Читај ми!

Поново ради биоскоп - почиње Суперлига Србије

Утакмицом између Радничког 1923 и Железничара почиње нова сезона Суперлиге Србије. Црвена звезда ће одбрану титуле започети против новог суперлигаша Јединства, док ће Партизан гостовати Напретку.

Након нешто више од два месеца паузе, лопта ће се поново закотрљати прволигашким теренима широм Србије.

Као што је то често био случај, већина клубова направила је велики број промена током летње паузе и са улазе у нову сезону.

Претходне је трка за шампионски наслов била уједначена све до завршнице регуларног дела, када је Партизан серијом киксева помогао Црвеној звезди да дође до седме узастопне титуле.

Када је  "вечитих ривала" утихнула, загрејало се надметање за излаз у Европу. На крају су ТСЦ, Војводина и Раднички 1923 - први пут у клупској историји - изборили квалификације за европска такмичења.

На крају је у први план искочила борба за опстанак, из које су као поражени изашли Радник, Вождовац и Јавор.

Број екипа и систем такмичења су остали исти, а судећи по прелазном року, љубитеље лоптања у Србији очекује занимљива сезона.

Улоге су подељене

Оно што је познато и пре самог почетка, јесте да ће, као и годинама уназад, борбу за прво место водити Црвена звезда и Партизан. Тренутно нема екипе која би могла значајније да се приближи трофеју од "вечитих", навикнутих на одсуство значајније конкуренције.

Осим надмудривања и препуцавања два највећа српска клуба, пажња ће пре свега бити усмерена на тимове који су у претходном периоду успевали да континуирано оставрују добре резултате.

ТСЦ је успео да успостави систем који би требало да им обезбеди још једну добру такмичарску годину, иако су током лета претрпели неколико великих губитака. Војводина је доласком Милана Мандарића најавила много озбиљнији и организованији приступ, док ће Чукарички имати прилику да се врати међу квалификантска места.

Раднички 1923 ће по први пут у клупској историји заиграти европске квалификације и имаће изузетно тежак задатак да оправда статус најпријатнијег изненађења из претходне сезоне.

Нови Пазар је упркос великим улагањима и изузетно допадљивом фудбалу остао без значајнијег резултата претходне сезоне, али би, заједно са Младошћу и Напретком могао да направи искорак у 18. издању Суперлиге.

Остали тимови ће се највероватније, уз понеко изненађење, наћи у доњем делу табеле. Борба за опстанак је годинама била интересантнија од оне за титулу, те сличну ситуацију треба очекивати поново.

Новајлије

Прелазак најбољих екипа из Прве лиге Србије у елитно друштво обично не прати велика медијска пажња која је традиционално усмерена ка Топчидерском брду.

Међутим, овога пута је ситуација нешто другачија. Први разлог за тако нешто је Немања Матић.

Након година улагања и труда, Јединство са Уба ће се по први пут наћи у друштву најбољих. Екипу ће у првој суперлигашкој сезони водити Иван Радовановић, бивши фудбалер који је сакупио преко 300 наступа за седам италијанских клубова.

Иако ће први циљ екипе бити опстанак, јасно је да ће утакмице на стадиону "Драган Џајић" привлачити велику пажњу.

Други разлог је велики повратак ОФК Београда. Некадашњи учесник Европских такмичења и клуб који је у претходним годинама прошао кроз тежак период, у ком је зависио и од финансијске подршке навијача, успео је да се поново нађе у пробраном друштву.

Значајна је била и подршка Црвене звезде, која је послала велики број својих талената да се кале у плаво-белом дресу.

Екипа коју преводи Симо Крунић ће међутим домаће утакмице играти ван Београда, с обзиром на то да "Омладински стадион" не испуњава потребне услове, али то не би требало да утиче на повратак романтике.

Осим тога, освежење за Суперлигу представљаће и учешће Текстилца из Оџака, који ће такође забележити свој дебитантски наступ у најјаћем рангу српског фудбала.

Трансфери

Узбуђења у прелазном року, као и увек, није мањкало. Партизан и Звезда су наравно предњачили, али су се и остали клубови потрудили да се што боље припреме за наредну сезону.

Значајних промена је било и на тренерским позицијама, а осим Партизана који се поново окренуо Александру Станојевићу, најзначајније потезе повукли су Раднички из Ниша и ТСЦ.

Нишлије су као новог главног тренера поставиле бившег фудбалера Партизана Николу Дринчића, док је ТСЦ брзо реаговао након одласка Жарка Лазетића и запослио Деана Клафурића.

Клуб из Бачке Тополе је остао и без штопера Немање Стојића (Црвена звезда) и Јосипа Чалушића (Коњаспор), док је и десни бек Милош Цветковић појачао Чукарички. Замене су доведене - истиче се Маки Бањак - а најзначајнији посао јесте откуп Александра Ћирковића из Самаре.

Војводина је откупом Његоша Петровића значајно подигла своје шансе за висок пласман, а од значајнијих појачања издвајају се и Деле (Раднички Ниш) и Лукас Барос (Жил Висенте). Велики губици су свакако одласци капитена из претходне сезоне Дејана Зукића, Нормана Кембела и младог Лазара Јовановића.

Чукарички и Нови Пазар нису превише мењали, док је веома занимљиво било у Панчеву. Железничар су напустили Стефан Хајдин и Александар Ђорђевић, али је у међувремену пристигао велики број фудбалера, међу којима се истакла аквизиција некадашњег играча Звезде Секуа Санога. Помиње се још неколико звучних имена, те би Панчевци могли са много већим амбицијама да крену у другу везану сезону у Суперлиги.

Распоред првог кола Суперлиге Србије:

Петак:
Раднички 1923 - Железничар 19.00
Напредак - Партизан 21.00

Субота:
Црвена звезда - Јединство 20.00
Чукарички - Раднички ниш 20.00
Младост - ОФК Београд 20.00

Недеља:
Нови Пазар - Спартак 17.30
Текстилац - Војводина 19.30
ТСЦ - ИМТ 19.30

петак, 19. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару