Читај ми!

Зашто су Саудијци завезали фудбалску кесу

Пре годину дана, чинило се да се фудбалске звезде свакодневно утркују ко ће пре у Ријад, Џеду и друге градове у највећој држави Арабијског полуострва. Овог лета трансфери су драматично скромнији. Да ли је разлог то што фудбалски таленат рђа на пустињском ветру како су аналитичари теоретисали током летошњих континенталних првенстава? Нова сезона саудијске Про лиге почиње данас, 18 тимова бориће се за шампионску титулу.

Зашто су Саудијци завезали фудбалску кесу Зашто су Саудијци завезали фудбалску кесу

Прошле године фудбалски клубови из Саудијске Арабије потрошили су око 900 милиона евра на трансфере играча углавном из Европе. Путем Кристијана Роналда пошли су Карим Бензема, Садио Мане, Нејмар, Ријад Марез, Александар Митровић и бројни други асови европског фудбала. Највећи трансфер од чак 90 милиона евра направио је Нејмар преласком из Пари Сен Жермена у Ел Хилал.

Овог лета дошло је до општег пада цена играча на трансфер тржишту, те се то одразило и на летњи прелазни рок у Саудијској Арабији. Једним делом одговорност сносе такмичења попут Европског првенства, односно Копа Америка, тј. релативно касно окончање ових турнира.

Примера ради, Хулијан Алварез је најскупљи играч који је овог лета променио клуб, прешао је из Манчестер ситија у Алтетико Мадрид, а процене су да је трансфер био вредан око 90 милиона евра. Сви остали преласци су далеко јефтинији, попут одласка Доминика Соланкеа из Борнмута у Тотенхем, Ленија Јора из Лила у Манчестер јунајтед...

До сада, Муса Дијаби, Пјер Емерик Обамејанг и Начо Фернандез су најзвучнија имена која су у летњем прелазном року променила европске терене за оне на Блиском истоку. 

Фернандез је из Реала отишао као слободан играч у Ел Кадисију, док је за Обамејангов трансфер из Марсеља исплаћено 8,8 милиона евра, а најскупљи је био прелазак Дијабија из Астон виле у Ел Етихад за нешто више од 60 милиона евра.

Подсећања ради, саудијска Про лига је овог лета имала 14 фудбалера у репрезентацијама на Европском првенству у Немачкој. Многи од њих, изузев Нголоа Кантеа, приказали су лоше партије, а што су медији окарактерисали као недостатак квалитетног надметања у саудијском шампионату и губитком такмичарског ритма.

Такмичарски ритам победио новац

Медији су извештавали да су саудијски клубови овог лета имали контакте са Мохамедом Салахом из Ливерпула и Винисијусом из Реал Мадрида, али до реализације трансфера није дошло. Разлози су посве једноставни, јер се не ради само о количини новца за прелазак и плате у клубовима, већ и о такмичарском карактеру тимова у којима ће играти.

Некада велике звезде европског и светског фудбала су одласком у саудијску Про лигу поред губитка високог такмичарског нивоа, по свему судећи изгубили и на вредности. Упитно је да ли би неко од играча у и даље зрелим годинама могао да се врати са Арабијског полуострва у Европу за исти новац који је добио одласком на Блиски исток. Дакле, рекло би се дупли пораз.

Поред тога, за две године биће одигран Мундијал у Канади, Сједињеним Америчким Државама и Мексику, а играчи највеће класе желеће да остану у врхунској форми како би пружили најбоље партије за националне тимове.

Расипничко трошење новца на трансфере популарних фудбалера, углавном на заласку каријера, ствара само дубљи проблем, јер изискује константно издвајање новца, из рока у рок. Тиме (новцем) лига чува тржишну конкурентност, али не и фудбалску. С тим у вези, потпуно је јасно да скуп фудбалер не гарантује успех.

Нешто другачије од пуког финансијског расипања је и промена у играчком саставу тимова. Наиме, Фудбалски савез Саудијске Арабије донео је измене правила за сезону 2024/2025. Међу кључним су она која се односи на максимално 25 играча у тиму, што је знатно мање у односу на претходни период када су 30 фудбалера конкурисала за један меч.

Поред тога, повећавао се и фокус на потписивању играча млађих од 21 године како би њихова улога била израженија у наредном периоду, а све с једним циљем – доприносу повећања конкурентности. Промене се односе и на иностране играче, сваки тим може имати максимално 10 страних фудбалера, али двојица морају бити млађа од 21 године.

Као што је летњи трансфер прозор пре годину дана наговештавао почетак краја европског фудбалског шефовања, до кога није дошло. Овај летњи прелазни рок је утицао на промишљеније доношење одлука о играчима који на крају треба да служе развитку фудбала у Саудијској Арабији.

четвртак, 22. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару