подељени у осам група од по четири, већ ће се на основу броја сакупљених бодова рангирати на јединственој табели, као у националним шампионатима.

Разлика у односу на државна првенства је у формату надметања, који није класичан лигашки, што значи да се тимови неће по два пута састати са сваким од 35 противника, већ ће сваки учесник током прве (лигашке) фазе Лиге Европе одиграти по осам утакмица са осам различитих противника - четири код куће и четири у гостима.

До осмине финала два путића

Након завршетка лигашке фазе такмичења осам првопласираних тимова на табели избориће директан пласман у осмину финала и биће касније носиоци пред жреб за ту рунду.

Екипе позициониране од деветог до 24. места мораће да одиграју додатну - плеј-оф рунду, а победници двомеча ће попунити преосталих осам места у осмини финала.

На жребу за плеј-оф рунду носиоци ће бити тимови који су лигашку фазу такмичења завршили између деветог и 16. места, па ће за противника добити једну од екипа које су заузеле позиције од 17. до 24.

Последњих 12, односно тимови који су лигашки део надметања завршили испод 24. места на табели, окончаће свој европски пут, без могућности да се преселе у Лигу конференције.

Сви дуели у нокаут фази такмичења, од плеј-офа до полуфинала, играју се у форми двомеча у којем не важи гол у гостима. У плеј-оф рунди и осмини финала носиоци ће играти реванш на свом терену.

Као и до сада, домаћин финала биће унапред одређени град, а ове сезоне је то шпански Билбао. Две најбоље екипе бориће се за трофеј на Стадиону "Сан Мамес".

Распоред лигашке фазе Лиге Европе:
Прво коло: 25-26 септембар 2024.
Друго коло: 3. октобар 2024.
Треће коло: 24. октобар 2024.
Четврто коло: 7. новембар 2024.
Пето коло: 28. новембар 2024.
Шесто коло: 12. децембар 2024.
Седмо коло: 23. јануар 2025.
Осмо коло: 30. јануар 2025.

Нокаут фаза:
Плеј-оф: 13. и 20. фебруар 2025.
Осмина финала: 6. и 13. март 2025.
Четвртфинале: 10. и 17. април 2025.
Полуфинале: 1. и 8. мај 2025.
Финале: 21. мај 2025. у Билбау

петак, 30. август 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару