Читај ми!

Нојер окончао репрезентативну каријеру: Титула првака света 2014. и Евро 2024 су врхунци на којима сам захвалан

Скоро 15 година је био неприкосновени број 1 на голу Немачке. Емотивном поруком опростио се од репрезентације. Мануела Нојера многи сматрају најбољим голманом свих времена.

"Драги навијачи, драга фудбалска Немачка, кад-тад је морао да дође и овај дан". Тим речима голман немачке репрезентације Мануел Нојер почиње своју видео-поруку објављену на његовом налогу на Инстаграму којом најављује крај своје каријере у дресу немачке селекције.

Након тога додаје: "Сви они који ме познају, знају добро да ми није било лако да донесем ту одлуку."

"Физички се осећам веома добро, наравно да би ме веома мотивисало Светско првенство 2026. у САД, Канади и Мексику", рекао је 38-годишњак након 124 наступа у репрезентацији Немачке.

"У исто време сам уверен да је управо сада дошао прави тренутак да начиним овај корак и да се у будућности у потпуности концентришем на Бајерн Минхен."

Нојеров уговор у редовима рекордног првака немачке Бундеслиге важи до 2025.

Нојер је након испадања Немачке са Европског првенства пре нешто више од месец дана оставио отвореним питање о томе да ли ће (или не) и убудуће да наступа за селекцију своје земље. Након што је недавно Томас Милер објавио да се повлачи из репрезентације, Нојер је последњи немачки првак света из генерације 2014. који се опрашта од националне селекције. Илкај Гундоган, капитен репрезентације, који је такође ових дана потврдио да убудуће неће облачити дрес с орлом на грудима, због повреде није био члан репрезентације која је у Бразилу пре десет година освојила злато.

"Величанствено време" од дебија 2009.

Бајернов голман је савезног селектора Јулијана Нагелсмана о својој одлуци информисао ове среде (21. август) у "поверљивом разговору уз изразе поштовања", потврђено је из Нојеровог тима који се брине о његовој каријери. Последњи наступ у дресу репрезентације за Нојера је било четвртфинале турнира ЕУРО 2024 у Немачкој, односно пораз од Шпаније 1:2 након продужетака.

"Било је то величанствено време које ме је обликовало и на које сам веома поносан", рекао је Мануел Нојер.

С капитенском траком он је предводио репрезентацију у 61 мечу: "Освајање титуле првака света 2014, а и посебна атмосфера током Европског првенства на домаћем терену ове године су врхунци на којима сам екстремно захвалан."

Нојерова каријера у дресу немачке репрезентације почела је 2. јуна 2009. Тада је још био голман Шалкеа 04. Дебитовао је у пријатељском сусрету против Уједињених Арапских Емирата.

Три месеца касније је, упркос чињеници да је већ био члан А-репрезентације, учествовао на Европском првенству У-21 (за играче до 21 године, прим.ред). Под вођством селектора Хорста Хрубеша, Нојер је освојио титулу континенталног првака.

У његовој екипи тада су на пример играли Сами Кедира и Матс Хумелс, с којима је касније наступао и у сениорској репрезентацији.

Након тога је Нојер постао стални члан репрезентације, додуше на самом почетку као број 2, односно као резерва првом голману Ренеу Адлеру. Али, с обзиром на то да се Адлер повредио уочи Светског првенства у Јужноафричкој Републици 2010, због чега није могао да игра, Нојер је постао нови број 1 – и отада је стандардни првотимац, ако изузмемо неколико фаза у којима се опорављао од озбиљнијих повреда.

Рекорди у дресу Немачке

Нојер је био голман Немачке на четири Мундијала (2010, 2014, 2018. и 2022.) и четири првенства Европе (2012, 2016, 2021. и 2024). Он је голман с највише наступа у немачкој селекцији, испред Сепа Мајера (95 утакмица), односно голман с највише великих турнира на којима је учествовао.

Са укупно 124 наступа за Немачку, Нојер је, осим тога, на петом месту вечите листе Немачког фудбалског савеза (ДФБ): више наступа за СР Немачку од њега су забележили само Лотар Матеус (150), Мирослав Клосе (137), Томас Милер (131) и Лукас Подолски (130). Само Лотар Матеус (75) има више утакмица у ногама у којима је био капитен репрезентације.

"Била ми је част да будем капитен наше репрезентације до 2023. Обожавао сам да носим дрес немачке фудбалске репрезентације", рекао је Нојер у својој опроштајној поруци.

Нојер је "већ сада легенда", рекао је Херберт Хајнер, председник Бајерна о човеку којег многи љубитељи фудбала, али и фудбалски стручњаци, сматрају најбољим голманом свих времена. Један део немачке јавност је вест о одласку примио с олакшањем. Поготово на друштвеним мрежама има много коментара о томе да је најбоље време Мануела Нојер – давно прошло.

Његово место ће вероватно преузети досадашњи број 2 у репрезентацији Марц-Андре тер Штеген из Барселоне. Тај 32-годишњак је члан репрезентације још од 2012, али до сада је морао да буде стрпљив и да главну улогу на великим турнирима препусти Нојеру. Тер Штеген је, упркос томе, до сада успео да сакупи 40 наступа у дресу Немачке.

Скоро 15 година је Нојер био неприкосновени број 1 на голу Немачке. Емотивном поруком опростио се од репрезентације.

четвртак, 22. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару