Читај ми!

Партизан против Лугана јури гол заостатка из Београда

Фудбалери Партизана играће реванш утакмицу у оквиру трећег кола квалификација за Лигу Европе против Лугана у Швајцарској. Дуел ће почети у 20.30 часова, а најважније детаље пратите на нашем порталу.

Партизан против Лугана јури гол заостатка из Београда Партизан против Лугана јури гол заостатка из Београда

Лугано је у првом мечу у Београду тријумфовао резултатом 1:0. Партизан ће морати да надокнади гол, односно да победи домаћи тим с јединим или више голова разлике како би се домогао плеј-офа за Лигу Европе. 

Утакмица између Лугана и Партизана биће одиграна на "Стокхорн арени" у Туну јер стадион домаћина "Корнаредо" не испуњава услове Уефе за одигравање европских мечева.

Пред Луганом и Партизаном је својеврсно друго полувреме у којем ће се борити за тријумф јер победа не би донела само пласман у последње коло квалификација за друго по квалитету такмичење Старог континента, већ и загарантовано mesto у групној фази Лиге конференција.

Екипе пред окршај улазе са лошим резултатима иза себе. Лугано је поражен од Луцерна резултатом 3:2, а Партизан је одиграо реми без голова са ИМТ-ом у претходном колу српског првенства.

Лугано је четврти на табели Суперлиге Швајцарске са девет бодова, а црно-бели су други са 10 бодова, колико имају Црвена звезда и Чукарички.

Из Лугана су саопштили да стадион у Туну, који прима 10.000 људи, неће бити пун, јер су у претпродаји нешто више од 2.500 карата продали.

Дуга историја Лугана

Лугано има дугу историју и не баш велику фудбалску традицију, основан је 1908. године. У европским оквирима није успео да направи значајнији успех. Последњих година бележи најбоље резултате од оснивања. На прагу 21. века клуб је запао у финансијску кризу због чега је накратко престао с функционисањем, а поново је формиран 2004. као АЦ Лугано. Четири године касније, на стогодишњицу оснивања, вратио је првобитни назив. 

Први пут је освојио Суперлигу Швајцарске 1922. године, а након неколико резултатски турбулентних година, тим је освојио и Куп Швајцарске 1931. Лугано може да се похвали чињеницом да је три пута био државни првак - 1938, 1941. и 1949. године.

Последњих година Лугано је уписао два пута наступ у групној фази Лиги Европе - 2017/2018. и у сезони 2019/2020. Прошле године био је део групне фазе у Лиги конференција, али није успео да се домогне нокаут рунде.

Захваљујући другом месту у домаћем шампионату прошле сезоне доспели су до квалификација за Лигу шампиона. Међутим, већ у другом колу су поражени од Фенербахчеа, након чега су дошли на мегдан Партизану.

Партизан у Туну загледан у резултат из Њукасла

Партизан је неколико пута током историје успевао да на гостујућем терену надокнади минималну предност ривала, односно да изађе као победник.

Не тако давни преокрет против Њукасла остао је забележен у сећањима бројних навијача црно-белих. Подсетимо, Партизан је направио преокрет у сезони 2003/04. када изједначио предност противника из Београда, а потом, после пенала изборио пласман у групну фазу Лиге шампиона.

Енглески клуб је са 1:0 победио београдски тим, а на домаћем терену је уочи меча био фаворизован. Међутим, изабраници Лотара Матеуса су победили голом Ивице Илиева, чиме су изборили пенале, а након једанаестераца на "Сент Џејмс парку" и дошли до велике победе, једне од највећих у 21. веку.

Победник путује на југ, а поражени на север

Победничком тиму у реванш сусрету између Лугана и Партизана припашће и пут на југ, односно меч против турског Бешикташа у плеј-офу за Лигу Европе.

Поражена екипа суочиће се са победником између Силкеборга из Данске и Гента из Белгије у плеј-офу за Лигу конференција. Први меч између ових тимова завршен је резултатом 2:2.

Лоша традиција црно-белих у Туну

Партизан трећи пут игра против неког тима из Швајцарске на европској сцени. Црно-бели су одиграли пет мечева, а имају биланс од две победе, два пораза и једног ремија.

Црно-бели су играли против Туна у плеј-офу за Лигу Европе у сезони 2013/14. Голом Милоша Јојића српски клуб је стекао предност пред реванш сусрет. Ипак, Тун је на домаћем терену био убедљив са 3:0 и зауставио Паризан на европском путу.

Три сезоне касније, Партизан је обезбедио такмичење у Лиги Европе, а жреб их је спојио између осталих клубова и са Јанг бојсом. Први меч у Берну окончан је ремијем - 1:1. У петом колу у одлучујућем мечу за пролаз у шеснаестину финала Лиге Европе, Партизан је савладао швајцарски клуб, головима Тавамбе и Огњена Ожеговића.

Партизан ће се против Лугана у Туну борити и за прву овосезонску победу на европској сцени.

четвртак, 15. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару